F.T.: Επιπλέον 10 δισ. ευρώ στην Ελλάδα από το ΔΝΤ

Τετάρτη, 28 Απριλίου 2010 09:36

Επιπλέον 10 δισ. ευρώ στην Ελλάδα σχεδιάζει να διαθέσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η βρετανική εφημερίδα «Financial Times», ανεβάζοντας το σύνολο της βοήθειας σε 25 δισ. ευρώ.

«Η συνολική βοήθεια του ΔΝΤ θα ανέλθει σε 25 δισ. ευρώ», γράφει η βρετανική εφημερίδα, επικαλούμενη τραπεζίτες και αξιωματούχους στην Ουάσινγκτον και προσθέτει: «Η αύξηση κατά 10 δισ. ευρώ της βοήθειας του ΔΝΤ θα δοθεί με τη μορφή δανείου σε διάστημα τριών ετών».

Εκπρόσωπος του ΔΝΤ αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Στο μεταξύ, ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στη γαλλική εφημερίδα «La Tribune» προειδοποιεί ότι εάν δεν δοθεί βοήθεια προς την Ελλάδα η κατάσταση που θα αντιμετωπίσει θα είναι «αφόρητη».

«Οι Ελληνες πρέπει να καταπιούν «ένα δυσάρεστο φάρμακο» και να αποδεχτούν τη βοήθεια από το εξωτερικό εάν θέλουν να ξεπεράσουν την κρίση με το χρέος τους, τονίζει ο Στρος Καν, προσθέτοντας: «Βρισκόμαστε εδώ για να βοηθήσουμε τους Ελληνες. Εάν δεν τους βοηθήσουμε, θα βρεθούν σε αφόρητη κατάσταση».

«Οι Έλληνες πρέπει να αντιληφθούν ότι η εξισορρόπηση των δημοσιονομικών προβλημάτων τους, μετά από πολλά χρόνια απρόσεκτων κινήσεων, θα είναι επώδυνη και δύσκολη. Αλλά δεν υπάρχει άλλη λύση για να βγουν από αυτή την κατάσταση», ανέφερε ο διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Το ευρώ υποχωρήσε πάντως σήμερα στα 1,3167 δολάρια που αποτελεί το κατώτερο επίπεδο από τις 29 Απριλίου του 2009. Οπως σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων «η υποχώρηση του ευρώ οφείλεται στην αβεβαιότητα για τα δημοσιονομικά ελλείμματα στην Ευρώπη, κυρίως της Ελλάδας και της Πορτογαλίας».

Στις 2 Μαίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και την Ευρωπαική Ενωση για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα, ενόψει της διάσκεψης των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στις 10 Μαίου για την έγκριση του σχεδίου, μεταδίδει η υπηρεσία Dow Jones Newswires.

Η υπηρεσία επικαλείται έγγραφο της γερμανικής κυβέρνησης που δόθηκε στα μέλη της γερμανικής βουλής με πληροφορίες για το χρονοδιάγραμμα της βοήθειας προς την Ελλάδα.

Σύμφωνα με το έγγραφο, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητησουν το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων στις 4 Μαϊου, το ελληνικό κοινοβούλιο θα συζητήσει το θέμα στις 6 ή τις 7 Μαΐου και στις 10 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη των ηγετών των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο πρόεδρος της Ε.Ε., Χέρμαν βαν Ρομπέϊ διαβεβαίωσε σήμερα ότι «δεν τίθεται θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους» της Ελλάδας.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Τόκιο στο περιθώριο της συνόδου κορυφής ΕΕ-Ιαπωνίας, τόνισε ότι: «οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου συνεχίζονται. Είναι σε καλό δρόμο και δεν τίθεται ζήτημα αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας».

«Μετά τις διαπραγματεύσεις που θα ολοκληρωθούν τις επόμενες ημέρες, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα αποφασίσουν στις 10 Μαΐου την καταβολή της βοήθειας προς την Ελλάδα», επεσήμανε ο Ρόμπεϊ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα