Δριμεία επίθεση κατά των οίκων αξιολόγησης

Δηλώσεις Στ. Λαμπρινίδη στο Βερολίνο
Τετάρτη, 06 Ιουλίου 2011 14:16
UPD:18:43

«Παράνοια» χαρακτήρισε τις ενέργειες των οίκων αξιολόγησης κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους της ευρωζώνης ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης, κάνοντας λόγο για «αυτοεκπληρούμενη προφητεία» σε σχέση με την υποβάθμιση της Πορτογαλίας.

A- A A+

«Παράνοια» χαρακτήρισε τις ενέργειες των οίκων αξιολόγησης κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους της ευρωζώνης ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης, κάνοντας λόγο για «αυτοεκπληρούμενη προφητεία» σε σχέση με την υποβάθμιση της Πορτογαλίας.

«Χθες η Moody's υποβάθμισε την Πορτογαλία. Ωστόσο αυτή η υποβάθμιση δεν βασίστηκε στην αποτυχία της να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις αλλά στην υπόθεση ότι η χώρα θα χρειαστεί εκ νέου βοήθεια. Βλέπετε την παράνοια αυτής της αυτοεκπληρούμενης προφητείας;» δήλωσε κατά τη διάρκεια συνεδρίου στο Βερολίνο.

Χθες, η Moody's υποβάθμισε το χρέος της Πορτογαλίας σε «junk» http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2009406

«Δυστυχώς πολλοί επενδυτές σε αυτό που αποκαλούμε λογικές αγορές είχαν στοιχηματίσει δισεκατομμύρια ευρώ στην κατάρρευση της Ελλάδας», πρόσθεσε ο ίδιος.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών ζήτησε «να μπει τέλος στην ρητορική της τιμωρίας» σχετικά με την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα. «Οι Γερμανοί έχουν την εντύπωση ότι πρέπει να σώσουν τους "αμαρτωλούς" ενώ οι Έλληνες έχουν την εντύπωση ότι τους βοηθάει ο "μπαμπούλας"», είπε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας την «ευγνωμοσύνη» του για τη γερμανική βοήθεια.

Την απόφαση της Moody's να υποβαθμίσει την Πορτογαλία επέκρινε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επισημαίνοντας ότι η κίνηση αυτή αποτελεί άλλο ένα παράδειγμα της «αμφισβητήσιμης συμπεριφοράς» των οίκων αξιολόγησης.

Η απόφαση αυτή του οίκου εντείνει την αβεβαιότητα για το χρέος της ευρωζώνης, δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. «Οι χθεσινές αποφάσεις ενός οίκου αξιολόγησης δεν είναι σαφείς. Μάλλον προσθέτουν ένα ακόμη στοιχείο αβεβαιότητας στην κατάσταση», είπε σε συνέντευξη Τύπου στο Στρασβούργο.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Ο Ζ.Μ. Μπαρόζο για την υποβάθμιση της Πορτογαλίας

Ο Ζ.Μ. Μπαρόζο για την υποβάθμιση της Πορτογαλίας

«Η χρονική στιγμή που επέλεξε η Moody's δεν εγείρει απλώς ερωτήματα, αλλά βασίζεται και σε απολύτως υποθετικά σενάρια δεν που δεν συμβαδίζουν καθόλου με την πραγματικότητα», δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ευρωπαίου επιτρόπου Όλι Ρεν.

Ο Αμαντέου Αλταφάζ έκανε λόγο για ένα «ατυχές γεγονός» που «εγείρει και πάλι το θέμα της καταλληλότητας της συμπεριφοράς των οίκων αξιολόγησης».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Η Κομισιόν για την Ελλάδα και την Πορτογαλία

Η Κομισιόν για την Ελλάδα και την Πορτογαλία

Αδικαιολόγητη χαρακτήρισε την υποβάθμιση της Πορτογαλίας και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τόνισε πως το «ολιγοπώλιο» των οίκων αξιολόγησης θα πρέπει να περιοριστεί.

Η Πορτογαλία υπεραποδίδει σε σχέση με τις συστάσεις των δανειστών της, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Σόιμπλε σε συνέντευξη Τύπου.

Εξάλλου, αυστηρή προειδοποίηση απηύθυνε χθες και η Γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ προς τους οίκους αξιολόγησης, που απειλούν με υποβάθμιση την Ελλάδα σε περίπτωση υιοθέτησης της γαλλικής πρότασης για συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη νέα στήριξη της χώρας.

Μόλις 24 ώρες μετά την προειδοποίηση του οίκου S&P ότι θα χαρακτηρίσει «επιλεκτική χρεοκοπία» της Ελλάδας το γαλλικό σχέδιο για την εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών, η Μέρκελ κατέστησε σαφές στους οίκους πως η ευρωζώνη δεν πρόκειται να κάνει πίσω στο θέμα αυτό.

«Είναι σημαντικό εμείς, δηλαδή η ευρωζώνη και το ΔΝΤ, να μην τους αφήσουμε (τους οίκους) να μας στερήσουν τη δυνατότητα να έχουμε τη δική μας κρίση», κατέληξε η Μέρκελ, η οποία με τον τρόπο αυτό αμφισβητεί ευθέως τη στάση και τη μεθοδολογία των οίκων αξιολόγησης.

Σύσταση ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης ζητεί η ΝΔ

Εν τω μεταξύ, τη θέση της ΝΔ υπέρ της σύστασης ενός ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης, υπό την εποπτεία της ΕΚΤ, επανέλαβε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γ. Μιχελάκης.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ σημείωσε ότι ο κ. Σαμαράς είχε αναδείξει το θέμα από τις 25 Μαρτίου 2010, κατά τη διάρκεια επαφών του στις Βρυξέλλες, καθώς και στις 16 Ιουνίου 2010 όταν το είχε θέσει εκ νέου στον πρόεδρο του ΕΛΚ Β. Μαρτένς.

Συνεπώς, πρόσθεσε, «ο Αντώνης Σαμαράς είχε έγκαιρα τονίσει την αναγκαιότητα μιας τέτοιας πρωτοβουλίας, όταν την ίδια περίοδο ο κ. Παπανδρέου, όχι μόνο δεν έπαιρνε τέτοιες πρωτοβουλίες, αλλά προχωρούσε στις διαδικασίες ένταξης της χώρας μας στο μηχανισμό του μνημονίου».

Επίθεση κατά των διεθνών οίκων αξιολόγησης εξαπέλυσε και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος τους κατηγόρησε για «παιχνίδια» σε βάρος της ελληνικής οικονομίας και όχι μόνο, με στόχο την πτώχευση και στη συνέχεια την είσπραξη των ασφαλίστρων κινδύνου.

Ο κ. Καρατζαφέρης σε δήλωσή του στη ΝΕΤ εκτίμησε ότι οι οίκοι αξιολόγησης φαίνονται ισχυρότεροι από τους πολιτικούς, και αυτό -όπως είπε- δεν αφορά μόνον την Ελλάδα, αφού «παίζουν το ίδιο παιγνίδι με την Πορτογαλία προσπαθώντας να επιβάλλουν την πτώχευση για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντά τους».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ οι οίκοι αξιολόγησης «προσπαθούν να κερδίσουν τα ασφάλιστρα κινδύνου που ανέρχονται στο ποσόν των 100 δισ.» και αναρωτήθηκε γιατί ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα «φωνάζει για να στηριχθεί η Ελλάδα;». Απαντώντας ο ίδιος εκτίμησε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ επιθυμεί τη στήριξη της χώρας μας «γιατί ακριβώς δεν γνωρίζει αν το σύστημα του αντέχει να δώσει αυτά τα 100 δισ. στα στοιχήματα που έχουν παιχτεί σε βάρος της Ελλάδας. Μιλάμε για ένα ντόμινο που θα παρασύρει ολόκληρη την Ευρώπη».

Ο κ. Καρατζαφέρης εξέφρασε την εκτίμηση ότι αυτό το Σαββατοκύριακο θα είναι εξαιρετικά σημαντικό για την Ελλάδα και στηλίτευσε τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στους οίκους αξιολόγησης.

«Συζητά η Ευρωπαϊκή Ένωση με τους οίκους αξιολόγησης που έχει απέναντι της κατά πόσον η είσοδος των ιδιωτών συνιστά ελεγχόμενη πτώχευση. Αυτό που τους είπαν είναι πως "εμείς" (σ.σ.: οι οίκοι αξιολόγησης) "αυτό το θεωρούμε πτώχευση, αλλά μετά από ένα διάστημα θα επαναφέρουμε, θα επανακατατάξουμε την Ελλάδα". Τι σημαίνει αυτό; Αυτό σημαίνει ότι λένε "πάμε τώρα να πάρουμε τα ασφάλιστρα κινδύνου να κερδίσουν οι κερδοσκόποι και μετά θα επαναφέρουμε τα πράγματα εκεί που θέλουμε"», είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ και κατέληξε: «Φτάσαμε στο σημείο η ηγεσία της Ευρώπης να συζητά μαζί τους αυτό το ενδεχόμενο».

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή