Aλμούνια: Εφικτοί οι στόχοι του ΠΣΑ

Δηλώσεις στο Reuters
Δευτέρα, 01 Φεβρουαρίου 2010 12:40
UPD:14:47

«Πιστεύουμε ότι η επίτευξη των εν λόγω στόχων τα τρία προσεχή έτη, έως το τέλος του 2012, είναι απολύτως αναγκαία», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

«Το πρόγραμμα δημοσιονομικών περικοπών της Ελλάδας είναι φιλόδοξο και εμπεριέχει κινδύνους, παρΆ όλα αυτά είναι εφικτό», δήλωσε σήμερα ο αρμόδιος Επίτροπος σε θέματα νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χοακίν Αλμούνια.

Οι αποκλειστικές δηλώσεις του κ. Αλμούνια στο Reuters προετοιμάζουν το έδαφος για τις συστάσεις που αναμένεται να εκδώσει την Τετάρτη η Κομισιόν σχετικά με τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ελλάδας.

«Αυτό που λέμε στις ελληνικές αρχές είναι ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) θέτει φιλόδοξους στόχους, τους οποίους υποστηρίζουμε πλήρως», υπογράμμισε ο κ. Αλμούνια. «Πιστεύουμε ότι η επίτευξη των εν λόγω στόχων τα τρία προσεχή έτη, έως το τέλος του 2012, είναι απολύτως αναγκαία. Οι στόχοι είναι εφικτοί αλλά εμπεριέχουν κινδύνους», πρόσθεσε.

«Με τις συστάσεις μας δημιουργούμε μια διαδικασία παρακολούθησης της εφαρμογής του προγράμματος, που περιλαμβάνει την ανάγκη για υιοθέτηση επιπλέον μέτρων στην περίπτωση που υλοποιηθούν μερικοί από αυτούς τους κινδύνους αυτούς», υπογράμμισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, σημειώνοντας παράλληλα: «Δεν θα δεχθούμε αποκλίσεις στη πορεία προς αυτούς τους στόχους».

Εξήγησε μάλιστα ότι κάθε φορά που θα διαπιστώνονται αποκλίσεις, εξαιτίας της υλοποίησης κάποιων κινδύνων, θα ζητούνται επιπλέον μέτρα, προκειμένου να διορθωθούν αυτές οι αποκλίσεις.

«Σημειώνουμε ότι οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να είναι έτοιμες να υιοθετήσουν αμέσως επιπλέον μέτρα στο ΠΣΑ εάν, κατά τη διαδικασία επιτήρησης, τους το ζητήσουμε», ανέφερε ο κ. Αλμούνια.

Αναφερόμενος στις συστάσεις της Κομισιόν, ο Ευρωπαίος Επίτροπος επεσήμανε ότι θα ζητηθεί από την Αθήνα να εφαρμόσει όλα τα μέτρα που αποτυπώνονται στο πρόγραμμα σταθερότητας και αφορούν σε περικοπές δαπανών, αύξηση εσόδων και διαρθρωτικές αλλαγές.

«Για να συμβεί αυτό, απαιτείται μια πολύ ακριβής εφαρμογή και επιτήρηση της εφαρμογής», τόνισε.

«Ποτέ πριν δεν είχαμε εγκαταστήσει ένα τόσο λεπτομερές και αυστηρό σύστημα ελέγχου, επιτήρησης και αναφοράς και, αν χρειαστεί, υιοθέτησης επιπλέον μέτρων για αποφυγή αποκλίσεων», πρόσθεσε.

Την Τετάρτη, η Κομισιόν θα προχωρήσει σε συστάσεις προς την Ελλάδα για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματός της και θα ορίσει προθεσμία για την μείωσή του κάτω από το 3%.

Οι συστάσεις θα επικυρωθούν από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ στην επόμενη συνάντησή τους στις 15-16 Φεβρουαρίου.

Η Ελλάδα θα πρέπει να δώσει την πρώτη της αναφορά για την πορεία εφαρμογής του ΠΣΑ μέχρι τις 16 Μαρτίου, την επόμενη αναφορά μέχρι τις 15 Μαΐου και στη συνέχεια κάθε τρεις μήνες.

Τόρες: Φιλόδοξο, αλλά και ρεαλιστικό το ΠΣΑ

«Φιλόδοξο αλλά και ρεαλιστικό» χαρακτήρισε το ΠΣΑ και η Αμέλια Τόρες, εκπρόσωπος Τύπου του Επιτρόπου Αλμούνια.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Ερωτηθείσα σχετικά η κ. Τόρες ανέφερε ότι οι στόχοι, οι οποίοι περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα, είναι φιλόδοξοι και επιτεύξιμοι και ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τους υιοθετεί.

Επεσήμανε, ωστόσο, ότι υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι σχετικά με την υλοποίησή τους -θέμα για το οποίο συμφωνεί και η Ελλάδα- σε περίπτωση που η οικονομική συγκυρία αποδειχθεί χειρότερη από την αναμενόμενη.

Ως εκ τούτου, όπως ανέφερε, στις συστάσεις που θα υιοθετήσει την Τετάρτη η Επιτροπή και οι οποίες θα σηματοδοτούν τη στενότερη παρακολούθηση της ελληνικής οικονομίας, θα ζητείται από την Ελλάδα να παρουσιάσει σχέδιο με εναλλακτικές λύσεις, δηλαδή ένα σχέδιο με πρόσθετα μέτρα, σε περίπτωση που διαπιστωθεί απόκλιση από τους στόχους του προγράμματος και επιβεβαιωθούν αυτοί οι κίνδυνοι.

Δήλωσε επίσης ότι την Τετάρτη η Επιτροπή, εκτός από τη γνωμοδότησή της για το πρόγραμμα σταθερότητας της Ελλάδας, θα υιοθετήσει συστάσεις με βάση το άρθρο 126 παράγραφος 9 για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ.

Ακόμη, η Επιτροπή θα παρουσιάσει προτάσεις για την αντιμετώπιση του ζητήματος της αξιοπιστίας των στατιστικών στοιχείων της Ελλάδας, αλλά και προτάσεις για την υιοθέτηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που απαιτούνται για την αντιμετώπιση του ζητήματος της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα