Νέα συνάντηση Γ. Στουρνάρα - τρόικας την Κυριακή

Τετάρτη, 06 Μαρτίου 2013 12:48
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν (Α) κατά την άφιξή του στο υπουργείο Οικονομικών. Οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, της Ε.Ε. και της ΕΚΤ θα έχουν και τρίτη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών την Κυριακή, πριν αναχωρήσουν από την Ελλάδα για να συντάξουν την έκθεση αξιολόγησης για την πορεία δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ο προϋπολογισμός του 2013, η απόδοση των μεταρρυθμίσεων και η επίτευξη των στόχων του Μαρτίου ήταν τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν στη διάρκειας 2,5 ωρών συνάντηση που είχε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας με τους επικεφαλής της τρόικας.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, οι σημερινές επαφές διεξήχθησαν σε πολύ καλό κλίμα.

Στη συνάντηση ήταν παρόντες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης και ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης.

Οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, της Ε.Ε. και της ΕΚΤ θα έχουν και τρίτη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών την Κυριακή, πριν αναχωρήσουν από την Ελλάδα για να συντάξουν την έκθεση αξιολόγησης για την πορεία δημοσιονομικής προσαρμογής.

Στο υπουργείο Οικονομικών επικρατεί αισιοδοξία για την έκβαση του ελέγχου, από τον οποίο θα κριθεί η εκταμίευση της δόσης του Μαρτίου, ύψους 2,8 δισ. ευρώ.

Τονίζουν πως δεν τίθεται θέμα ενδεχόμενης εμπλοκής, αφού τα προαπαιτούμενα έχουν καλυφθεί όπως είναι η επικαιροποίηση του μεσοπρόθεσμου και η καθιέρωση τριετών δεσμευτικών ορίων στις δαπάνες για όλα τα επίπεδα της δημόσιας διοίκησης, η έγκριση προγραμμάτων στελέχωσης για τα επιτελικά υπουργεία και η νέα μείωση των τιμών των φαρμάκων.

Ο έλεγχος της ελληνικής οικονομίας εστιάζεται σε οκτώ άξονες, οι οποίοι αφορούν στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, στις εκτιμήσεις για το 2013, στην ανεργία, στις διαρθρωτικές αλλαγές, στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων για τη δόση του Μαρτίου (μείωση δημόσιου τομέα, τιμές φαρμάκων), στις αποκρατικοποιήσεις, στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και στη φορολογική διοίκηση.

Η πορεία του προϋπολογισμού προβληματίζει την τρόικα (και βέβαια το υπουργείο Οικονομικών) αλλά είναι νωρίς ακόμη να βγουν συμπεράσματα για το σύνολο του 2013.

Όμως τα μηνύματα είναι αρνητικά, από το πρώτο δίμηνο δεδομένου ότι υπάρχει υστέρηση των φορολογικών εσόδων, ιδιαίτερα από την έμμεση φορολογία και τον ΦΠΑ.

Στο τραπέζι οι απολύσεις

Πάντως, όπως επισημαίνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, η δόση του Μαρτίου «περνά» από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, καθώς η διαθεσιμότητα και η κινητικότητα στο Δημόσιο αποτελούν βασικό προαπαιτούμενο για την εκταμίευση των χρημάτων. 

Έως τώρα οι προσπάθειες για την απομάκρυνση των επίορκων υπαλλήλων αποδείχθηκαν ιδιαίτερα χρονοβόρες, με αποτέλεσμα να έχουν τεθεί σε αργία μόλις 884 και άλλοι 1.890 σε διαθεσιμότητα, όταν για το σύνολο του 2013 θα πρέπει να τεθούν σε κατάσταση διαθεσιμότητας περίπου 25.000 υπάλληλοι.

Αύριο η συνάντηση με τον Πρωθυπουργό

Οι ξένοι ελεγκτές θα γίνουν αύριο δεκτοί από τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.

Κυβερνητικά στελέχη ανέφεραν χθες ότι ο Πρωθυπουργός αναμένεται υπογραμμίσει στην τρόικα ότι δεν γίνεται να υπάρξουν απολύσεις. 

Όπως υπογράμμισαν, ο κ. Σαμαράς εκτιμά ότι πέραν της όποιας κοινωνικής αναταραχής που μπορεί να προκαλέσει μία τέτοια κίνηση, θα υπάρξει και ζήτημα πολιτικής σταθερότητας με δεδομένη τη στάση που έχουν κρατήσει οι άλλοι δύο κυβερνητικοί εταίροι.

Στο συγκεκριμένο σημείο ο Πρωθυπουργός θα επιμείνει στο επιχείρημα περί προώθησης του κυβερνητικού προγράμματος για διαθεσιμότητα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα