Ο Χαρουχίκο Κουρόντα νέος διοικητής της BoJ

Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2013 11:24

Τον Χαρουχίκο Κουρόντα επέλεξε ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε για τη θέση του κεντρικού τραπεζίτη της Ιαπωνίας, εκπληρώνοντας την προεκλογική του δέσμευση ότι θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα με στόχο την επανεκκίνηση της ιαπωνικής οικονομίας.

Ο πρόεδρος της Ασιατικής Τράπεζας Ανάπτυξης είναι είναι γνωστός υπέρμαχος της διατήρησης των κινήτρων τόνωσης της οικονομίας και το 2013. Με την επιλογή του αυτή, ο ιάπωνας πρωθυπουργός αποδεικνύει ότι είναι αποφασισμένος να συνεχίσει δυναμικά την ποσοτική χαλάρωση, η οποία έχει οδηγήσει σε σημαντική εξασθένηση του γεν προκαλώντας τις αντιδράσεις των εμπορικών εταίρων της χώρας. 

Η απόφαση του Σίνζο Άμπε δεν εξέπληξε τους αναλυτές, καθώς ο κ. Κουρόντα θεωρούνταν ο επικρατέστερος υποψήφιος για τη θέση, ενώ περιορισμένη ήταν και η αντίδραση των αγορών. Στις 11.20 (ώρα Ελλάδος), το γεν ενισχυόταν κατά 0,15% έναντι του ευρώ και παρέμενε αμετάβλητο έναντι του δολαρίου.

«Η BoJ πρέπει να επιταχύνει τη συσσώρευση ομολόγων και να επιμηκύνει τη διάρκεια του κρατικού χρέους που αγοράζει», δήλωσε στο Reuters ο Μασγιούκι Κιτσικάουα από τη Bank of America Merrill Lynch.

«Ενισχύοντας τις πολιτικές νομισματικής χαλάρωσης, η BoJ θα επιτύχει σταθεροποίηση της ισοτιμίας του γεν και από τον επόμενο χρόνο θα αρχίσουν να φαίνονται οι θετικές επιδράσεις στο επίπεδο των τιμών».

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα