Διαβεβαιώσεις Γ. Βρούτση για επιτάχυνση της αποπληρωμής εφάπαξ

Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου 2012 14:09
UPD:16:51

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός, έχει ξεκινήσει η διαδικασία ενίσχυσης του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων με μεταφορά προσωπικού από άλλες υπηρεσίες και ήδη γίνονται πληρωμές.

Εθνικό στόχο χαρακτήρισε ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, την καταβολή εφάπαξ στους δικαιούχους του Δημοσίου εντός του 2013.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ, ο κ. Βρούτσης διαβεβαίωσε ότι η ηγεσία του υπουργείου έχει πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα έτσι ώστε να αυξηθεί η ταχύτητα της απονομής στους δικαιούχους.

Δηλώσεις Γ. Βρούτση - Κ. Τσικρικά

Δηλώσεις Γ. Βρούτση - Κ. Τσικρικά

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός, έχει ξεκινήσει η διαδικασία ενίσχυσης του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων με μεταφορά προσωπικού από άλλες υπηρεσίες και ήδη γίνονται πληρωμές. Ο κ. Βρούτσης ζήτησε μάλιστα τη συνδρομή της ΑΔΕΔΥ στο «κρίσιμο», όπως το χαρακτήρισε, ζήτημα της καταβολής του εφάπαξ.

Οσον αφορά στο θέμα των επιτυχόντων του διαγωνισμών του ΑΣΕΠ στο ΙΚΑ, ο κ. Βρούτσης επισήμανε ότι έπειτα από συνεργασία με τους συναρμόδιους υπουργούς αποφασίστηκε να προχωρήσει η άμεση τοποθέτηση των επιτυχόντων του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ 8Κ στο ΙΚΑ και, αμέσως μετά, θα αποκατασταθούν και θα τοποθετηθούν, όπως είπε, οι επιτυχόντες του διαγωνισμού 9Κ.

Από την πλευρά του, το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ επισήμανε ότι η σημερινή κατάσταση των ασφαλιστικών Ταμείων, οφείλεται στον τρόπο διαχείρισης των αποθεματικών τους από το κράτος «με ευθύνη των κυβερνήσεων όλων των τελευταίων δεκαετιών».

Όπως ανέφερε συγκεκριμένα, η δεινή θέση των Ταμείων των εργαζομένων στο Δημόσιο οφείλεται μεταξύ άλλων, στη «χρόνια υφαρπαγή των αποθεματικών τους από το κράτος», την «κατευθυνόμενη εμπλοκή τους στο χρηματιστηριακό τζόγο», στις κυβερνητικές επιλογές που οδήγησαν στον περιορισμό της απασχόλησης στο Δημόσιο, αλλά και την υποχρεωτική υπαγωγή τους στο PSI, με συνέπεια το κούρεμα των κρατικών ομολόγων που κατείχαν.

Σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ καμία σοβαρή πρόταση για διαρθρωτική αλλαγή δεν μπορεί να γίνει χωρίς να αποτελεί προαπαιτούμενο το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των Ταμείων, όπως συνέβη με τις τράπεζες και της αποκατάστασης των ζημιών που έχουν υποστεί, εξαιτίας της διαδικασίας κουρέματος.

Όπως αναφέρει ωστόσο σε ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ, ο υπουργός Εργασίας «αρνήθηκε να δεσμευτεί» στη σημερινή συνάντηση ως προς το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των Ταμείων και σημείωσε ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι «να τηρήσει το γράμμα του Νόμου και ως εκ τούτου, να προχωρήσει στην ενοποίηση των Επικουρικών Ταμείων στο ΕΤΕΑ, εφόσον δεν ζητηθεί εμπροθέσμως (έως 31/12/2012) με τη συνυποβολή σχετικής αναλογιστικής μελέτης η μετατροπή τους σε Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ)».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα