Επί τάπητος εκσυγχρονισμός δημοσίου και διαθεσιμότητα

«Έτος αξιολόγησης υπηρεσιών και ικανοτήτων το 2013»
Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου 2012 12:49
UPD:15:35

A- A A+

Ο εκσυγχρονισμός του δημοσίου και η πορεία εφαρμογής του μέτρου της διαθεσιμότητας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν οι υπουργοί Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, ΥΠΕΚΑ Ευάγγελος Λιβιεράτος και ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Μανούσος Βολουδάκης, καθώς επίσης ο προϊστάμενος του Γραφείου Ειδικής Πολιτικής της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού, Δημήτρης Βαρτζόπουλος.

Στη σύσκεψη εξετάστηκαν όλες οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχει λάβει υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τον εκσυγχρονισμό του κράτους και τη μείωση του κόστους λειτουργίας του. Συζητήθηκε επίσης, η πορεία της αξιολόγησης των δομών των υπουργείων, βάσει της οποίας θα μειωθούν οι υπηρεσιακές μονάδες πάνω από 30%.

«Έτος αξιολόγησης το 2013»

Το 2013 είναι έτος αξιολόγησης υπηρεσιών και ικανοτήτων, ώστε το κράτος να γίνει αποτελεσματικότερο, ανέφερε ο κ. Σαμαράς κατά τη διάρκεια συνομιλίας που είχε με δημοσιογράφους στο υπουργείο.

Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι «με τη συμμετοχή και των ίδιων των δημοσίων υπαλλήλων, μπορούμε όλοι μαζί να ανταποκριθούμε στις ανάγκες για αναδιοργάνωση του κράτους και την εξυπηρέτηση του πολίτη».

Απαντώντας τέλος σε σχετική ερώτηση, σημείωσε πως δεν έγινε κουβέντα για απολύσεις, αλλά για αξιολόγηση.

Αντ. Μανιτάκης: Κινητικότητα δεν σημαίνει διαθεσιμότητα

«Δεν μιλήσαμε για απολύσεις, αλλά για τη διοικητική μεταρρύθμιση», επιβεβαίωσε με τη σειρά του και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, ο οποίος ερωτηθείς εάν θα υπάρξουν διαθεσιμότητες το 2013 σημείωσε ότι «κινητικότητα δεν σημαίνει διαθεσιμότητα».

Ο κ. Μανιτάκης επανέλαβε ακόμη ότι «διαθεσιμότητα δεν σημαίνει απολύσεις», τονίζοντας ότι η κινητικότητα είναι απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία του δημοσίου.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης επισήμανε ότι «τελείωσε η πρώτη φάση, με την οποία μπήκαν τα θεμέλια για τις επόμενες κινήσεις που είναι το θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα διέπει τη λειτουργία των νέων οργανισμών των υπουργείων (εντός του Ιανουαρίου), καθώς και το πλαίσιο της αξιολόγησης των ικανοτήτων του προσωπικού».

Ανακοίνωσε παράλληλα ότι εγκρίθηκαν ήδη τα οργανογράμματα των υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και ΥΠΕΚΑ, μετά την αξιολόγηση των δομών (είναι τα πρώτα υπουργεία στα οποία ξεκίνησε η αξιολόγηση) και πρόσθεσε ότι οι δομές τους μειώθηκαν πάνω από 50%. Συμπλήρωσε δε ότι μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα είναι έτοιμα τα οργανογράμματα και των υπόλοιπων υπουργείων.

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός, μετά τα υπουργεία θα ακολουθήσει η αξιολόγηση στους φορείς που δεν ανήκουν στη Γενική Κυβέρνηση (δηλαδή νομικά πρόσωπα κλπ).

Σε ερώτηση για το αν η τρόικα θα απαιτήσει απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων το 2013, ο κ. Μανιτάκης δήλωσε ότι «οι διαπραγματεύσεις είναι συνεχείς». «Ξέρουμε να διαπραγματευόμαστε, για να βελτιώσουμε τη θέση μας στη διαπραγμάτευση», πρόσθεσε.

Τη σύσταση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης -κάτι που είχε ζητήσει από το προηγούμενο έτος- χαιρέτισε στην τελευταία έκθεσή της η Task Force, χαρακτηρίζοντας «απόφαση σταθμό» την υλοποίησή του.

Ακολούθως ο κ. Σαμαράς προήδρευσε σύσκεψης στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) με κύριο αντικείμενο την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες.

ΣΥΡΙΖΑ: Αποκαλούν διοικητική μεταρρύθμιση τη διάλυση του κράτους

Η ανάπτυξη δεν μπορεί να έρθει ούτε με νέες απολύσεις, ούτε με την κατεδάφιση των κρατικών και κοινωνικών δομών, επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχόλιό του για τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού με αφορμή τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης.

«Αυτό που αποκαλεί ο πρωθυπουργός διοικητική μεταρρύθμιση είναι η διάλυση του κράτους, των κοινωνικών υπηρεσιών προς τους πολίτες και της δυνατότητας της χώρας να ανασυγκροτηθεί», παρατηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Επισημαίνει ακόμη ότι ο δημόσιος τομέας, μέσω της ανασυγκρότησής του και του επαναπροσανατολισμού του προς την εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών, μπορεί να παίξει ένα πρωτεύοντα ρόλο στην ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και την προστασία της εργασίας.

ΚΚΕ: Αξιολόγηση κάτω από την τρομοκρατία της απόλυσης

«Το πιο αποτελεσματικό κράτος που επιδιώκει η συγκυβέρνηση μαζί με την ΕΕ, σημαίνει κράτος πιο ικανό για να στηρίζει την υψηλή κερδοφορία και τα προνόμια των επιχειρηματικών ομίλων, σημαίνει κράτος πιο άγριο στη φορολόγηση των λαϊκών στρωμάτων, στην εξόντωση των δικαιωμάτων τους και στην καταστολή των αγώνων τους», επισημαίνει το ΚΚΕ με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Σαμαρά.

Σύμφωνα με το Κομμουνιστικό Κόμμα με βάση το πόσο θα συνεισφέρουν σ' αυτή την πολιτική θα αξιολογούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι «κάτω από την τρομοκρατία της απόλυσης, της μετακίνησης, της μείωσης του μισθού».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή