Γ. Στουρνάρας: Καμία εμπλοκή με τρόικα

Τετάρτη, 06 Μαρτίου 2013 16:59
REUTERS/JOHN KOLESIDIS

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.

Για τον πρώτο κύκλο συζητήσεων με την τρόικα και το πρόσφατο Eurogroup ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό ο υπουργός Οικονομικών. 

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Στουρνάρας αρνήθηκε ότι υπάρχει εμπλοκή με την τρόικα στο θέμα των απολύσεων - διαθεσιμότητας στο Δημόσιο και εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα πάρει κανονικά τη δόση του Μαρτίου, ύψους 2,8 δισ. ευρώ.

Διευκρινίζοντας ότι τα θέματα στις συνομιλίες με την τρόικα είναι ακόμη ανοικτά, επιβεβαίωσε ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών επικεντρώνονται στη μεταρρύθμιση του Δημοσίου.

Ερωτηθείς αν η διαθεσιμότητα στο Δημόσιο αποτελεί κεντρικό προαπαιτούμενο για τη δόση του Μαρτίου, ο υπουργός αρκέστηκε να πει πως τα προαπαιτούμενα είναι γνωστά, διαβεβαιώνοντας πως δεν υπάρχει καμία εμπλοκή με την τρόικα.

Νέα συνάντηση την Κυριακή

Ο κ. Στουρνάρας είχε νωρίτερα συνάντηση διάρκειας δυόμισι ωρών με τους επικεφαλής της τρόικας, κατά τη διάρκεια της οποίας βρέθηκαν στο επίκεντρο ο προϋπολογισμός του 2013, η απόδοση των μεταρρυθμίσεων και η επίτευξη των στόχων του Μαρτίου.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών σημείωναν πως επαφές διεξήχθησαν σε πολύ καλό κλίμα.

Στη συνάντηση ήταν παρόντες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης και ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης.

Οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, της Ε.Ε. και της ΕΚΤ θα έχουν και τρίτη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών την Κυριακή, πριν αναχωρήσουν από την Ελλάδα για να συντάξουν την έκθεση αξιολόγησης για την πορεία δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ο έλεγχος της ελληνικής οικονομίας εστιάζεται σε οκτώ άξονες, οι οποίοι αφορούν στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, στις εκτιμήσεις για το 2013, στην ανεργία, στις διαρθρωτικές αλλαγές, στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων για τη δόση του Μαρτίου (μείωση δημόσιου τομέα, τιμές φαρμάκων), στις αποκρατικοποιήσεις, στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και στη φορολογική διοίκηση.

Η πορεία του προϋπολογισμού προβληματίζει την τρόικα (και βέβαια το υπουργείο Οικονομικών) αλλά είναι νωρίς ακόμη να βγουν συμπεράσματα για το σύνολο του 2013.

Όμως τα μηνύματα είναι αρνητικά, από το πρώτο δίμηνο δεδομένου ότι υπάρχει υστέρηση των φορολογικών εσόδων, ιδιαίτερα από την έμμεση φορολογία και τον ΦΠΑ.

Μετατέθηκε η συνάντηση με τον Πρωθυπουργό

Εν τω μεταξύ, τελικά η προγραμματισμένη για αύριο Πέμπτη συνάντηση του Πρωθυπουργού με την τρόικα αναβλήθηκε και θα γίνει τις επόμενες μέρες.

Κυβερνητικά στελέχη ανέφεραν χθες ότι ο Πρωθυπουργός αναμένεται υπογραμμίσει στην τρόικα ότι δεν γίνεται να υπάρξουν απολύσεις στο δημόσιο τομέα. 

Όπως υπογράμμισαν, ο κ. Σαμαράς εκτιμά ότι πέραν της όποιας κοινωνικής αναταραχής που μπορεί να προκαλέσει μία τέτοια κίνηση, θα υπάρξει και ζήτημα πολιτικής σταθερότητας με δεδομένη τη στάση που έχουν κρατήσει οι άλλοι δύο κυβερνητικοί εταίροι.

Στο συγκεκριμένο σημείο ο Πρωθυπουργός θα επιμείνει στο επιχείρημα περί προώθησης του κυβερνητικού προγράμματος για διαθεσιμότητα.

Ανεξάρτητοι Έλληνες: Η τρόικα το πραγματικό αφεντικό στη μνημονιακή Ελλάδα

«Η τρόικα πιστή στην τακτική της υποβάλλει τους υπουργούς στο γνωστό μαρτύριο της σταγόνας, προκειμένου να καταδείξει στον κ. Σαμαρά ποιος είναι το πραγματικό αφεντικό στην μνημονιακή Ελλάδα», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς.

ΚΚΕ: Στόχος τους να μην υπάρχει πουθενά σταθερή εργασία

Για εμπαιγμό σχετικά με τον κατώτατο μισθό και συνολικά τους μισθούς και τις απολύσεις, κάνει λόγο το ΚΚΕ, το οποίο σημειώνει πως «η συμφωνία συγκυβέρνησης τρόικας στο μνημόνιο 3 προβλέπει αυτό που απαιτούν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι: Συνδέει τον κατώτατο μισθό με την ανταγωνιστικότητα και την ανεργία».

«Αυτό σημαίνει μόνιμο σφαγείο για όλους τους μισθούς και ειδικά για τους νέους» τονίζει το ΚΚΕ και προσθέτει: «Γι’ αυτό καταργούν την εθνική γενική και τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας. Κανείς δεν πρέπει να πιστέψει ότι ο στόχος κυβέρνησης – τρόικας είναι οι επίορκοι. Οι απατεώνες και οι τεμπέληδες είναι χρήσιμοι σ’ αυτούς που εξοντώνουν τα λαϊκά δικαιώματα. Ο στόχος τους είναι να μην υπάρχει πουθενά σταθερή εργασία».  

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα