Ιστορικής σημασίας και καθοριστική για το μέλλον της χώρας χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός την επόμενη τριετία, μιλώντας στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
«Καλούμαστε να επικυρώσουμε το Πρόγραμμα Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης της χώρας», τόνισε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε:
«Το πρόγραμμα θα αποσταλεί αύριο στην ΕΕ και αποτελεί το δεσμευτικό σχεδιο για τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα, για να αφήσουμε πίσω τα ελλείμματα, παραγωγικά, ανταγωνιστικότητας, δημοσιονομικά, αξιοπιστίας, διαφάνειας και κυρίως το έλλειμμα αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης.
Απόφασή μας, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, είναι να μετατρέψουμε τη μεγαλύτερη και πιο πολυσύνθετη κρίση σε μία μεγάλη ευκαιρία, αλλάζοντας ριζικά κατεύθυνση και προχωρώντας σε μεγάλες ανατροπές.
«Ο στόχος είναι εφικτός», υποστήριξε ο κ. Παπανδρέου, «με σκληρή δουλειά τόλμη και αίσθημα δικαίου, αλλά και τη στήριξη των πολιτών. «Θα τα καταφέρουμε», συμπλήρωσε, «γι αυτό ζήτησα να επιταχύνουμε το πρόγραμμα των αλλαγών».
«Θα πετύχουμε τη δημοσιονομική εξυγίανση σε μία τριετία, θα κάνουμε ό,τι πρέπει για αυτό, ξέρουμε τι φταίει για τα ελλείμματα κάθε είδους, τα δημοσιονομικά προβλήματα δεν είναι η αιτία για τα δεινά της χώρας, είναι το σύμπτωμα, είναι η κορυφή του παγόβουνου», σημείωσε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Ξέρουμε ότι δεν θα πετυχουμε βελτίωση του προβλήματος αν δεν αντιμετωπίσουμε τα βαθύτερα αίτια. Αν θέλουμε τα αποτελέσματα να είναι μακροπρόθεσμα πρέπει να δώσουμε λύση στα χρόνια προβλήματα».
Πρόγραμμα ανασυγκρότησης της χώρας
Όπως επεσήμανε, «στο νέο ΠΣΑ δεν περιγράφονται μόνο άμεσα μέτρα που λαμβάνουμε για τη δημοσιιονομική προσαρμογή, κύριο μέρος του προγραμμάτος αποτελεί και πρόγραμμα ανασυγκρότησης της χώρας με μόνιμα μέτρα που συγκροτούν ανατροπές παντού, στον τρόπο λειτουργίας του ίδιου του κράτους για τον τερματισμό της κακοδιαχείρησης και σπατάλης του δημοσίου χρήματος και την αντιμετώπιση του ελλείμματος της εμπιστοσύνης. Για να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της χώρας».
««Η εικόνα μιας ανήμπορης χώρας δεν μας ταιριάζει. Όπως στο παρελθόν διαψεύσαμε "Κασσάνδρες", έτσι θα γίνει και τώρα. Η χώρα μας θα βγει το συντομότερο δυνατό από το φαύλο κύκλο της μιζέριας», παρατήρησε χαρακτηριστικά.
«Όταν όλοι μας δουλεύουμε μαζί μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα, είναι ιστορικό μας χρέος και θα τα καταφέρουμε», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Μείωση του ελλείμματος στο 8,7% το 2010
«Το νέο ΠΣΑ», τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, «είναι υλοποίηση μιας προγραμματικής δέσμευσης της κυβέρνησης για να ανατάξουμε την οικονομία και να βάλουμε τάξη στα δημόσια οικονομικά». «Δίνουμε έμφαση όχι μόνο στην αναγκαία προσαρμογή, αλλά στο γενικό νοικοκύρεμα του κράτους», πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.
«Το νέο ΠΣΑ», τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, «είναι υλοποίηση μιας προγραμματικής δέσμευσης της κυβέρνησης για να ανατάξουμε την οικονομία και να βάλουμε τάξη στα δημόσια οικονομικά».
Το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης προβλέπει μείωση του ελλείμματος κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες το 2010, από 12,7% του ΑΕΠ που είναι σήμερα στο 8,7%. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών το 2011 το έλλειμμα θα μειωθεί στο 5,6% του ΑΕΠ, το 2012 θα υπάρξει περαιτέρω μείωση στο 2,8% και το 2013 θα φτάσει στο 2% του ΑΕΠ.
Υπενθυμίζοντας ότι ο ρυθμός ανάπτυξης το 2009 έπεσε στο -1,2%, ο υπουργός δήλωσε ότι στόχος για το 2010 είναι να υπάρξει μία σταθεροποίηση της ανάπτυξης στο -0,3% και για το 2013 να ανέλθει στο 2,5%.
Εξάλλου, σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος, το ΠΣΑ προβλέπει την αύξησή του στο 120,4% του ΑΕΠ το 2010, από το 113,4% του ΑΕΠ που ήταν το 2009. Για το 2011 προβλέπεται η σχετική σταθεροποίηση του δημόσιου χρέους στο 120,6% και η αποκλιμάκωσή του τα επόμενα χρόνια.
Μιλώντας για τις μεγάλες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, ο κ. Παπακωνσταντίνου έκανε λόγο για «μείωση του ελλείμματος και του χρέους, διασφάλιση των κατάλληλων συνθηκών για την ανάπτυξη, αντιμετώπιση του ελλείμματος αξιοπιστίας».
Στόχοι του νέου ΠΣΑ είναι «η δημοσιονομική προσαρμογή με μια σειρά διαρθρωτικών μέτρων που μειώνουν τη σπατάλη και αυξάνουν δίκαια τα δημόσια σχέδια, η μετάβαση στο νέο αναπτυξιακό πρότυπο της πράσινης ανάπτυξης, η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του πολίτη στο κράτος και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των διεθνών εταιρών στην Ελλάδα».
Στα μέτρα που θα οδηγήσουν στην αύξηση των εσόδων, ο υπουργός συμπεριέλαβε μεταξύ άλλων την ενιαία φορολογική κλίμακα, τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, την αύξηση του ειδικού φόρου στα τσιγάρα, μέτρα για τη φοροδιαφυγή, έκτακτη εισφορά στις κερδοφόρες επιχειρήσεις, κ.ά.
Η αναστολή των προσλήψεων το 2010, η μείωση συμβάσεων ορισμένου χρόνου, και η μείωση δαπανών για προμήθειες νοσοκομείων είναι ορισμένα από τα μέτρα που θα οδηγήσουν σε ενίσχυση των εσόδων.
Λ. Κατσέλη: Αναθέρμανση της οικονομίας σε πέντε άξονες
Mε τη σειρά της, η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη, σημείωσε πως το ΠΣΑ αποτελεί έναν οδικό χάρτη ανασυγκρότησης της χώρας.
Ανάπτυξη, τόνισε, σημαίνει αναθέρμανση της οικονομίας, παραγωγική αναδιάρθρωση με αιχμή την πράσινη ανάπτυξη, βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και παρουσίασε τους πέντε άξονες στους οποίους θα στηριχθεί η πολιτική του υπουργείου της για την υλοποίηση του Προγράμματος:
-Επενδύσεις για την αναδιάρθρωση του παραγωγικού ιστού
-Συγκράτηση των πληθωριστικών πιέσεων
-Ρυθμιστικές τομές για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και των ιδιωτικών επενδύσεων
- Ενίσχυση της εξωστρέφειας και προώθηση των εξαγωγών
-Ενίσχυση του ανταγωνισμού και της εποπτείας στις αγορές
Μεταξύ άλλων, η κ. Κατσέλη μίλησε για αναθεώρηση και αποτελεσματική εφαρμογή του ΕΣΠΑ, την κινητοποίηση δηλαδή των συγχρηματοδοτούμενων πόρων για τις επενδύσεις και τις κρατικές ενισχύσεις. Όπως είπε, η Περιφέρεια θα είναι ο αναπτυξιακός πυρήνας, το θεσμικό όργανο που αναπτύσσει, σχεδιάζει και υλοποιεί τα αναπτυξιακά προγράμματα.
Επίσης, επανέλαβε ότι ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος θα τεθεί σε εφαρμογή εντός του α' εξαμήνου του 2010, μίλησε για την προώθηση μαζί με το ΥΠΟΙΚ μίας συνολική πολιτικής εγγυήσεων με αύξηση του προϋπολογισμού του ΤΕΜΠΜΕ και προανήγγειλε τη σύσταση Ελληνικού Αναπτυξιακού Ταμείου εντός του 2010 για την αναδιοργάνωση των επενδύσεων.