Πρώτο θέμα η Ελλάδα στα διεθνή ΜΜΕ

Times: «Αναπόφευκτη» η αναδιάρθρωση
Τετάρτη, 28 Απριλίου 2010 13:14
UPD:14:56

A- A A+

Στις πρώτες θέσεις των ειδήσεων στα διεθνή ΜΜΕ βρίσκεται για άλλη μία φορά η Ελλάδα μετά τη χθεσινή υποβάθμιση σε junk από τη Standard & PoorΆs και τη σημερινή απαγόρευση του short selling μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

«Οι ελληνικές ρυθμιστικές αρχές ανακοίνωσαν την απαγόρευση του short selling στο ελληνικό χρηματιστήριο, μετά τη μεγάλη πτώση των τραπεζικών μετοχών. Η απαγόρευση έχει στόχο να αποτρέψει τους επενδυτές από το να στοιχηματίζουν στην πτώση των μετοχών, κάτι που θεωρείται ότι υπονομεύει την εμπιστοσύνη στην αγορά», αναφέρει η ιστοσελίδα του BBC.

Δημοσίευμα των Financial Times αναφέρει ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξετάζει την αύξηση της συνεισφοράς του στο μηχανισμό βοήθειας της Ελλάδας κατά 10 δισ. ευρώ σε 25 δισ. ευρώ.

¶ρθρο γνώμης που δημοσιεύεται στη βρετανική εφημερίδα αναλύει την έλλειψη επαρκών διαβουλεύσεων όταν δημιουργήθηκε το ευρώ, τα αποτελέσματα της οποίας είναι πλέον εμφανή, σύμφωνα με τον αρθρογράφο. «Η γερμανική ελίτ ποτέ δεν εξήγησε ότι μεγάλα ελλείμματα σε χώρες όπως η Ελλάδα θα είχαν κάποια στιγμή επιπτώσεις και στα γερμανικά δημοσιονομικά μεγέθη… Οι Γερμανοί φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν για την Ελλάδα, άμεσα, μέσω έκτακτων κρατικών δανείων, και έμμεσα, μέσω της στήριξης γερμανικών τραπεζών που θα πληγούν από μία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ή ίσως και τα δύο. Αυτό είναι μία πραγματικότητα της νομισματικής ένωσης που τώρα βγαίνει στην επιφάνεια».

«Όσες διαβεβαιώσεις κι αν δίνουν οι αξιωματούχοι, το ευρώ υποχωρεί όλο και περισσότερο ενώ τα spread ανεβαίνουν. Το κόστος εξασφάλισης έναντι του ενδεχομένου χρεοκοπίας της Ελλάδας και της Πορτογαλίας έχει επίσης εκτοξευτεί», αναφέρει η Wall Street Journal, σχολιάζοντας ότι οι προσπάθειες κατάρτισης ενός σχεδίου στήριξης της Ελλάδας δεν έχει φέρει σταθερότητα στην αγορά.

Δημοσίευμα των βρετανικών Times εκτιμά ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτη. «Με τη βαθμολογία της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κάτω από αυτή της Ισλανδίας, του Καζακστάν και της Ουγγαρίας, μία διαπραγμάτευση αναδιάρθρωσης του χρέους της μοιάζει πλέον αναπόφευκτη, ό,τι κι αν λέει η Κομισιόν», τονίζει, προσθέτοντας ότι ούτε η αύξηση της συμβολής του ΔΝΤ στο πακέτο στήριξης θα είναι αρκετή.

«Οι Ευρωπαίοι φοβούνται ότι η ελληνική πιστωτική κρίση θα εξαπλωθεί», τιτλοφορείται δημοσίευμα των New York Times. «Καθώς η Ελλάδα πλησιάζει όλο και περισσότερο στο χείλος της οικονομικής κατάρρευσης, η Ευρώπη κυριεύεται από το φόβο ότι η κρίση θα εξαπλωθεί», αναφέρει, φιλοξενώντας σχόλιο πανεπιστημιακού καθηγητή που παρομοιάζει την Ελλάδα με τη Lehman Brothers και την Bear Stearns.

Υποστηρίζοντας ότι το ευρώ θα αντέξει σε περίπτωση πτώχευσης της Ελλάδας, ο αρθρογράφος της στήλης Breakingviews του Reuters, Έντγουαρντ Χαδάς, εκτιμά ότι η εξάπλωση της δημοσιονομικής κρίσης μπορεί να αποφευχθεί εάν ληφθούν δραστικά μέτρα λιτότητας από τα μέλη της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. «Ακόμη και εάν χρειαστεί να διαγραφεί το χρέος του ελληνικού δημοσίου μέχρι το τελευταίο λεπτό, η συνολική ζημιά στο χρηματοοικονομικό σύστημα της Ευρώπης δεν θα ξεπεράσει τα 300 δισ. ευρώ –ένα ποσό που θεωρείται διαχειρίσιμο με τα σημερινά δεδομένα», σημειώνει ο συντάκτης.

«Σχεδόν όλοι οι Ευρωπαίοι συμφωνούν ότι στο μέλλον είναι στο συμφέρον όλων να αποχωρεί μια χώρα από το ευρώ αν δεν μπορεί ή δεν θέλει να ακολουθεί τους κανόνες. Αλλά αν η εκδίωξη μιας χώρας στο μέλλον είναι ο σωστός δρόμος, τότε η εθελοντική έξοδος της Ελλάδας τώρα δεν μπορεί να είναι λάθος. Πότε θα το καταλάβουν αυτό οι κυβερνήσεις», διερωτάται η γερμανική Bild.

«Η καγκελάριος θα πρέπει να στηρίζει καλύτερα τις πολιτικές της καθώς η δυσαρέσκεια για την οικονομική βοήθεια προς την Αθήνα μεγαλώνει τόσο εντός του συντηρητικού της κόμματος όσο και στο κοινό», υποστηρίζει η Sueddeutsche Zeitung.

«Στην ΕΕ δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια αίσθηση της ανάγκης να μπορεί κανείς να κάνει όπισθεν…. Γι’αυτό κανείς δεν σκέφτεται σοβαρά την ιδέα ότι μπορεί να κάνει καλό στην Ελλάδα (και την ΕΕ) αν η Ελλάδα αποχωρούσε προσωρινά από τη νομισματική ένωση», γράφει η Die Welt.

Tη στάση των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών σχολιάζει η Den Tagesspiegel. «Το SPD συμπεριφέρεται με ανευθυνότητα σχετικά με την Ελλάδα. Οι Σοσιαλδημοκράτες δεν φαίνεται να έχουν καταλάβει ότι για κάθε ημέρα που η Γερμανία ξοδεύει για να συζητά για τα μέτρα διάσωσης, η αξιοπιστία της Ελλάδας στις αγορές υποχωρεί περεταίρω».

Προτεινόμενα για εσάς