EFG Eurobank: Τα αίτια και η αντιμετώπιση της κρίσης του 2007-2009

Δευτέρα, 04 Ιανουαρίου 2010 12:30
UPD:12:31

¶ρθρα τριών διακεκριμένων Ελλήνων επιστημόνων, βασισμένα σε παρουσιάσεις και ομιλίες τους σε σχετικές εκδηλώσεις τους τελευταίους μήνες, δημοσιεύει η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών & Προβλέψεων της Eurobank EFG στην τελευταία έκδοση του «Οικονομία και Αγορές».

Τα δύο πρώτα άρθρα προέρχονται από τις εργασίες ημερίδας, που διοργάνωσε το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, με τίτλο «Από την κρίση του 1929 στην κρίση του 2009» στις 12 Νοεμβρίου 2009.

Στο παρόν τεύχος φιλοξενείται άρθρο των κ.κ. Κολλίντζα και Ψαλιδόπουλου με τίτλο: «Οι κρίσεις του 1929 και του 2008 και οι πολιτικές αντιμετώπισής τους», στο οποίο οι συγγραφείς αναφέρονται στα αίτια της σημερινής κρίσης, τη συγκρίνουν με τη κρίση του 1929 και τέλος αναλύουν την αποτελεσματικότητα των μέτρων οικονομικής πολιτικής που υιοθετήθηκαν.

Φιλοξενείται επίσης η ομιλία του κ. Καραμούζη από την ίδια ημερίδα, με τίτλο: «Τα αίτια της διεθνούς χρηματοοικονομικής κρίσης και ο ρόλος του ελληνικού τραπεζικού συστήματος», στην οποία ο συγγραφέας αναλύει τα αίτια της κρίσης, επιχειρεί τη σύγκρισή τους με την κρίση του 1929 και τέλος επικεντρώνεται στη σημασία και το ρόλο του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Το τρίτο άρθρο του καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και Οικονομικού Συμβούλου της Eurobank EFG κ. Γκίκα Χαρδούβελη με τίτλο: «Η χρηματοοικονομική κρίση και το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας» βασίζεται σε παρουσίαση του συγγραφέα σε ημερίδα του Εργαστηρίου Μελετών Οικονομικής Πολιτικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών στις 10 Ιουνίου 2009, με τίτλο: «Οικονομικές Πολιτικές για την Αντιμετώπιση της Κρίσης».

Στο άρθρο αναλύονται τα βαθύτερα αίτια της κρίσης, οι τρόποι με τους οποίους αντέδρασαν κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες, η επίδραση στην πραγματική οικονομία και τέλος γίνεται μια προσπάθεια πρόβλεψης της μελλοντικής διαδρομής της παγκόσμιας.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΥΡΩΒ



Σχολιασμένα