Ευρωζώνη: Ύφεση 0,6% το δ' τρίμηνο

Δεύτερη εκτίμηση της Eurostat
Τετάρτη, 06 Μαρτίου 2013 12:09
REUTERS/SUSANA VERA

Την αρχική της εκτίμηση για συρρίκνωση της οικονομίας της Ευρωζώνης κατά 0,6% το τέταρτο τρίμηνο επιβεβαίωσε η Eurostat. Η Ευρωζώνη ολοκλήρωσε, έτσι, τη δεύτερη περίοδο ύφεσης από το 2009, η οποία έχει σημαδευτεί από ιστορικά υψηλά επίπεδα ανεργίας.

Την αρχική της εκτίμηση για συρρίκνωση της οικονομίας της Ευρωζώνης κατά 0,6% το τέταρτο τρίμηνο επιβεβαίωσε σήμερα η Eurostat. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη τριμηνιαία μείωση που παρουσιάζει το ΑΕΠ τον τελευταίο χρόνο της ύφεσης.

Πλήγμα στην οικονομία επέφεραν οι μειωμένες επιχειρηματικές επενδύσεις καθώς και η διστακτικότητα των καταναλωτών να δαπανήσουν χρήματα ακόμη και στη διάρκεια των Χριστουγέννων.

Η Ευρωζώνη ολοκλήρωσε, έτσι, τη δεύτερη περίοδο ύφεσης από το 2009, η οποία έχει σημαδευτεί από ιστορικά υψηλά επίπεδα ανεργίας.

Μεταξύ των κρατών – μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για το τέταρτο τρίμηνο, τα υψηλότερα ποσοστά ανάπτυξης παρατηρούνται στη Λετονία (+1,3%), την Εσθονία (+0,9%) και τη Λιθουανία (+0,7) και τα χαμηλότερα ποσοστά στην Πορτογαλία (-1,9%), την Κύπρο (-1%) και τη Σλοβενία (-1%).

Στη διάρκεια του 2012, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης υποχώρησε κατά 0,6% και το ΑΕΠ της Ε.Ε.-27 κατά 0,3%.
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα