Η διαφορά αποδόσεων (spreads) των ελληνικών ομολόγων δεν θα πρέπει να υπαγορεύει την οικονομική πολιτική της χώρας, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, παρουσιάζοντας σήμερα το τριετές Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο υπουργός υποστήριξε πως δεν είναι χρήσιμο να χρησιμοποιούνται τα spread ως οδηγός για την οικονομική πολιτική. Σημειώνεται ότι το spread του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έναντι του bund διαμορφωνόταν σήμερα στις 267 μονάδες βάσης, έχοντας νωρίτερα σημειώσει ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 271 μονάδες βάσης.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου εξέφρασε, παράλληλα, την αισιοδοξία του ότι η ΕΕ θα εγκρίνει το πρόγραμμα, το οποίο εγκρίθηκε νωρίτερα από το υπουργικό συμβούλιο, θα συζητηθεί σήμερα στη Βουλή και θα κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Παρασκευή.
Επιπλέον διαβεβαίωσε πως το οικονομικό επιτελείο θα κάνει «ό,τι χρειαστεί» προκειμένου να πετύχει τους στόχους που περιγράφονται στο πρόγραμμα «και εάν χρειασθεί να πάρουμε περαιτέρω μέτρα, όπως η κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού, θα το κάνουμε».
Στο ΠΣΑ υπάρχει και ένα εναλλακτικό σενάριο με χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με τις βασικές προβλέψεις του και στην περίπτωση αυτή θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα ύψους 0,3% του ΑΕΠ το 2011 και επίσης 0,3% του ΑΕΠ το 2012, προκειμένου να επιτευχθεί η δημοσιονομική προσαρμογή. Σύμφωνα με τον υπουργό, εάν ισχύσει το εναλλακτικό σενάριο, στο ΠΣΑ «υπάρχουν δεσμεύσεις περαιτέρω περικοπών δαπανών και αυξήσεων φόρων, χωρίς όμως εξειδίκευση».
Επανέλαβε ότι «θα κρινόμαστε κάθε ημέρα σε βάθος χρόνου και το ζήτημα της πειθούς των αγορών δεν επιλύεται από τη μια ημέρα στην άλλη. Θα περάσουμε μια δύσκολη περίοδο και ελπίζουμε ότι μέσα στο α΄ εξάμηνο όλοι να έχουν καταλάβει ότι σοβαρολογούμε».
Πρόσθεσε ότι «οι τελευταίες δυο-τρεις ημέρες ήταν δύσκολες, λόγω ενός συνδυασμού δημοσιευμάτων, αναλύσεων αμφίβολης αξίας και καταστροφολογικών σεναρίων, που δημιούργησαν νευρικότητα» στην ελληνική αγορά. Και συμπλήρωσε ότι σύμφωνα με τις πρώτες αντιδράσεις των αναλυτών το ΠΣΑ είναι «φιλόδοξο και δύσκολο».
Δεν υπάρχει ειλημμένη απόφαση για το Τ.Τ.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου γνωστοποίησε πως τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξει πλήρης εισήγηση προς το υπουργικό συμβούλιο για τις αποκρατικοποιήσεις και μετοχοποιήσεις που θα γίνουν την επόμενη τριετία και οι οποίες, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ), θα ανέλθουν σε 2,3% του ΑΕΠ.
Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση εξετάζει να προβεί σε πλήρη ιδιωτικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ο κ. Παπακωνσταντίνου ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία ειλημμένη απόφαση για το Τ.Τ.
Ανέφερε, επίσης, ότι «αυτή τη στιγμή ισχύει η δέσμευση της κυβέρνησης να μην μειωθεί το ποσοστό του Δημοσίου στον ΟΤΕ».
Κατατίθεται αύριο το σχ/ν για γονικές παροχές, ποτά και τσιγάρα
Εν τω μεταξύ, κατατίθεται αύριο και με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το σχέδιο νόμου για τη φορολογία των γονικών παροχών, των ποτών και των τσιγάρων.
Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για το ΠΣΑ ο κ. Παπακωνσταντίνου, η αλλαγή στον τρόπο φορολόγησης των γονικών παροχών θα ισχύσει από τις 8 Ιανουαρίου, ενώ για την αύξηση του φόρου στα τσιγάρα ανέφερε ότι «βρέθηκε λύση αποδεκτή από όλους». Πάντως, όπως αναφέρεται στο ΠΣΑ, προκύπτει αύξηση της τιμής του πακέτου των 20 τσιγάρων από τα 3 στα 4 ευρώ.
Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε χθες την απόσυρση της σχετικής τροπολογίας, μετά τις αντιδράσεις που είχε προκαλέσει η κατάθεσή της, αλλα και την πρόθεσή του για άμεση κατάθεση για συζήτηση κατά προτεραιότητα σχεδίου νόμου για την αύξηση του φόρου στα ποτά και στα τσιγάρα και τη ρύθμιση της φορολόγησης των γονικών παροχών.
Το σχέδιο νόμου αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής στις 19 Ιανουαρίου.
Σε ό,τι αφορά το γενικό φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα προκύψει από τη δημόσια διαβούλευση, θα κατατεθεί στη Βουλή στο τέλος Φεβρουαρίου ή στις αρχές Μαρτίου, ενώ οι λεπτομέρειες για την εισοδηματική πολιτική θα αποτυπωθούν σε ειδικό σχέδιο νόμου εντός του Φεβρουαρίου.
Σχετικά με την επιβολή φόρου για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι γίνονται συζητήσεις για το θέμα χωρίς να υπάρχουν αποφάσεις.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ