Βερολίνο: Ικανή η ελληνική κυβέρνηση να τα βγάλει πέρα μόνη της

Δευτέρα, 01 Φεβρουαρίου 2010 15:28

«Η Γερμανία έχει εμπιστοσύνη ότι η ελληνική κυβέρνηση θα υλοποιήσει τις εξαγγελίες της και ως εκ τούτου δεν χρειάζεται να συζητάμε για άλλα μέτρα», δήλωσε ο Γερμανός αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι ελληνική κυβέρνηση έχει την βούληση και την ικανότητα «να τα βγάλει πέρα μόνη της».

Σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων στο Βερολίνο, η δεινή οικονομική κατάσταση της Ελλάδας αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει αύριο στην Αθήνα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβέλλε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

Την ίδια ώρα επέμειναν ότι δεν τίθεται θέμα παροχής οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, είτε από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενωσης συνολικά, είτε από την πλευρά ορισμένων χωρών, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, διαψεύδοντας πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες διεξάγονται ήδη σχετικές διαπραγματεύσεις.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών κ. Οφερ εξέφρασε την άποψη ότι η κάλυψη του πρώτου ελληνικού ομολόγου θα κάνει τις αγορές να ηρεμήσουν, ενώ απαντώντας σε επισήμανση ότι η ανοδος των "spreads" έχει φτάσει, παρά ταύτα, σε ύψος ρεκόρ, συνέστησε να μην "υπερτιμώνται" οι εξελίξεις στις χρηματαγορές.

Ερωτηθείς αν υπάρχει κάποιος σχεδιασμός από την πλευρά των κυβερνήσεων της Γερμανίας και της Γαλλίας για την οικονομική στήριξη της Ελλάδας (σ.σ. εν όψει και της κοινής γαλλογερμανικής συνεδρίασης κορυφής την ερχόμενη Πέμπτη), ο κ. Οφερ ξεκαθάρισε ότι «σχεδιασμός με την έννοια συζητήσεων σε θεσμικά όργανα σίγουρα δεν υπάρχει», για να προσθέσει, όμως, ότι «βεβαίως ίσως ο ένας ή άλλος να είναι λίγο ανήσυχος και ίσως να σκέφτεται κάποια πράγματα πίνοντας τον καφέ του...».

Η επίσκεψη του κ. Βέστερβέλε στην Αθήνα (αναμένεται να φθάσει απόψε) πραγματοποιείται στο προγραμματισμένο πλαίσιο των «επισκέψεων γνωριμίας» που πραγματοποιεί ο Γερμανός ΥΠΕΞ στις πρώτες εκατό μέρες της θητείας του.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα