ΥΠΟΙΚ: «Οδικός χάρτης» της επόμενης τριετίας το ΠΣΑ

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2010 18:51
UPD:19:29

Οδικό χάρτη για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης την επόμενη τριετία χαρακτήρισε το πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου κατά την ομιλία του στις επιτροπές οικονομικών και ευρωπαϊκών υποθέσεων της Βουλής.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι το πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης αντιμετωπίζει τρεις μεγάλες προκλήσεις, τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους, τη διασφάλιση συνθηκών για ανάπτυξη και το τεράστιο έλλειμμα αξιοπιστίας που έχει η χώρα μας στο εξωτερικό.

Κατηγόρησε δε για μια ακόμη φορά την προηγούμενη κυβέρνηση ότι έδινε στοιχεία που δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα και δεν τηρούσε τις δεσμεύσεις της με αποτέλεσμα να αποκτήσει ένα τεράστιο έλλειμμα αξιοπιστίας στις διεθνείς αγορές.

Ο υπουργός χαρακτήρισε ρεαλιστικό το σενάριο ανάπτυξης που φθάνει το +2,5% το 2013, όπως προβλέπεται από το πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, επισημαίνοντας ότι είναι απόλυτα συμβατό και με τη δημοσιονομική προσαρμογή.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου επεσήμανε ότι ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός της χώρας μας οφείλεται κατά ένα μικρό ποσοστό στην οικονομική κρίση ενώ το μεγαλύτερο κομμάτι συνδέεται με την επίπτωση του εκλογικού κύκλου.

Όπως υποστήριξε, κατέρρευσαν οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί, υπήρξε μία εκτίναξη των δαπανών του κράτους, μία αλόγιστη σπατάλη, χωρίς κανένα παραγωγικό αντικείμενο.

Και δυστυχώς, υπογράμμισε ο υπουργός, η προηγούμενη κυβέρνηση επέλεξε να μη δημοσιοποίησει, να μην εντάξει στο επίσημο προϋπολογισμό του κράτους δαπάνες οι οποίες είχαν αναληφθεί και υποχρεώσεις του κράτους, όπως τα χρέη των νοσοκομείων.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε επίσης ότι με βάση το πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης το 2010 το έλλειμμα θα μειωθεί τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες από το 12,7% στο 8,7% του ΑΕΠ, το 2011 θα μειωθεί περαιτέρω 3,1 ποσοστιαίες μονάδες από το 8,7 στο 5,6% του ΑΕΠ, το 2012 κατά 2,8 ποσοστιαίες μονάδες, πέφτοντας από το 5,6% στο 2,8% του ΑΕΠ και το 2013 θα μειωθεί ώστε να φθάσει το 2% του ΑΕΠ.

Αναφερόμενος, τέλος, στην πορεία αποκλιμάκωσης του χρέους επεσήμανε ότι από 113,4% του ΑΕΠ το 2009, το 2010 το χρέος θα ανέλθει στο 120,4%, ενώ θα σταθεροποιηθεί στο 120,6% το 2011 για να αποκλιμακωθεί περαιτέρω από το 2012 φθάνοντας στο 113,4% το 2013.

Αιχμές της αντιπολίτευσης για «ενημέρωση-εξπρές»

Την αντίδρασή τους για τη διαδικασία «ενημέρωση-εξπρές» για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης από τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου στην κοινή συνεδρίαση των επιτροπών οικονομικών και ευρωπαϊκών υποθέσεων της Βουλής εξέφρασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ζήτησαν μάλιστα την αναβολή της συνεδρίασης προκειμένου να υπάρξει χρόνος ώστε να ενημερωθούν για το πολυσέλιδο πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Ειδικότερα, στην έναρξη της συνεδρίασης ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως η συζήτηση για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης είναι αναγκαίο να γίνει με επαρκή χρόνο διαβούλευσης και στην ολομέλεια.

Με τις διαδικασίες εξπρές που ακολουθούνται δεν μπορεί να συζητηθεί ένα πρόγραμμα που αφορά την οικονομική πολιτική της επόμενης τριετίας, υπογράμμισε.

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μανόλης Κεφαλογιάννης επεσήμανε ότι θα μπορούσε να ζητηθεί μια παράταση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε η συζήτηση να γίνει ακόμη και το Σαββατοκύριακο εάν χρειαστεί, ώστε να διατυπωθούν όλες οι απόψεις.

Σε δύο ώρες δεν μπορεί να μελετηθεί ένα τέτοιο πρόγραμμα, εμείς θέλουμε να συμπαρασταθούμε στην προσπάθεια, αλλά με τον τρόπο με τον οποίο ενεργεί η κυβέρνηση δεν δείχνει σοβαρότητα, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Με τη σειρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος υποστήριξε ότι όταν έχουμε αντιλαϊκά και αντιδημοκρατικά μέτρα στην ουσία θα έχουμε αντιλαϊκές και αντιδημοκρατικές συμπεριφορές.

Τέλος, ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης επεσήμανε ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε το νέο Επίτροπο Ολι Ρεν που είναι πιο σκληρός από τον προηγούμενο, τον Αλμούνια.

Το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης ήρθε στις θυρίδες μας μόλις πριν δύο ώρες και δεν προλάβαμε να το μελετήσουμε, πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα