«Οι οίκοι αξιολόγησης μας περιμένουν στην γωνία»

Δευτέρα, 01 Φεβρουαρίου 2010 15:24
UPD:15:29

«Η αξιοπιστία μας ως χώρα κατρακύλησε στο κατώτατο δυνατό επίπεδο όχι τόσο λόγω της δημοσιονομικής εκτροπής αυτής καθαυτής, αλλά κυρίως λόγω της ασυνέχειας που αποκαλύφθηκε στη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομικός αναλυτής της Alpha Bank, Μιχάλης Μασουράκης, μιλώντας σε ημερίδα με τίτλο «Τράπεζες και οικονομία, το επόμενο βήμα».

Τόνισε ακόμη ότι «η αξιοπιστία είναι δύσκολο πράγμα να αποκτηθεί - και άμα την χάσεις παίρνει πολύ χρόνο για να την ξαναβρείς. Σε κάθε περίπτωση, οι οίκοι αξιολόγησης μας περιμένουν στην γωνία. Στο πρώτο ολίσθημα, μπορεί να δεχθούμε μια νέα υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, με ακόμη χειρότερες επιπτώσεις από ότι έχουμε δει μέχρι σήμερα».

Χαρακτήρισε δε αστειότητες τις «κορώνες ότι δεν μπορούν οι οίκοι αξιολόγησης να καθορίζουν την δημοσιονομική πολιτική μιας κυβέρνησης, και ότι μέσω συνεννόησης σε υπερεθνικό επίπεδο πρέπει να απαλλαγούμε από την κηδεμονία, επιβουλή ή ομηρία τους, είναι όντως αστειότητες», επισημαίνοντας ότι αν μη τι άλλο, εάν δεν υπήρχαν οι οίκοι αξιολόγησης θα έπρεπε να εφευρεθούν, για να υπάρχει κάποιος να λέει τα δυσάρεστα σε κυβερνήσεις όταν ξεπερνούν τα όρια που θέτουν οι αντοχές της οικονομίας.

Στα πρόσθετα μέτρα που θα μπορούσαν να εξαγγελθούν προς ενίσχυση των στόχων του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Γιάννης Στουρνάρας, καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών και Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ.

Σε αυτά, όπως σημείωσε, συγκαταλέγονται:

- Στον τομέα του Ασφαλιστικού η σύγκλιση των ασφαλιστικών παραμέτρων όλων των Ταμείων (και του δημοσίου) με αυτές του ΙΚΑ, η θέσπιση ενός απλού κανόνα βιωσιμότητας για όλα τα Ταμεία: Μεταβολή της μέσης σύνταξης κατά 1,5% λιγότερο από την αύξηση του μέσου μισθού και η αναθεώρηση καθεστώτος βαρέων και ανθυγιεινών και κατάργηση ασφαλιστικών διακρίσεων ανδρών-γυναικών.

- Στο Δημοσιονομικό τριετές (όσο δηλαδή η διάρκεια του ΠΣΑ) πάγωμα μισθών και προσλήψεων στο Δημόσιο, αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης και στα καύσιμα, αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ κατά μια εκατοστιαία μονάδα και επέκτασή του σε αγαθά και υπηρεσίες που σήμερα εξαιρούνται και εφαρμογή διεθνών λογιστικών προτύπων στους δημόσιους οργανισμούς και την τοπική αυτοδιοίκηση

- Στο τομέα των διαρθρωτικών αλλαγών η άμεση απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, η άμεση άρση των περιορισμών στον ανταγωνισμό, ο ορισμός των δημόσιων φορέων /επιχειρήσεων που καταργούνται, συγχωνεύονται ή ιδιωτικοποιούνται και ο ορισμός της προς αξιοποίηση /εκμετάλλευση δημόσιας περιουσίας, των τρόπων αξιοποίησής της και των προσδοκώμενων εσόδων.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα