Την Παρασκευή οι τελικές αποφάσεις για την απεργία

Πέμπτη, 29 Ιουλίου 2010 21:26
UPD:30/07/2010 00:01

Tην Παρασκευή θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για την πορεία των κινητοποιήσεων των ιδιοκτητών ΦΔΧ, σε γενική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι. Μέχρι τη λήψη των αποφάσεων η απεργία συνεχίζεται κανονικά, δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Χερσαίων Μεταφορών Γιώργος Τζωρτζάτος.

Προηγήθηκε συνέλευση των ομοσπονδιών στο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, μετά την ολοκλήρωση μαραθώνιας συνάντησης μεταξύ των ιδιοκτητών φορτηγών Δημόσιας Χρήσης και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνέλευση των ομοσπονδιών, ο κ. Τζωρτζάτος διευκρίνισε ότι είχε εξουδιοτηθεί να προβεί σε διαπραγματεύσεις σε ό,τι αφορά τον κλάδο και θα μεταφέρει τα όσα συζητήθηκαν αύριο στη γενική συνέλευση, όπου οι πρόεδροι των ομοσπονδιών θα αποφασίσουν για το μέλλον των κινητοποιήσεων.

Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση μεταξύ των ιδιοκτητών ΦΔΧ και του Υπουργείου, ο υπουργός Υποδομών Δημήτρης Ρέππας αρκέστηκε να δηλώσει πως «οι άνθρωποι αυτοί έχουν συνέπεια και ήθος και θα ανταποκριθούν και ότι καμιά από τις δύο πλευρές δεν θέλει την ταλαιπωρία του κοινού».

Οι απεργοί προσήλθαν στη συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου με διαφορετικό πνεύμα, έχοντας υπόψη την πολιτική επιστράτευση, αλλά και την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το ΑΠΕ - ΜΠΕ, τα βασικά σημεία στα οποία επικεντρώθηκε η συζήτηση από την πλευρά των Ιδιοκτητών ήταν το αφαλιστικό, οι άδειες, φορολογικά κίνητρα αλλά και κίνητρα μέσω του Αναπτυξιακού νόμου.

Για το Ασφαλιστικό οι συνδικαλιστές ζήτησαν οι συντάξεις των Ιδιοκτητών να εξομοιωθούν με τις ανάλογες που έπαιρναν μέχρι τώρα οι συνάδελφοί τους που ήταν ασφαλισμένοι στο ΤΕΒΕ.

Σχετικά με τις άδειες ζήτησαν:

* να ισχύσει από την ψήφιση του νόμου και όχι από τον περασμένο Ιούνιο, η τριετής περίοδος προσαρμογής, στη διάρκεια της οποίας η τιμή της αδείας θα έχει φθίνουσα πορεία μέχρι να μηδενιστεί

* να γίνει πενταετής η διάρκεια προσαρμογής, για περίπου 5,5 χιλιάδες ιδιοκτήτες που έχουν αγοράσει πρόσφατα άδειες και δεν πρόλαβαν να κάνουν απόσβεση.

* να αφαιρεθεί η τελευταία μείωση του 35% στις άδειές τους, η να αυξηθεί κατά 20% το ύψος της αδείας που προσδιόρισε η κυβέρνηση.

* να αποζημιωθούν για τις άδειες, ώστε να μη χάσουν τα χρήματά τους.

Ζήτησαν ακόμη να υπάρξουν φοροαπαλλαγές για κάποιο χρονικό διάστημα, ώστε να μετριαστούν οι απώλειες από την απομείωση της άδειας, αλλά και να τους δοθούν κίνητρα στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού νόμου.

Η εξέλιξη αυτή παρατείνει για ακόμη τα προβλήματα στην αγορά, καθώς εκτός από τα καύσιμα, παρατηρούνται μεγάλες ελλείψεις και σε προϊόντα, όπως τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

Εν τω μεταξύ, σε απόγνωση βρίσκονται και ροδακινοπαραγωγοί της Βόρειας Ελλάδας, που βλέπουν εδώ και τρεις μέρες η σοδειά τους να σαπίζει, αφού τα εργοστάσια χυμοποίησης και κομποστοποίησης δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης καυσίμων.

Στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και σε πολλά νησιά, διαπιστώθηκαν επίσης ακυρώσεις σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Εξάλλου, το πρωί μικροεπεισόδια σημειώθηκαν έξω απο το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων μικροεπεισόδια μεταξύ ιδιοκτητών βυτίων, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί στο σημείο διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση πολιτικής επιστράτευσης, και αστυνομικών.

«Για μία ακόμα φορά ήρθαμε στην Πολιτεία και στην κυβέρνηση για να συνομιλήσουμε, μας υποδέχθηκαν με ματ και με δακρυγόνα, αυτό είναι ντροπή», δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Χερσαίων Μεταφορών Γιώργος Τζωρτζάτος.

«Είναι ντροπή, περιμέναμε να μπουμε στην είσοδο και τελικά έστειλαν τα ματ να μας χτυπήσουν με δακρυγόνα», πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, το πρωί εστάλησαν από το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων στις νομαρχίες όλης της χώρας, οι καταστάσεις με τα στοιχεία των ιδιοκτητών, προκειμένου να συνταχθούν τα φύλλα πορείας και να διανεμηθούν στους ενδιαφερόμενους. Από ορισμένες νομαρχίες διαπιστώθηκε ότι οι καταστάσεις αυτές δεν ήταν πλήρως ενημερωμένες, με αποτέλεσμα να ζητηθούν άλλες. Η διαδικασία αυτή είχε ως αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος και έτσι τα πρώτα φύλλα πορείας άρχισαν να παραδίδονται αργά το απόγευμα.

Πρατήρια τα οποία διαθέτουν ακόμη βενζίνη σύμφωνα με αναγνώστες του naftemporiki.gr :

KMOIL Ζαχάρω Ηλείας (διέθετε βενζίνη στις 09:27)

AVIN στην Ηρακλείτου, στο Πάτημα Χαλανδρίου (διαθέτει συνεχώς καύσιμα)

SΗΕLL Τατοΐου και Ιφιγενείας, Μεταμόρφωση

SHELL, Μηθύμνης 44, Αθήνα

AEGEAN Λεωφ. Κ. Καραμανλή (ρεύμα προς Γλυφάδα) στα Πηγαδάκια Βούλας (πριν τη διασταύρωση με Λ. Βάρης-Κορωπίου)

SHELL Λεωφ. Ποσειδώνος στη διασταύρωση με Λεωφ. Αμφιθέας, Καλαμάκι

AVIN Αγίου Δημητρίου, Αγιος Δημήτριος στο ρεύμα προς Βουλιαγμένης πριν τον Δουκα Super Market.

AVIN Αναγεννησεως & Περιστάσεως, Δάφνη.

ELIN Λεωφόρος Κρυονερίου κάτω από τη γέφυρα της Ε.Ο. προς Αγ. Στέφανο, Κρυονέρι

SILK OIL Λεωφόρος Εθνικής Αμύνης και Λάρνακας Παπάγου

AVIN Λεωφ. Κηφισίας Μαρούσι στο ΚΑΤ,

ΕΠ Εθνική οδός Χαλκίδας - Ν. Αρτάκης – Ψαχνών Ευβοίας (από Χαλκίδα προς Βορ. Εύβοια).

ELIN Κ.Καραμανλή και Μαρτίου, Θεσσαλονίκη - κέντρο (τροφοδοτείται κανονικά)

AEGEAN Παπαναστασίου, Θεσσαλονίκη - κέντρο, απέναντι από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο.

SHELL Μεσογείων 308 (άνοιξε στις 13.45)

ELIN Χαλανδρίου και Κύπρου Αγ.Παρασκευή (διέθετε βενζίνη στις 13.00)

JET OIL - ΕΤΕΚΑ ΓΆ βιομηχανική ζώνη - Σίνδος Θεσσαλονίκη

EKO Λ. Μαραθώνος, Μαραθώνας στο ύψος του Τύμβου, στο ρεύμα προς Αθήνα. Είχε βενζίνη στις 16:10.

ΑVIN Λεωφόρος Παγκάλου στη συμβολή με τη Βήχου (στο ρεύμα ακριβώς δίπλα από τις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου), Ελευσίνα. Είχε βενζίνη μέχρι 15:25.

Dracoil Χαμοστέρνας 2 και Θεσ/κης προς Πειραιώς. Είχε βενζίνη στις 18.00.

ΑVIN 3χλμ. Συμμαχικής Ωραιοκάστρου-Διαβατών (διέθετε βενζίνη στις 20:00)

Γνωρίζετε κάποια πρατήρια τα οποία διαθέτουν ακόμη βενζίνη;

Στείλτε μας τις διευθύνσεις τους στο [email protected]

Σημειώνεται ότι το naftemporiki.gr δεν είναι σε θέση να ελέγξει την εγκυρότητα των πληροφοριών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα