Νέα μορφή ανάπτυξης ζητεί ο ΣΕΒ

Ξεκάθαρο «όχι» σε νέους φόρους και περικοπές
Δευτέρα, 30 Αυγούστου 2010 17:46
UPD:19:23

«Ναι» στην ανάπτυξη, αλλά «όχι» σε νέες περικοπές και φόρους λέει ο ΣΕΒ, με αφορμή τη συνάντηση του Συνδέσμου με εκπροσώπους της κυβέρνησης στο ΥΠΟΙΚ, ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

Στην κοινή διαπίστωση ότι το μεγάλο διακύβευμα είναι η ανάπτυξη κατέληξαν ο πρόεδρος του ΣΕΒ και το κυβερνητικό κλιμάκιο κατά τη συνάντησή τους στο υπουργείο Οικονομικών εν όψει της ΔΕΘ, όπως ανέφερε ο κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, στην οποία τέθηκε επί τάπητος το χωροταξικό - αδειοδοτικό πλαίσιο, το αναπτυξιακό νομοσχέδιο καθώς και το φορολογικό καθεστώς, σημείωσε χαρακτηριστικά πως «γίνεται πόλεμος» για να αποφύγουμε λουκέτα και περισσότερες απολύσεις, προθέτοντας ότι με τους αρμόδιους υπουργούς «μιλούμε την ίδια γλώσσα».

Δ. Δασκαλόπουλος: Είμαστε σε καλό δρόμο

Δ. Δασκαλόπουλος: Είμαστε σε καλό δρόμο

Για τα θέματα χωροταξίας και αδειοδότησης των επιχειρήσεων ο πρόεδρος του ΣΕΒ τόνισε ότι πρέπει να αρθούν όλα τα εμπόδια και να διαμορφωθεί στην συνάντηση η υπουργός περιβάλλοντος ενέργειας και κλιματική ένα νέο φιλικό τοπίο για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις και ότι για τον λόγο αυτό ο σύνδεσμος ζήτησε να παρίσταται η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη.

Αναφερόμενος στο αναπτυξιακό σχέδιο ανέφερε ότι ο ΣΕΒ έχει αυξημένες απαιτήσεις από τον εκάστοτε υπουργό Ανάπτυξης, ο οποίος, όπως ανέφερε, πρέπει να είναι σύμμαχος των επιχειρήσεων.

Σε ό,τι αφορά το φορολογικό, επισημάνθηκε ότι η φορολόγηση των μερισμάτων ειδικά για τους επιχειρηματικούς ομίλους είναι καταστροφική, τονίστηκε ωστόσο ότι ο ΣΕΒ σε αυτή τη φάση δεν θέτει θέμα μείωσης των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις.

Σε ανακοίνωση που είχε εκδώσει ο Σύνδεσμος λίγο πριν τη συνάντηση, έλεγε «ναι» στην ανάπτυξη, αλλά «όχι» σε νέες περικοπές και φόρους.

Τόνιζε ότι «οι δυνατότητες νέων περικοπών και νέων φόρων έχουν εν πολλοίς εξαντληθεί –και κοινωνικά και πολιτικά». «Το μεγάλο διακύβευμα», συμπλήρωνε, «στη σημερινή συγκυρία είναι η ανάπτυξη –μια νέα μορφή ανάπτυξης: παραγωγική και όχι καταναλωτική, εξωστρεφής και όχι επιδοτούμενη, ανταγωνιστική και όχι πελατειακή».

Μάλιστα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Δ. Δασκαλόπουλος εκτιμά πως «το 2011 θα καταφέρει το χαριστικό χτύπημα στο πρότυπο μιας οικονομίας που τρεφόταν με δανεικά και κρατικές επιχορηγήσεις και επιδιδόταν στην υπερκατανάλωση» και πως «ο ιδιωτικός τομέας –επιχειρήσεις και εργαζόμενοι– θα πληρώσει το μεγαλύτερο κόστος, με λουκέτα και απολύσεις».

«Το όχημα του πελατειακού κράτους μας τελείωσε», αναφέρει χαρακτηριστικά και διαμηνύει ότι «χρειάζεται να δημιουργηθεί ένα τοπίο που να ευνοεί την επιχειρηματικότητα και να προσελκύει τις επενδύσεις».

Εξάλλου, σύμφωνα με τον κ. Δασκαλόπουλο, δύο είναι οι βασικές προϋποθέσεις για να επιτευχθεί αυτό:

• Η ταχεία περιστολή της κρατικής πατρωνίας στην οικονομία, η περικοπή του μεγέθους του κράτους και η ουσιαστική μείωση της κρατικής σπατάλης. Όσο συντηρείται ο δεινόσαυρος του κυριαρχικού και παρεμβατικού κράτους τόσο οι δυνατότητες ανάπτυξης θα είναι μηδενικές.

• Η άρση των εμποδίων –νομοθετικών, γραφειοκρατικών, κρατικοπαρεμβατικών– που δημιουργούν συνθήκες ασφυξίας στην επιχειρηματικότητα. Η απελευθέρωση των σύγχρονων παραγωγικών δυνάμεων. Ανοιγμα όλων των αγορών, εγκαθίδρυση όρων πραγματικού ανταγωνισμού.

Επιπλέον, ο ΣΕΒ σημειώνει ότι «η δημιουργία αναπτυξιακού κλίματος είναι θέμα συνολικής κυβερνητικής πολιτικής -άρα και συντονισμού πολλών υπουργείων».

Καλεί επίσης την κυβέρνηση με αφορμή τη ΔΕΘ να «εκπέμψει ισχυρά, ξεκάθαρα και, κυρίως, έμπρακτα μηνύματα στους δημιουργικούς πολίτες της και στους ενδιαφερόμενους ξένους ότι η σημερινή Ελλάδα είναι ανοικτή στις επενδύσεις και φιλική στην επιχειρηματικότητα».

Μάλιστα, τονίζει ότι στη χώρα μας, αντίθετα με τα ευρωπαϊκά δεδομένα επικρατεί επιχειρηματικός και όχι εργασιακός μεσαίωνας, όπως συχνά αναφέρεται.

Στις προτάσεις του ΣΕΒ για ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας περιλαμβάνονται: η ταχεία περιστολή της κρατικής πατρωνίας στην οικονομία, η περικοπή του μεγέθους του κράτους, η ουσιαστική μείωση της κρατικής σπατάλης, η άρση των εμποδίων -νομοθετικών, γραφειοκρατικών, κρατικοπαρεμβατικών- που δημιουργούν συνθήκες ασφυξίας στην επιχειρηματικότητα, η απελευθέρωση των σύγχρονων παραγωγικών δυνάμεων, το άνοιγμα όλων των αγορών και η εγκαθίδρυση όρων πραγματικού ανταγωνισμού.

Τέλος, ο ΣΕΒ χαρακτηρίζει οδυνηρές, αλλά αναγκαίες τις διαρθρωτικές αλλαγές, που «έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί εδώ και χρόνια», αναφέρει ωστόσο ότι «όσο πιο γρήγορα και αποτελεσματικά επιτελεσθούν, τόσο πιο γρήγορα θα δούμε φως στην άκρη του τούνελ, θα υπάρξει πραγματική δημοσιονομική βελτίωση, θα εξασφαλιστεί η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος, θα αποκατασταθεί η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και θα είναι εφικτή η μείωση της υπέρμετρης φορολογίας».

ΣΥΡΙΖΑ: Ανάπτυξη για το κοινωνικό συμφέρον

Ανάπτυξη για το κοινωνικό συμφέρον και όχι για μια χρηματιστική ολιγαρχία, ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Σε δήλωσή του μάλιστα υποστήριξε πως τα αναπτυξιακά μέτρα που ζητάει ο ΣΕΒ «δεν είναι τίποτε άλλο από την απεριόριστη, άνευ όρων και ορίων, παράδοση της χώρας στις τράπεζες και το μεγάλο κεφάλαιο, την οποία άλλωστε, ταχύτατα προωθούν και αδίστακτα κλιμακώνουν κυβέρνηση και τρόικα».

Επανέλαβε ακόμη το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για απεμπλοκή της χώρας επειγόντως από το μνημόνιο και τις δεσμεύσεις του, «την απεμπλοκή, επίσης, από την κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου και το συναινετικό πολιτικό σκηνικό και μια νέα προοδευτική παραγωγική ανάπτυξη που θα έχει ως αποκλειστικό γνώμονα το κοινωνικό συμφέρον και όχι τις αρπακτικές ορέξεις μιας χρηματιστικής και κεφαλαιακής ολιγαρχίας».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα