Αναθεωρεί το Πεκίνο τα σχέδια καινοτόμων επενδύσεων

Πέμπτη, 07 Ιουλίου 2011 12:33

Φρένο στα σχέδιά του για ενισχυμένες επενδύσεις σε επτά καινοτόμους κλάδους στρατηγικής σημασίας, όπως οι σιδηρόδρομοι υπερταχείας και η αιολική ενέργεια, ετοιμάζεται να πατήσει το Πεκίνο, εξαιτίας ανησυχιών για εκτεταμένη διαφθορά και πλεονάζουσα παραγωγική δυναμικότητα.

Οι πρωτοποριακοί τομείς στους οποίους η κινεζική κυβέρνηση σκέφτεται να οπισθοχωρήσει από τα φιλόδοξα σχέδιά της είναι η παραγωγή μηχανολογικού εξοπλισμού υψηλής προστιθέμενης αξίας, οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας, η βιοτεχνολογία, η πληροφορική νέας γενιάς, η αυτοκινητοβιομηχανία εναλλακτικών καυσίμων και οι ενεργειακά αποδοτικές τεχνολογίες που σέβονται το περιβάλλον.

Σκοπός της Κίνας ήταν αρχικά να επενδύσει σε επτά κλάδους έως και 1,5 τρισ. δολάρια σε ορίζοντα πέντε ετών, ελπίζοντας ότι οι εν λόγω τομείς θα αποτελέσουν την ατμομηχανή της ανάπτυξης και βοηθήσουν την κινεζική βιομηχανία να αλλάζει προσανατολισμό από την παραγωγή φτηνών αγαθών που ειδικευόταν μέχρι πρότινος.

«Η κυβέρνηση αναθεωρεί το σχέδιο επένδυσης σε επτά στρατηγικούς κλάδους», σύμφωνα με πηγή του Reuters, υπογραμμίζοντας ότι ο βαθμός της περικοπής των δαπανών βρίσκεται ακόμη υπό εξέταση».

Το Πεκίνο έχει χρησιμοποιήσει σε μεγάλο βαθμό τις επενδύσεις υποδομής για να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και να δώσει ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα. Το τελευταίο διάστημα προσπαθεί με αυτόν τον τρόπο να αντισταθμίσει τις αρνητικές επιπτώσεις από τη διεθνή χρηματοοικονομική κρίση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα