Αλμα του spread πάνω από τις 1.000 μονάδες βάσης

Τετάρτη, 28 Απριλίου 2010 11:56
UPD:13:36

Σε δυσθεώρητα ύψη σκαρφάλωσε σήμερα το spread των ελληνικών 10ετών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών, ξεπερνώντας τις 1.000 μονάδες βάσης για πρώτη φορά στην ιστορία, μία μέρα μετά την υποβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας από τη Standard & PoorΆs σε επίπεδο Junk.

Σύμφωνα με το Reuters, το πριμ που ζητούν οι επενδυτές για τη διακράτηση ελληνικών 10ετών ομολόγων έναντι των γερμανικών Bunds αναρριχήθηκε μέχρι τις 1.021 μονάδες βάσης από 690 μονάδες βάσης που έκλεισε την Τρίτη.

Το επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου ξεπέρασε ακόμα και το 11%, αφού νωρίτερα ανήλθε στο 10,131% από 9,730% χθες το βράδυ, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά για μια χώρα της Ευρωζώνης. Την ίδια ώρα το επιτόκιο του διετούς ομολόγου πλησίασε το 18% (στο 17,94%) έναντι 15% χθες το βράδυ.

Η Standard and Poor's υποβάθμισε χθες την αξιολόγηση της Ελλάδας σε επίπεδο junk (υψηλού ρίσκου/υψηλών αποδόσεων) επικαλούμενη αμφιβολίες για τη δυνατότητα της χώρας να εφαρμόσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των υψηλών επιπέδων χρέους.

Η S&P υποβάθμισε την χώρα κατά τρεις βαθμίδες στο BB+, στην κατηγορία "junk".

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, οι προοπτικές είναι αρνητικές γεγονός το οποίο σημαίνει ότι μπορεί να υποβαθμίσει το χρέος της χώρας ξανά.

Νωρίτερα, η S&P είχε υποβαθμίσει και την πιστοληπτική αξιολόγηση της Πορτογαλίας κατά δύο βαθμίδες στο Α-.

«Η υποβάθμιση κατά δυο βαθμίδες αντανακλά το δημοσιονομικό ρίσκο που αντιμετωπίζει η χώρα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας η Πορτογαλία θα προσπαθεί να μειώσει το έλλειμμα της έως το 2013», σχολίασε ο Kai Stukenbrock, αναλυτής της S&P. Ο αναλυτής σημείωσε πως τα δημόσια οικονομικά της χώρας παραμένουν αδύναμα.

Σταρκ: Δεν υπάρχει σύγκριση μεταξύ Ελλάδας και Πορτογαλίας

Δεν υπάρχει καμία σύγκριση μεταξύ της κατάστασης που επικρατεί στην Πορτογαλία με αυτήν της Ελλάδας, τόνισε σήμερα το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Χουέργκεν Σταρκ.

«Δεν βλέπω καμία σύνδεση μεταξύ της Πορτογαλίας και της Ελλάδας. Η Ελλάδα είναι μια ξεχωριστή περίπτωση», δήλωσε ο Σταρκ σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο.

Ερωτηθείς αν η ΕΚΤ σχεδιάζει να αγοράσει ελληνικά ομόλογα, απάντησε: «Δεν νομίζω πως υπάρχει τέτοιο θέμα».

Το μέλος της ΕΚΤ επισήμανε ακόμη ότι είναι καθήκον των κυβερνήσεων να διασφαλίσουν ότι οι αναταραχές στις χρηματοοικονομικές αγορές δεν θα εξελιχθούν σε μια διευρυμένη κρίση χρέους.

«Η τρέχουσα τάση στις δημοσιονομικές πολιτικές απλά δεν είναι βιώσιμη… Είναι πλέον καθήκον των κυβερνήσεων να διασφαλίσουν ότι η κρίση, η οποία επηρέασε αρχικά τον χρηματοοικονομικό κλάδο και εν συνεχεία την πραγματική οικονομία, δεν θα οδηγήσει σε μια διευρυμένη κρίση χρέους», ανέφερε.

Όπως σημείωσε, «η αποτροπή της θα απαιτήσει πολύ φιλόδοξες και αξιόπιστες προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής».

Ιβ Μερς: Απαιτείται απόλυτη πειθαρχία για την αντιμετώπιση της κρίσης

Απαιτείται απόλυτη πειθαρχία για να επιλυθεί η κρίση χρέους στην Ελλάδα, δήλωσε σήμερα ο Ιβ Μερς, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

«Βρισκόμαστε σε κατάσταση κρίσης, έχουμε προτάσεις για το πώς να αντιμετωπίσουμε την κρίση, και, όπως είπα, απαιτείται τώρα απόλυτη πειθαρχία», ανέφερε ο Μερς σε δημοσιογράφους, ερωτηθείς για το θέμα της Ελλάδας.

Η ΕΕ, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ έχουν αναλάβει την αποστολή να φέρουν την Ελλάδα πίσω σε τροχιά διατηρήσιμης ανάπτυξης, σημείωσε, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της έκθεσης της τράπεζας για την χρηματοοικονομική σταθερότητα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα