ΕΣΕΕ: Καμία αλλαγή στα παραγωγικά υπουργεία

Δευτέρα, 30 Αυγούστου 2010 13:12
UPD:14:58

Να μην γίνει καμία αλλαγή προσώπων στα παραγωγικά υπουργεία, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε καθυστερήσεις στην υλοποίηση των προγραμμάτων ενίσχυσης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, ζήτησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Βασίλης Κορκίδης, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας και τους υφυπουργούς Οικονομικών και Εργασίας εν όψει ΔΕΘ.

Όπως είπε ο κ. Κορκίδης, «μια συνάντηση με υπουργούς της κυβέρνησης οι οποίοι διαχειρίζονται κρίσιμα ζητήματα της οικονομίας είναι πάντα σημαντική για τους κοινωνικούς εταίρους και τους φορείς της αγοράς», και εκτίμησε ότι οι τεκμηριωμένες θέσεις της Συνομοσπονδίας και οι επεξεργασμένες προτάσεις της θα αξιοποιηθούν. «Καταθέσαμε το δικό μας Μνημόνιο, το Μνημόνιο του Ελληνικού εμπορίου», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ και ζήτησε η επόμενη συνάντηση να γίνει με τα τρία συναρμόδια υπουργεία παρουσία της Τρόικας.

Β. Κορκίδης: Δεν θέλουμε αλλαγή σε 3 υπουργεία

Β. Κορκίδης: Δεν θέλουμε αλλαγή σε 3 υπουργεία

Ο κ. Κορκίδης εξέφρασε τον προβληματισμό του εμπορικού κόσμου για την αδυναμία των επιχειρηματιών να αποδώσουν το ΦΠΑ: «Δεν έχουν λεφτά να αποδώσουν το ΦΠΑ, καθώς με τις εισπράξεις τους πληρώνουν άλλες υποχρεώσεις, όπως μισθούς, ενοίκια, λογαριασμούς ΔΕΚΟ... Περιμένουν να έρθουν τα πρόστιμα καθώς δεν μπορούν να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους».

Παράλληλα ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ τόνισε στους υπουργούς ότι δεν πρέπει να υπάρξει περαιτέρω αύξηση του ΦΠΑ, ενώ υποστήριξε ότι μια νέα ρύθμιση περαίωσης θα έπρεπε να περιλαμβάνει τις χρήσεις για τα έτη 2000 μέχρι και το 2009. Τέλος, ζήτησε να μην υπάρξουν νέες φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις, αλλά να προχωρήσει η θέσπιση νομοσχεδίων-«σκούπα» για φορολογικές και ασφαλιστικές εκκρεμότητες.

Όσον αφορά τον αναπτυξιακό νόμο, επανέλαβε την εκτίμηση του εμπορικού κόσμου ότι πρόκειται για θετική πρωτοβουλία και στο πλαίσιο αυτό ζήτησε να αλλάξουν κάποια επιχειρηματικά πάρκα που αδρανούν, και να αξιοποιηθούν από εταιρείες χονδρεμπορίου και logistics.

Συνοπτικά, η ΕΣΕΕ επεσήμανε κατά τη συνάντηση πέντε κρίσιμα σημεία:

• Όχι στον αφελληνισμό των Μμε Εμπορικών Επιχειρήσεων αλλά στην ανάπτυξή τους με στοιχεία ηλεκτρονικής εμπορικής γεωγραφίας.

• Όχι στην αύξηση και στην μετάταξη του ΦΠΑ αλλά στη μείωσή του από το 2011.

• Όχι σε νέες φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις αλλά στη θέσπιση νομοσχεδίων «σκούπα» για φορολογικές και ασφαλιστικές εκκρεμότητες.

• Όχι στην αύξηση της ανεργίας αλλά στην επιδότηση της εργασίας και στη διατήρηση υφιστάμενων θέσεων εργασίας.

• Όχι στις αλλαγές στα παραγωγικά Υπουργεία που θα προκαλέσουν καθυστερήσεις στην υλοποίηση των προγραμμάτων ενίσχυσης της Μμε επιχειρηματικότητας αλλά στην ολοκλήρωση της εφαρμογής των ασκήσεων επί χάρτου.

Μήνυμα στις τράπεζες

Απαντώντας εξάλλου σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κορκίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι τα «μέτρα Κατσέλη» για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ρυθμίσεων των οφειλών επιχειρήσεων και νοικοκυριών προς τις τράπεζες, αρχίζουν να βρίσκουν και άλλους σημαντικούς υποστηρικτές εκτός από την ΕΣΕΕ. «Ελπίζουμε», πρόσθεσε, «μεταξύ αυτών, να είναι πλέον και οι ελληνικές τράπεζες από τις οποίες ουσιαστικά ζητάμε να μας δανείσουν περισσότερο χρόνο και λιγότερο χρήμα».

ΛΑ.Ο.Σ.: «Οι παραγωγικές τάξεις δεν θέλουν παχιά λόγια»

«Οι παραγωγικές τάξεις δεν θέλουν παχιά λόγια και μεγάλα “τάματα”. Θέλουν ρευστότητα και αυτή δεν μπορεί να την εξασφαλίσει η πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Αν δεν μειωθούν οι φόροι και ο ΦΠΑ, να μην περιμένουν στην κυβέρνηση αποτελέσματα και ανάπτυξη», παρατήρησε με αφορμή τις συναντήσεις στο ΥΠΟΙΚ, ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ, Κωστής Αϊβαλιώτης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα