Ολι Ρεν: Αναγκαία η λήψη πρόσθετων μέτρων

Γ. Παπανδρέου: «Δεν πρόκειται να αφήσουμε την Ελλάδα να βουλιάξει»
Δευτέρα, 01 Μαρτίου 2010 12:25
UPD:18:02

Σύσταση προς την ελληνική κυβέρνηση να λάβει νέα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης απηύθυνε ο επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Όλι Ρεν, ο οποίος συναντήθηκε σήμερα με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

«Η λήψη πρόσθετων μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής είναι απαραίτητη», τόνισε ο κ. Ρεν σε δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά τη συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών.

Ολι Ρεν: Η Επιτροπή θα συνεχίσει να στηρίζει τις ελληνικές αρχές και τον ελληνικό λαό

Ολι Ρεν: Η Επιτροπή θα συνεχίσει να στηρίζει τις ελληνικές αρχές και τον ελληνικό λαό

Ο Ευρωπαίος επίτροπος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η ελληνική κυβέρνηση θα καταφέρει να ξεπεράσει την κρίση με τη βοήθεια της ΕΕ και χαρακτήρισε ιδιαίτερα εποικοδομητική τη συνάντησή του με τον Έλληνα υπουργό.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου διαβεβαίωσε από την πλευρά του ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειάζεται προκειμένου να μειώσει τις δαπάνες στον προϋπολογισμό και θα λάβει νέα μέτρα, αν χρειαστεί, σημειώνοντας πως είναι ορατοί οι κίνδυνοι στην εφαρμογή των μέτρων που προβλέπει το ΠΣΑ.

Γ. Παπακωνσταντίνου: Εθνική επιταγή η ανάταξη της ελληνικής οικονομίας

Γ. Παπακωνσταντίνου: Εθνική επιταγή η ανάταξη της ελληνικής οικονομίας

Όπως ανέφερε, κατά τη συνάντησή του με τον Ευρωπαίο επίτροπο συζητήθηκαν διάφορα μέτρα, μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στον προϋπολογισμό.

Σουλτς: Στηρίζουμε την Ελλάδα

Κατά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μάρτιν Σουλτς, ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε πως ιδιαίτερα πολύτιμο το γεγονός ότι η σοσιαλιστική ομάδα θέτει στο επίκεντρο την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, ειδικά τώρα που, όπως σημείωσε, απαιτούνται πολύ δύσκολες αποφάσεις, οι οποίες πρέπει να ληφθούν για το καλό των πολιτών και της χώρας.

Από την πλευρά του, ο κ. Σουλτς χαρακτήρισε σημαντική τη βούληση της κυβέρνησης να πάρει συγκεκριμένα μέτρα τα οποία είναι δύσκολα αλλά αναγκαία.

Πρόσθεσε παράλληλα ότι οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές στέλνουν σαφές μήνυμα ότι είναι καθήκον της Ευρώπης να διασφαλίσει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. «Εμείς υποστηρίζουμε και στηρίζουμε την Ελλάδα» ανέφερε ο κ. Σουλτς και ζήτησε το μήνυμα αυτό να σταλεί από όλους τους ευρωπαϊκούς φορείς.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, επισήμανε πως «τα μέτρα που έχει ήδη πάρει η κυβέρνηση είναι πάρα πολύ δύσκολα. Αν λάβει επιπρόσθετα μέτρα, η αίσθησή μου είναι ότι η ΕΕ πρέπει να συγκεκριμενοποιήσει την αλληλεγγύη της στην Ελλάδα».

Πρόσθεσε πως «τα προβλήματα, που υπάρχουν εντός της Ευρωζώνης, θα πρέπει να επιλύονται μέσα στο πλαίσιό της και σύμφωνα με το πνεύμα αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών».

Γ. Παπανδρέου: «Δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα να βουλιάξει»

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, κατά την ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο επαναλάμβανε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να μην αφήσει τη χώρα να βουλιάξει, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

«Δεν πρόκειται να αφήσουμε την Ελλάδα να κατρακυλήσει κι άλλο, να βουλιάξουμε οριστικά», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Ζητάμε σήμερα απΆ τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, να συστρατευθούν στην κοινή προσπάθεια για τη σωτηρία της χώρας μας και, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, οι πολίτες είναι διατεθειμένοι να το κάνουν. Παρά το κόστος, παρά την επιβάρυνση που θα βιώσει ο κάθε πολίτης, όλοι λένε "ναι"».

«Όλοι οι Έλληνες, οι άνθρωποι του ενός μισθού, της καθημερινής σκληρής εργασίας, όλοι εκείνοι που δεν κρύβουν τα εισοδήματά τους, είναι έτοιμοι να βοηθήσουν για τη σωτηρία της πατρίδας. Συγκινούμαι ειλικρινά, όταν άνθρωποι του μόχθου με πιάνουν στο δρόμο και μου λένε "για την πατρίδα, και το μισθό μου να θυσιάσω"», ανέφερε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι αυτό «είναι μία απτή απόδειξη του μεγαλείου του ελληνικού λαού, που απαντά και στην ατέρμονη και άδικη δυσφήμισή του, τον τελευταίο καιρό».

Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ευρωπαίο Επίτροπο είναι προγραμματισμένη για τις 16:15 ενώ ο κ. Ρεν θα συναντηθεί ακόμη με την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λ. Κατσέλη, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θόδωρο Πάγκαλο, τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδ. Λοβέρδο και το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλο. Μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων ο κ. Ρεν θα δώσει συνέντευξη Τύπου.

Μαζί με τον Επίτροπο, στην Αθήνα βρίσκεται και ο Γιούργκεν Σταρκ, μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ, ο οποίος όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, συνόδευε τον κ. Ρεν στο υπουργείο Οικονομικών.

Κατά τις συναντήσεις των Ελλήνων αξιωματούχων με τον Όλι Ρεν αναμένεται να οριστικοποιηθούν τα πρόσθετα μέτρα, ύψους 4,5-5 δισ. ευρώ, που φέρεται να έχει ήδη έτοιμα η κυβέρνηση.

Η διάσωση κεκτημένων, όπως ο 14ος μισθός, αλλά και η επίτευξη της συμφωνίας των Βρυξελλών για τη δυνατότητα επίτευξης των στόχων που έχουν τεθεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης αποτελούν την κορυφαία πρόκληση του οικονομικού επιτελείου .

Σε διαδοχικές συσκέψεις το Σαββατοκύριακο κρίθηκε ότι η κατάργηση του ενός από τους 14 μισθούς είναι μέτρο που θα πλήξει καίρια το σύνολο της οικονομίας και θα καθυστερήσει σημαντικά την ανάκαμψη και την επαναφορά της ανάπτυξης σε θετικό πρόσημα. Συνεπώς θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να ληφθούν μέτρα τα οποία θα πείσουν τις Βρυξέλλες ότι οι στόχοι του ΠΣΑ είναι επιτεύξιμοι και παράλληλα δεν στραγγαλίζεται τελείως η αναπτυξιακή διαδικασία.

Το «μείγμα» των μέτρων που ετοιμάστηκε τις τελευταίες ημέρες, αφορά κυρίως το σκέλος των εσόδων με σημείο αναφοράς τους έμμεσους φόρους (συντελεστές ΦΠΑ ΕΦΚ σε ενεργειακά προϊόντα, καπνό, οινοπνευματώδη) ενώ ως μέτρο - έκπληξη παρά τις αβεβαιότητες που έχει η εφαρμογή του θα πρέπει να χαρακτηριστεί η επαναφορά του μέτρου της τακτοποίησης των ημιυπαίθριων χώρων. Η εφαρμογή του μέτρου είναι αποδεκτή και από την Ε.Ε. τουλάχιστον υπό τις παρούσες διεθνείς οικονομικές συνθήκες αφού δεν έχει άμεση επίπτωση στην κατανάλωση.

Με όλα αυτά τα δεδομένα, πληροφορίες θέλουν το κύριο βάρος της προσαρμογής ύψους 4,5-5 δισ. να πέφτει:

1. Στην εξάντληση των ορίων για την αύξηση των ΕΦΚ των καυσίμων με αναμενόμενα επιπλέον έσοδα ύψους 800 -1.000 εκατ. ευρώ.

2. Στην εξάντληση του ορίου (μέσω αύξησης του ΕΦΚ ) της είσπραξης επιπλέον εσόδων 200-300 εκατ. ευρώ από μια νέα αύξηση των φόρων σε ποτά και τσιγάρα.

3. Την αύξηση κατά 2% τόσο του συντελεστή του 9% όσο και του συντελεστή του 19% του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας με αναμενόμενα επιπλέον έσοδα ύψους 1-1,5 δισ. ευρώ ανάλογα βέβαια με την εξέλιξη της ιδιωτικής κατανάλωσης. Η ιδέα της θέσπισης ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ (ένα σενάριο που είδε το φως της δημοσιότητας ανέφερε μοναδικό συντελεστή στο 15%) απορρίφθηκε ενώ δεν έχει αποφασιστεί τι θα γίνει με τους χαμηλότερους συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά.

4. Την «έκπληξη» που αποτελεί η επαναφορά της υλοποίησης της τακτοποίησης των ημιυπαίθριων χώρων με αναμενόμενα έσοδα για το χρόνο εφαρμογής τους περίπου 1,5 δισ. ευρώ. Το μέτρο ήρθε ξανά στο τραπέζι αφού δεν επηρεάζει -άμεσα- την κατανάλωση και παράλληλα τακτοποιεί σε μόνιμη βάση μια πολεοδομική εκκρεμότητα. Μάλιστα το υπουργείο Περιβάλλοντος θα αναγκαστεί να καταρτίσει μια διάταξη η οποία θα είναι εφαρμόσιμη και χωρίς νομικές εμπλοκές.

5. Την περικοπή κατά 20% (αντί 10%) των επιδομάτων στο δημόσιο τομέα με δημοσιονομικό όφελος άλλα 600 εκατ. ευρώ.

6. Την επιπλέον εξοικονόμηση άλλων 600 -700 εκατ. ευρώ από τις λειτουργικές δαπάνες των υπουργείων (οδοιπορικά, υπερωρίες, συμμετοχές σε επιτροπές κ.λπ.).

Παράλληλα με τα πρόσθετα μέτρα για το 2010 το υπουργείο Οικονομικών είναι έτοιμο να διαπραγματευτεί ένα μακροπρόθεσμο πάγωμα των μισθών του Δημοσίου μέχρι και τη χρονιά που το έλλειμμα θα βρεθεί ξανά κάτω από το 3% του ΑΕΠ (το 2012 ή 2013) καθώς επίσης ένα δίκαιο μισθολόγιο για το Δημόσιο το οποίο θα εξομαλύνει τις μισθολογικές ανισότητες μειώνοντας σε μόνιμη βάση τις πρόσθετες αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων.

Αντικείμενο διαπραγμάτευσης θα αποτελέσει επίσης και η εκτίμηση για το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας ο οποίος σύμφωνα με τις Βρυξέλλες θα μειωθεί κατά 2% του ΑΕΠ ενώ σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ η ύφεση δεν θα είναι μεγαλύτερη από το 0,3% του ΑΕΠ.

Το ζητούμενο για όλα τα παραπάνω είναι η πλήρης και χωρίς αντιρρήσεις, αποδοχή, του ελληνικού σχεδίου από τον επίτροπο Ολι Ρεν. Ο κ. Ρεν θα πρέπει να πειστεί ότι η Ελλάδα μπορεί να καταφέρει σε κάθε ένα από τα υπουργεία που θα επισκεφθεί και αποτελούν σημεία αναφοράς για τις γκρίζες ζώνες των ελληνικών προϋπολογισμών: Το έλλειμμα και τη διαχείριση του χρέους στο υπουργείο Οικονομικών, την αναπτυξιακή προσπάθεια στο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, το ασφαλιστικό σύστημα στο υπουργείο Εργασίας και τις ανεξέλεγκτες δαπάνες υγείας στο καθ' ύλην αρμόδιο υπουργείο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα