Στη φημολογούμενη οικονομική βοήθεια που θα παράσχει η ΕΕ στην Ελλάδα και την επίσκεψη του αρμόδιου κοινοτικού επιτρόπου Όλι Ρεν στη χώρα μας, αλλά και στα κέρδη που αποκομίζουν επενδυτές λόγω της ελληνικής πιστωτικής κρίσης, αναφέρονται ξένα δημοσιεύματα.
«Η επίσκεψη του κ. Ρεν ακολουθεί τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για την πιθανότητα να αγοράσουν γερμανικές τράπεζες ελληνικά ομόλογα. Ωστόσο η Γερμανίδα καγκελάριος ¶νγκελα Μέρκελ επανέλαβε την Κυριακή ότι η Ελλάδα πρέπει να λύσει τα προβλήματά της», επισημαίνει το BBC στην ιστοσελίδα του.
«Ορισμένα hedge funds έβγαλαν μεγάλα κέρδη από το ελληνικό χρέος και από την παροχή ασφάλειας σε ευρωπαϊκές τράπεζες με υπερβολική έκθεση σε κινδύνους», γράφουν οι Financial Times.
«Τα hedge funds έχουν επιτύχει καθώς οι traders περίμεναν ότι οι τράπεζες αυτές θα ηγούνταν ενός κύματος πωλήσεων εις βάρος της Ελλάδας», επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα επικαλούμενη ανώνυμες πηγές στον χρηματοοικονομικό τομέα που κάνουν λόγο για «τρία ή τέσσερα funds» που έχουν αποκομίσει μεγάλα κέρδη.
Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημερίδα αναφέρεται στην έλευση του Γιούργκεν Σταρκ, μέλους του δ.σ. της ΕΚΤ. «Η παρουσία του κ. Σταρκ, που θεωρείται σκληροπυρηνικός στην Αθήνα, εξέπληξε πολλούς Έλληνες και ερμηνεύτηκε ως ένα ακόμα σημάδι ότι η ΕΕ και η ΕΚΤ πιέζουν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μεγαλύτερες περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων».
Στο γεγονός ότι δεν είναι σίγουρο πως οι Έλληνες να δεχθούν περισσότερα μέτρα λιτότητας αναφέρεται η ανταπόκριση της Guardian, η οποία προσθέτει ότι υπάρχουν φημολογίες πως «σε αντάλλαγμα για τη βοήθεια ύψους 25 δισ. ευρώ, η Ελλάδα δέχθηκε πιέσεις από τη Γερμανία να αγοράσει Eurofighter».
Στο σχέδιο οικονομικής βοήθειας ύψους μέχρι 30 δισ. ευρώ από την πλευρά της Γαλλίας και τη Γερμανίας που «αρχίζει να διαμορφώνεται», αναφέρεται δημοσίευμα της Wall Street Journal.
«Έλληνες αξιωματούχοι ανέφεραν ότι περιμένουν τη συμφωνία να υπογραφεί μέχρι την Παρασκευή, όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί στο Βερολίνο με τη Γερμανίδα καγκελάριο, αλλά υψηλόβαθμοι Γερμανοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι δεν επίκειται σχέδιο διάσωσης».
Σύμφωνα πάντως με τους Έλληνες, όπως λέει το δημοσίευμα, το σχέδιο περιλαμβάνει την πώληση ομολόγων σε γαλλικές και γερμανικές οντότητες, όπως κρατικές τράπεζες, και επενδυτές.
«Παρόλο που η επένδυση θα είναι σημαντική, Γερμανοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι οι κρατικές τράπεζες θα αποκομίσουν κέρδη αν το σχέδιο πετύχει, κατά τον ίδιο τρόπο που οι ΗΠΑ επωφελήθηκαν από το σχέδιο διάσωσης των τραπεζών», επισημαίνεται.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες των New York Times, τα ομόλογα πρόκειται να αγοράσουν, εκτός από γερμανικές και γαλλικές κρατικές τράπεζες, και ελληνικές, όπως το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η Αγροτική Τράπεζα. Η έκδοση του νέου ομολόγου αναμένεται να πραγματοποιηθεί αφού ανακοινωθούν τα νέα μέτρα λιτότητας, «με την ελπίδα ότι οι δηλώσεις στήριξης της ΕΕ θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να πουλήσει ομόλογα με επιτόκια κάτω του 7% που απαιτούν τώρα ο ιεπενδυτές»