Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης που αφορούν την τόνωση δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων, τη ρευστότητα στην αγορά και την εποπτεία των αγορά, συζητήθηκαν κατά την τρίωρη συνάντηση της υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας με τα στελέχη της Κομισιόν και της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας που βρίσκονται στην Αθήνα, ενόψει της κατάρτισης του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, η συζήτηση των δύο πλευρών αφορούσε τις εξής προτεραιότητες:
Η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη.
1. Την τόνωση των επενδύσεων δημοσίων και ιδιωτικών. Οι κοινοτικοί παράγοντες ζήτησαν στοιχεία σχετικά με την πολιτική της κυβέρνησης για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Η ελληνική πλευρά αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται για την ίδρυση, αδειοδότηση και λειτουργία των επιχειρήσεων και τη μείωση της γραφειοκρατίας στα θέματα αυτά, που κοστίζουν στο ελληνικό δημόσιο 7 δισ. ευρώ ετησίως.
2. Τη ρευστότητα στην αγορά δεδομένου ότι η ελληνική πλευρά διαπιστώνει ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν έχουν την απαιτούμενη πρόσβαση στον τραπεζικό τομέα. Επίσης οι κοινοτικοί ενημερώθηκαν για τα δύο σχέδια νόμου που αφορούν τη ρύθμιση των οφειλών των επιχειρήσεων και τη ρύθμιση των οφειλών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.
3. Την εποπτεία των αγορών. Συζητήθηκε το θέμα της τιμολογιακής ανταγωνιστικότητας, τα υψηλά επιτόκια που δεσπόζουν στην ελληνική αγορά κλπ.
Εξάλλου, στελέχη του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Εμπορικής Ναυτιλίας, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, εκτίμησαν ότι τα μέτρα για την παραγωγική ανασυγκρότηση θα αρχίζουν να αποδίδουν από το Μάιο - Ιούνιο 2010, η ανάκαμψη θα αρχίσει να διαφαίνεται το β΄εξάμηνο του 2010 και ανάπτυξη θα έχουμε το 2011.
Σε ανάλογες επισημάνσεις, για θετικό ρυθμό ανάπτυξης το 2011, προέβησαν χθες και υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, μετά από τη συνάντηση με τα στελέχη της ΕΕ.
Όπως ανέφεραν, το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα είναι έτοιμο και θα κατατεθεί στο υπουργικό συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 13-15 Ιανουαρίου. Το πρόγραμμα επίσης θα συζητηθεί στην οικονομική επιτροπή της Βουλής και θα σταλεί στο τέλος Ιανουαρίου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να εξεταστεί από το κολέγιο των επιτρόπων στις 27 Ιανουαρίου.
Τέλος στις 15 Φεβρουαρίου το πρόγραμμα θα συζητηθεί στο ΕΚΟΦΙΝ.
Το απόγευμα τα στελέχη της Κομισιόν και της ΕΚΤ θα συναντηθούν με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ