H ιδέα της έκδοσης ενός κοινού ευρωομολόγου θεωρείται θετική από την ελληνική κυβέρνηση, δεν τυγχάνει όμως, προς το παρόν τουλάχιστον, ευρείας αποδοχής στους κόλπους της Ευρωζώνης, όπως επισημαίνει ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
«Δεν είναι κάτι που έχει προτείνει η Ελλάδα, πρόκειται όμως για μία ενδιαφέρουσα ιδέα» τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξη που παραχώρησε από το Νταβός στην ιαπωνική οικονομική εφημερίδα Nikkei. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι «σε αυτό το σημείο δεν απολαμβάνει ευρείας στήριξης εντός της Ευρωζώνης».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ιδέα της έκδοσης του ευρωομολόγου τέθηκε επί τάπητος στις αρχές του 2009, με τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ολλανδία να εκφράζουν την πλήρη αντίθεσή τους σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ο Γερμανός αξιωματούχος της ΕΚΤ, Γιούργκεν Σταρκ, έχει μάλιστα επικρίνει δημοσίως όσους προτείνουν την έκδοση ευρωομολόγου ως εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης για δοκιμαζόμενα κράτη- μέλη. «Τα ευρωομόλογα δεν μπορούν αντιμετωπίζουν τα διαρθρωτικά προβλήματα, τα οποία οι χώρες φέρουν την ευθύνη να λύσουν μόνες τους» είχε πει χαρακτηριστικά.
Την ίδια ώρα το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο κοινοτικές πηγές αναφέρει ότι κάποια μέτρα στήριξης της Ελλάδας «δεν αποκλείονται», αλλά θα προέλθουν από διεθνείς οργανισμούς και όχι από τα κράτη-μέλη. Αποκλείοντας μία διάσωση μεγάλου εύρους της χώρας μας οι πηγές αυτές αναφέρουν ότι θεσμοί όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ή η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων μπορούν να παράσχουν βοήθεια. Κάτι τέτοιο ωστόσο, όπως συμπληρώνουν θα γίνει υπό τον όρο ότι η Ελλάδα «θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις» στο θέμα της μείωσης του ελλείμματος.
Προδικαστική διαδικασία για τα στατιστικά στοιχεία
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κινήσει μεθαύριο προδικαστική διαδικασία εναντίον της Ελλάδας, μέσω αποστολής προειδοποιητικής επιστολής στην Αθήνα για ελλιπή εφαρμογή του κοινοτικού κανονισμού περί συλλογής, επεξεργασίας και κοινοποίησης των στατιστικών στοιχείων.
Ειδικότερα, στο θέμα των στατιστικών στοιχείων η Επιτροπή αναμένεται να κινήσει την Τετάρτη, για δεύτερη φορά μέσα σε 5 χρόνια, διαδικασία προσφυγής στο Δικαστήριο εναντίον της Ελλάδας. Θα το κάνει εξαιτίας της πίεσης που δέχεται από πολλές κυβερνήσεις και κυρίως τη Γερμανία, αλλά είναι προφανές ότι γίνεται για την «τιμή των όπλων», αφού δεν προβλέπονται κυρώσεις από τη νομοθεσία. Η Κομισιόν έχει εντοπίσει 14 σημεία στη λειτουργία του ελληνικού συστήματος στατιστικών στοιχείων, τα οποία θα τροποποιηθούν άμεσα.
«Η Κίνα χρειάζεται να διαφοροποιήσει τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος»
Στην εκτίμηση ότι η Κίνα χρειάζεται να διαφοροποιήσει τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος που διαθέτει και στη διαδικασία αυτή θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η οικονομική αξία προέβη ο Fan Gang, σύμβουλος της κεντρικής τράπεζας της χώρας, ερωτηθείς αν η Κίνα θα ενδιαφερόταν να αγοράσει ελληνικά ομόλογα.
Ο Fan Gang, ο οποίος είναι ο μόνος ακαδημαϊκός που συμμετέχει στην νομισματική επιτροπή της People's Bank of China, πρόσθεσε ότι δεν έχει άμεση γνώση για το θέμα.
Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα η Ελλάδα διέψευσε δημοσιεύματα, τα οποία ανέφεραν ότι είχε επιλέξει την Goldman Sachs για την πώληση ομολόγων στην Κίνα, οδηγώντας σε νέα αύξηση το spread και σε πτώση το ευρώ.
Διευρύνεται το CDS των 5ετών ελληνικών ομολόγων
Στα 401.200 ευρώ για κάθε 10 εκατ. ευρώ αυξανόταν σήμερα το κόστος ασφάλισης για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα έναντι αθέτησης πληρωμών, σύμφωνα με το CMA DataVision.
Το credit default swap (CDS) του πενταετούς ελληνικού ομολόγου αυξανόταν από 399.200 ευρώ στο κλείσιμο της Νέας Υόρκης την Παρασκευή, σύμφωνα με το CMA.
Παρέμενε, ωστόσο, χαμηλότερα από το κλείσιμο ρεκόρ που κατέγραψε την προηγούμενη εβδομάδα στα 422,500 ευρώ.
Επιπλέον, το πριμ που ζητούσαν οι επενδυτές για διακράτηση 10ετών ελληνικών ομολόγων έναντι των γερμανικών ομολόγων αναφοράς Bunds υποχωρούσε στις 347 μονάδες βάσης, από 360 μονάδες βάσης αργά την Παρασκευή, χαμηλότερα από το υψηλό ρεκόρ των 405 μονάδων βάσης της προηγούμενης εβδομάδας.