Ευρωζώνη: Περαιτέρω συρρίκνωση της μεταποίησης

Απρόσμενη μείωση του PMI στη Βρετανία
Παρασκευή, 01 Μαρτίου 2013 13:59
EPA/CHRISTIANΒ CHARISIUS

Εργαζόμενοι σε χαλυβουργία της ArcelorMittal στο Αμβούργο. Στη Γερμανία, η μεταποίηση επεκτάθηκε για πρώτη φορά από πέρυσι τον Φεβρουάριο, με τον σχετικό δείκτη να ανέρχεται στις 50,3 μονάδες από 49,8 μονάδες τον Ιανουάριο.

Σε ύφεση παρέμεινε η μεταποίηση στην Ευρωζώνη τον Φεβρουάριο, με τα απογοητευτικά στοιχεία για τη Γαλλία να επισκιάζουν την επιστροφή της Γερμανίας σε τροχιά ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης ΡΜΙ για την Ευρωζώνη παρέμεινε σταθερός στις 47,9 μονάδες σε σχέση με τον Ιανουάριο, ενώ διαμορφώθηκε ελαφρά υψηλότερα από τα προκαταρκτικά στοιχεία που τον τοποθετούσαν στις 47,8 μονάδες. Παρέμεινε, ωστόσο, κάτω από τις 50 μονάδες που διαχωρίζουν την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Στη Γαλλία, ο δείκτης PMI, ο οποίος παρουσιάζει συρρίκνωση τον τελευταίο χρόνο, διαμορφώθηκε στις 43,9 μονάδες από 42,9 μονάδες που ήταν τον προηγούμενο μήνα.

Αντιθέτως, στη Γερμανία, η μεταποίηση επεκτάθηκε για πρώτη φορά από πέρυσι τον Φεβρουάριο, με τον σχετικό δείκτη να ανέρχεται στις 50,3 μονάδες από 49,8 μονάδες τον Ιανουάριο.

«Η ανησυχία είναι ότι οι τάσεις στον κλάδο μεταποίησης παρεκκλίνουν σημαντικά στην Ευρωζώνη», σχολίασε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της Markit.

«Μία ανάκαμψη των παραγγελιών για εξαγωγές και η διατήρηση της εγχώριας ζήτησης βοήθησε τη Γερμανία να σημειώσει επέκταση φέτος, ενώ η επιδεινούμενη εγχώρια ζήτηση κρατά πίσω τις οικονομίες της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας», πρόσθεσε.

Απρόσμενη μείωση του PMI στη Βρετανία

Απογοητευτικά ήταν, την ίδια ώρα, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τη μεταποίηση στη Βρετανία, αυξάνοντας τον κίνδυνο να εισέλθει η οικονομία της στην τρίτη ύφεση σε διάστημα τεσσάρων ετών.

Ο δείκτης PMI της Markit υποχώρησε τον Φεβρουάριο στις 47,9 μονάδες από 50,5 μονάδες που ήταν τον Ιανουάριο, διαψεύδοντας τις προσδοκίες για άνοδό του στις 51 μονάδες.

Πρόκειται για την πρώτη φορά από τον περασμένο Νοέμβριο που ο δείκτης υποχωρεί κάτω από το όριο των 50 μονάδων.

Πηγή: Reuters
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα