ΟΟΣΑ: Οι οίκοι αξιολόγησης επιδεινώνουν την κρίση

Πέμπτη, 07 Ιουλίου 2011 12:37
UPD:15:19

Σκληρή κριτική στους οίκους αξιολόγησης ασκεί ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας και επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ Πιερ Κάρλο Παντοάν σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «La Stampa».

«Τελευταία οι οίκοι αξιολόγησης επιβεβαίωσαν ότι είναι πολύ "φιλοκυκλικοί". Παράγουν προφητείες που αυτοεκπληρώνονται», τονίζει ο αξιωματούχος του ΟΟΣΑ και κατηγορεί τους οίκους ότι επιδεινώνουν την κρίση.

O αναπληρωτής γενικός γραμματέας και επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ Πιερ Κάρλο Παντοάν.

«Δεν είναι αλήθεια ότι διαβιβάζουν πληροφορίες: εκφέρουν κρίσεις, επιφέροντας μια επιτάχυνση των τάσεων που ήδη υφίστανται. Είναι σαν να σπρώχνεις κάποιον που βρίσκεται στην άκρη ενός γκρεμού. Επιδεινώνουν την κρίση», υποστηρίζει ο Παντοάν.

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα δεύτερο σχέδιο στήριξης για την Πορτογαλία, σημειώνει ότι είναι «πολύ νωρίς για να πει κανείς». «Οι χώρες χρειάζονται χρόνο ώστε τα σχέδια εξυγίανσης (των δημόσιων οικονομικών τους) να παράξουν αποτελέσματα, οι οικονομίες να ξαναρχίσουν να αναπτύσσονται, τα επιτόκια να χαμηλώσουν. Οι αγορές αντιδρούν αντίθετα μέρα με τη μέρα, έχουν ένα στενό ορίζοντα και δεν φαίνεται να πιστεύουν στις πολιτικές αυτές», υπογραμμίζει.

Διαβεβαιώνει τέλος ότι το ευρώ δεν βρίσκεται σε κίνδυνο και δηλώνει πεπεισμένος ότι η κρίση θα επιλυθεί με μια ενίσχυση των ευρωπαϊκών θεσμών.

Παρέμβαση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για τους οίκους αξιολόγησης

Την ίδια ώρα, στο εσωτερικό της χώρας, με ερώτηση που κατέθεσαν τέσσερις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζητούν να πληροφορηθούν τους τρόπους που προτίθεται να προτείνει η κυβέρνηση στους εταίρους μας για τον έλεγχο των οίκων αξιολόγησης και την προστασία της εθνικής αλλά και ευρωπαϊκής οικονομίας.

Όπως επισημαίνουν οι βουλευτές Μ. Κατρίνης, Αθ. Γικόνογλου, Σπ. Μαργέλης και Ιω. Αμοιρίδης, οι πρόσφατες εξελίξεις καταδεικνύουν την ουσιαστική αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διαχειριστεί και να αντιμετωπίσει, σε πολιτικό πρωτίστως επίπεδο, τη συμπεριφορά των οίκων αξιολόγησης και την απήχησή τους στις αγορές.

Ετσι, προσθέτουν, παρουσιάζεται το φαινόμενο κυρίαρχα κράτη και διεθνείς οργανισμοί να εξαρτούν τις πολιτικές τους αποφάσεις από τις εκτιμήσεις και τους υπολογισμούς των οίκων αξιολόγησης, «που είναι γνωστό ότι ελέγχονται για κερδοσκοπικά παίγνια και αδιαφανείς κανόνες λειτουργίας, χαρακτηριστικά που φυσικά δεν καλύπτει η δημοσιοποίηση των υπολογιστικών τους μοντέλων».

Οι βουλευτές ρωτούν τους υπουργούς Οικονομικών και Εξωτερικών αν σκοπεύουν να θέσουν στην ημερήσια διάταξη το ζήτημα της επίσπευσης δημιουργίας ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης δημόσιου χαρακτήρα.

Καλούν επίσης την κυβέρνηση να προειδοποιήσει ότι «οποιαδήποτε νέα υποβάθμιση διαρκούντος του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής (η οποία ενδέχεται να έχει μοιραίες συνέπειες ενόψει της μελλοντικής επιστροφής της χώρας στις αγορές) θα αποτελέσει αιτία νομικού πολέμου ανάμεσα στο ελληνικό Δημόσιο και στην εταιρεία που θα το πράξει».

ΚΚΕ: Καμία θετική εξέλιξη από τη δημιουργία ευρωπαϊκού οίκου

Καμία καμιά θετική εξέλιξη για τον ελληνικό λαό και τους άλλους λαούς της Ευρώπης δεν «βλέπει» το ΚΚΕ από το ενδεχόμενο δημιουργίας ευρωπαϊκών οίκων αξιολόγησης.

Όπως επισημαίνει το Κομμουνιστικό Κόμμα, «ο άγριος καβγάς ανάμεσα στην ΕΕ και τους αμερικανικούς οίκους αξιολόγησης αποτελεί μέρος των ανταγωνισμών και συγκρούσεων ανάμεσα στους ιμπεριαλιστές ληστές των λαών, καθώς διαπιστώνουν ότι η κρίση του καπιταλισμού είναι βαθιά».

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, «να απεγκλωβιστούν από διλήμματα που θέτουν τα κόμματα της πλουτοκρατίας», αντί «να διαλέγουν ποια μονοπώλια θα πάρουν το μεγαλύτερο μερίδιο από τη δική τους πτώχευση».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα