Ποσοτικοποίηση των μέτρων ζητούν οι Ευρωπαίοι

Πέμπτη, 07 Ιανουαρίου 2010 14:02
UPD:21:07

Ποσοτικοποίηση των μέτρων που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης για τη δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας ζήτησαν από την ελληνική κυβέρνηση οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που βρίσκονται από χθες στην Αθήνα.

Ποσοτικοποίηση των μέτρων που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης για τη δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας ζήτησαν από την ελληνική κυβέρνηση οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που βρίσκονται από χθες στην Αθήνα.

Εκτός από τις συναντήσεις με υπουργούς και υψηλόβαθμα στελέχη των υπουργείων Οικονομικών, Οικονομίας, ¶μυνας, Εργασίας και Υγείας, τα κλιμάκια της Κομισιόν και τη ΕΚΤ θα συναντηθούν και με παράγοντες της Τράπεζας της Ελλάδος και του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) πριν αναχωρήσουν αύριο από την Αθήνα.

«Μας ζήτησαν να υπάρξει ποσοτικοποίηση των αποτελεσμάτων των δράσεων και να περιληφθούν στο ΠΣΑ», φέρεται να δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας.

Όπως σημείωσε, τα κλιμάκια της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εστιάζουν την προσοχή τους στο δημοσιονομικό έλλειμμα και στο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της χώρας.

«Το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) είναι στην πράξη ένα πρόγραμμα ανασυγκρότησης της εθνικής οικονομίας. Αποτυπώνει τις μεγάλες αλλαγές στα δημοσιονομικά, στη φορολογία στον τρόπο κατάρτισης του προϋπολογισμού, αλλά και τις γενικότερες μεγάλες ριζικές ανατροπές που θα γίνουν στο κράτος στο παραγωγικό πρότυπο της οικονομίας μας», τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

Γ. Παπακωνσταντίνου: Πρόγραμμα ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας το ΠΣΑ

Γ. Παπακωνσταντίνου: Πρόγραμμα ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας το ΠΣΑ.

«Αυτές τις ημέρες», πρόσθεσε, «συζητάμε με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ το σχέδιο του Προγράμματος. Αυτό στη συνέχεια θα οριστικοποιηθεί, θα κατατεθεί στο υπουργικό συμβούλιο για έγκριση, θα πάει στη Βουλή για συζήτηση και στη συνέχεια γύρω στις 20 του μηνός θα κατατεθεί επίσημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Την ίδια ώρα υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομίας εμφανίζονταν αισιόδοξα ότι το 2011 θα έχουμε θετικό ρυθμό ανάπτυξης, ενώ στη συνάντηση των στελεχών της ΕΕ με την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λ. Κατσέλη, συζητήθηκαν οι προτεραιότητες της κυβέρνησης, που αφορούν την τόνωση δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων, τη ρευστότητα στην αγορά και την εποπτεία των αγορά http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1762568 .

Παράλληλα, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών διευκρίνισε πως δεν υπάρχει καμία σκέψη ούτε εισήγηση για αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ, ενώ το τέτοιο ενδεχόμενο δεν προβλέπεται ούτε στο ΠΣΑ, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση απορρίπτει το δραστικό πάγωμα των μισθών και την κατάργηση του 14ου μισθού http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1762606 .

Yπενθυμίζεται ότι όπως αποφασίστηκε κατά την πρόσφατη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, το ΠΣΑ προβλέπει μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ το έτος 2012, αντί του 2013, που προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου. Αυτό σημαίνει κατ' αρχήν πρόσθετα μέτρα στα έτη 2010, 2011 και 2012, αφού η προσπάθεια για μείωση του ελλείμματος το 2013 κατά 2% του ΑΕΠ, ήτοι 5 δισ. ευρώ, θα μεταφερθεί στην προσεχή τριετία.

Μετά την απόφαση για συμπίεση της περιόδου προσαρμογής, ο στόχος για το 2010, φαίνεται να διατηρείται στο 8,7% του ΑΕΠ (ενδεχομένως να φτάσει και στο 8,5% του ΑΕΠ). Μεγαλύτερα περιθώρια δεν φαίνεται να υπάρχουν, αφού ήδη η προσαρμογή είναι τεράστια, δεδομένου ότι, το 2009, το έλλειμμα κλείνει στο 12,7% και ήδη πρόκειται για μια προσαρμογή της τάξης των τεσσάρων μονάδων ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Για το 2011, ο στόχος για το έλλειμμα θα τεθεί στο 5,5% και για το 2012 κάτω από 3% του ΑΕΠ (πιθανότατα στο 2,5% του ΑΕΠ). Ετσι, αντί το έλλειμμα να μειώνεται κατά δύο μονάδες κάθε έτος από το 2011 έως το 2013, θα μειωθεί κατά τρεις μονάδες αντίστοιχα το 2011 και το 2012.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα