Ρεν: Στις αρχές Μαΐου η ενεργοποίηση του μηχανισμού

Σάββατο, 24 Απριλίου 2010 10:28
UPD:17:30

Την εκτίμηση ότι ο μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας θα είναι έτοιμος να ενεργοποιηθεί στις αρχές Μαΐου, εξέφρασε από την Ουάσιγκτον ο Ευρωπαίος επίτροπος για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, Όλι Ρεν, κατά τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της G20.

Η ενεργοποίηση του μηχανισμού θα έρθει μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών και την εκπλήρωση των σχετικών συνταγματικών προβλέψεων στα μέλη της ευρωζώνης, τόνισε ο κ. Ρεν.

Πρόσθεσε ότι η υποστήριξη θα προέλθει από ένα κοινό τριετές πρόγραμμα, στο πλαίσιο του οποίου, η Ελλάδα καλείται να εντείνει τα μέτρα για τα επόμενα χρόνια (2011-2012).

Ο Ευρωπαίος επίτροπος υπογράμμισε ακόμα ότι κρίνεται όχι μόνο η οικονομική σταθερότητα της Ελλάδας, αλλά και της ευρωζώνης και, τελικά, του κόσμου.

Σημειώνεται ότι σήμερα στην Ουάσιγκτον θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του του επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν με το Γιώργο Παπακωνσταντίνου, παρουσία του Ολι Ρεν και του προέδρου της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ.

Κύρια θέματα διαπραγμάτευσης στις συνομιλίες της τρόικας με τον ΥΠΟΙΚ είναι οι συντάξεις, η μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα και η απελευθέρωση τω απολύσεων.

Πάντως, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΚΤ διέψευσε ότι ήταν αντίθετος στη συμμετοχή του ΔΝΤ. Ο κ. Τρισέ δήλωσε πολύ ικανοποιημένος που συνεργάζεται με το ΔΝΤ του οποίου την τεχνογνωσία, όπως είπε, πάντα εκτιμούσε, αλλά ταυτόχρονα σημείωσε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να δράσουν με βάση τις σχετικές πρόνοιες της συνθήκης.

Το λιγότερο σε 10 μέρες οι αποφάσεις της Γερμανίας

Το νωρίτερο μετά από 10 ημέρες θα ληφθεί η απόφαση για το πότε και πόση οικονομική βοήθεια θα δοθεί στην Ελλάδα, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ράινερ Μπρίντερλε.

Η γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ δήλωσε χθες ότι δεν πρόκειται να συμφωνηθεί κανένα πακέτο βοήθειας εάν δεν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για λήψη νέων αυστηρότερων μέτρων.

«Οι Ελληνες πρέπει να παρουσιάσουν ένα ανανεωμένο πρόγραμμα σταθερότητας των δημοσίων οικονομικών τους για το 2011 και το 2012», τόνισε ο Μπρίντερλε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα