ΕΕ: Η αναδιάρθρωση του χρέους δεν αποτελεί επιλογή

«Σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις»
Τετάρτη, 28 Απριλίου 2010 13:25
UPD:15:39

Ο Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και ανακοίνωσε τη σύγκληση συνόδου των χωρών της Ευρωζώνης για τη δημοσιονομική κρίση στην Ελλάδα την 10η Μαΐου.

Η αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας ή κάποιας άλλης χώρας της ευρωζώνης δεν αποτελεί επιλογή, ξεκαθάρισε σήμερα η Κομισιόν, τονίζοντας ότι οι συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την ελληνική κυβέρνηση σημειώνουν σημαντική πρόοδο.

«Η αναδιάρθρωση χρέους σε μια χώρα μέλος της ευρωζώνης δεν αποτελεί επιλογή και δεν περιλαμβάνεται στις συνομιλίες στην Αθήνα», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Αμαντέου Αλταφάζ σε συνέντευξη Τύπου.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Oι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αμαντέου Αλταφάζ Τάρντιο και Σαντάλ Χιούζ για την ελληνική οικονομία

Oι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αμαντέου Αλταφάζ Τάρντιο και Σαντάλ Χιούζ για την ελληνική οικονομία

Οι συζητήσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός των επόμενων ημερών, πρόσθεσε. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι όλες οι πλευρές είναι αποφασισμένες να διασφαλίσουν τη σταθερότητα της ευρωζώνης.

Λίγο αργότερα, επικαλούμενο κυβερνητική πηγή, το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε πως είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με το ΔΝΤ για το ακριβές ύψος του δανείου.

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ, ο οποίος τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και ανακοίνωσε τη σύγκληση συνόδου των χωρών της Ευρωζώνης για τη δημοσιονομική κρίση στην Ελλάδα την 10η Μαΐου.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ συνεχίζονται, είπε ο κ. Βαν Ρόμπεϊ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο περιθώριο της συνόδου ΕΕ-Ιαπωνίας.

«Βρίσκονται σε καλό δρόμο και δεν τίθεται ζήτημα αναδιάρθρωσης του χρέους», τόνισε, επαναλαμβάνοντας μια άποψη που έχουν διατυπώσει πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τις τελευταίες ημέρες.

«Επιβεβαιώνω ότι έχω την πρόθεση να συγκαλέσω σύνοδο του Eurogroup σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, περί την 10η Μαΐου», είπε ο κ. Βαν Ρόμπεϊ.

Λίγο αργότερα διαβεβαίωσε ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα στηρίξουν την Ελλάδα, προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα της ευρωζώνης.

Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, τονίζοντας πως η ΕΕ θα ανταποκριθεί εγκαίρως στις ανάγκες της Ελλάδας, καθώς και πως δεν τίθεται θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας.

Εν αναμονή δηλώσεων Τρισέ, Στρος-Καν, Μέρκελ για Ελλάδα

Σε δηλώσεις θα προβούν περίπου στις 15:30 ώρα Ελλάδας ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ και ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν, οι οποίοι βρίσκονται στο Βερολίνο για να συζητήσουν για την δημοσιονομική κρίση στην Ελλάδα.

Οι δύο αξιωματούχοι συναντώνται με Γερμανούς βουλευτές, μερικοί εκ των οποίων επιθυμούν το ΔΝΤ και η ΕΚΤ να εξετάσει το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας.

Η γερμανίδα καγκελάριος ¶γκελα Μέρκελ θα κάνει δηλώσεις στις 17:45 ώρα Ελλάδος. Στη συνέντευξη τύπου θα συμμετέχει και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα