Διάθεση 1 δισ. για ληξιπρόθεσμες εντός 2012

Ρύθμιση για όσους υποβάλουν αιτήσεις συνταξιοδότησης
Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου 2012 14:09
UPD:16:09

Ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε πως αύριο Παρασκευή θα δοθούν 300 εκατ. ευρώ για την καταβολή 1200 εφάπαξ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων και για την τακτοποίηση των υποχρεώσεων προς 42 υπερχρεωμένους δήμους της χώρας.

Την αποδέσμευση έως το τέλος του έτους 1 δισ. ευρώ για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά από ευρεία σύσκεψη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. «Ετσι», τόνισε, «θα δοθεί ρευστότητα στην αγορά, το οξυγόνο, το αίμα της οικονομίας».

Συγκεκριμένα, ο κ. Σαμαράς γνωστοποίησε πως αύριο Παρασκευή θα δοθούν 300 εκατ. ευρώ για την καταβολή 1200 εφάπαξ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (40 εκατ.) και για την τακτοποίηση των υποχρεώσεων προς 42 δήμους της χώρας (260 εκατ).

Τα υπόλοιπα 700 εκατ. θα διατεθούν για επιστροφές ΦΠΑ και για τη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ ώστε να εξοφληθούν οι φαρμακοποιοί και οι πάροχοι υγείας.

«Η χρηστή διαχείριση μας έχει οδηγήσει στη δυνατότητα να κάνουμε έκτακτες παροχές όπου υπάρχουν πραγματικές κοινωνικές ανάγκες», τόνισε ο Πρωθυπουργός και αναφέρθηκε ενδεικτικά στο επίδομα θέρμανσης, στην επιχορήγηση του ΕΟΠΥΥ και σε χρήματα που θα δοθούν στο επικουρικό ταμείο του αστυνομικού προσωπικού.

Ανακοίνωσε επίσης νέα ρύθμιση για όσους υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης. Όπως είπε, μέχρι να τους καταβληθεί η σύνταξη, θα λαμβάνουν άμεσα, κάθε μήνα το 50% του βασικού τους μισθού.

Στη συνέχεια ο κ. Σαμαράς γνωστοποίησε ότι την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου θα κατατεθεί ν/σ για τις αδρανείς καταθέσεις, οι οποίες θα μπαίνουν σε ειδικό κωδικό στον προϋπολογισμό και τα ποσά αυτά θα πηγαίνουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Τέλος, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός κινείται απολύτως ικανοποιητικά και πως «η εκτέλεσή του θα είναι καλύτερη και από τις προβλέψεις».

Λεπτομερή ενημέρωση για τις αποφάσεις που ελήφθησαν κατά τη σύσκεψη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους υπήρξε αργότερα από του γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα.

PRIMEMINISTER.GOV.GR

Η επιχορήγηση επιδόματος θέρμανσης αντιστοιχεί σε 80 εκατ. ευρώ. Η έκτακτη επιχορήγηση του ΕΟΠΥΥ για την εξόφληση απλήρωτων υποχρεώσεων σε διάφορους παρόχους υγείας (νοσοκομεία, ιδιωτικές κλινικές, κλπ.) είναι ύψους 100 εκατ. ευρώ και για την εξόφληση απλήρωτων υποχρεώσεων Σεπτεμβρίου 2012 προς τους φαρμακοποιούς φτάνει τα 80 εκατ. ευρώ. Επίσης:

- Καθιερώνεται για πρώτη φορά ο θεσμός της προκαταβολής (50% του βασικού μισθού) της σύνταξης από το δημόσιο, ώστε να απαλειφθεί το μισθοδοτικό κενό που παρατηρείται σήμερα, και το οποίο αφορά το χρονικό διάστημα από τη λύση της υπαλληλικής σχέσης μέχρι την έναρξη καταβολής της κανονιζόμενης σύνταξης.

- Περιορίζονται γραφειοκρατικά θέματα της Υπηρεσίας Συντάξεων, με στόχο τη σύντμηση του χρόνου που απαιτείται για την καταβολή της κανονιζόμενης σύνταξης, μέσω της κατάργησης των μόνιμων συλλογικών οργάνων, τα οποία μεσολαβούν μέχρι την οριστική λύση των συνταξιοδοτικών διαφορών από το Ελεγκτικό Συνέδριο, και μέσω της συγχώνευσης Διευθύνσεων.

- Επικαιροποιείται και αυτοματοποιείται το νομοθετικό πλαίσιο για τους αδρανείς καταθετικούς λογαριασμούς (του ν.δ. 1195/1942). Επιτρέπεται η χρήση των κεφαλαίων από αδρανείς καταθέσεις από το ελληνικό δημόσιο αποκλειστικά και μόνο για ειδικούς σκοπούς στήριξης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, μετά την παραγραφή των δικαιωμάτων του καταθέτη ή των νομίμων κληρονόμων του, κατόπιν παρέλευσης εικοσαετίας. Καταργείται η διάταξη που προέβλεπε παραγραφή των δικαιωμάτων του Ελληνικού Δημοσίου κατόπιν παρέλευσης δεκαετίας (άρθρο 7 του ν.δ. 1195/1942), από τη συμπλήρωση της ως άνω αναφερόμενης εικοσαετίας, εξαλείφοντας έτσι ουσιαστικά τυχόν κίνητρο κάποιων πιστωτικών ιδρυμάτων να επιδιώξουν την καταστρατήγηση του ν.δ. 1195/1942.

- Δημιουργούνται το Μητρώο Δημοσιονομικών Ελεγκτών και το Μητρώο Εμπειρογνωμόνων σε Δημοσιονομικούς Ελέγχους, για τις ανάγκες του ασκούμενου δημοσιονομικού ελέγχου.

Ανεξάρτητοι Ελληνες: Μοιράζει δήθεν δώρα ως Αη Βασίλης

Με τον Αη Βασίλη παρομοίασε τον κ. Σαμαρά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς, με αφορμή τις σημερινές ανακοινώσεις για εξόφληση οφειλών του δημοσίου.

«Είναι προφανές ότι ο πρωθυπουργός έχει μπερδέψει το ρόλο του, γυρνάει από υπουργείο σε υπουργείο και λόγω Χριστουγέννων εμφανίζεται σαν τον Αγιο Βασίλη και μοιράζει δήθεν δώρα στους έλληνες πολίτες τους οποίους έχει ήδη φτωχοποιήσει με την πολιτική του», αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Μαριάς.

«Ο ελληνικός λαός όμως γνωρίζει πολύ καλά τι τον περιμένει από τη μνημονιακή αντιλαϊκή πολιτική της συγκυβέρνησης. Αλλωστε σύντομα θα τελειώσουν τα Χριστούγεννα οπότε θα αποσυρθεί και ο Αγιος Βασίλης», συμπληρώνει.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα