«Ισως και στα τέλη του 2011 επιστροφή στις αγορές για την Ελλάδα»

Εκτιμήσεις του ΔΝΤ
Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου 2010 21:04
UPD:21:12

Η Ελλάδα ενδέχεται να επιστρέψει στις αγορές μέσα στους επόμενους 12 με 18 μήνες, δήλωσε η διευθύντρια Εξωτερικών Σχέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κάρολαϊν ¶τκινσον, επισημαίνοντας ότι «το ελληνικό πρόγραμμα προχωρά όπως αναμενόταν».

Πρόσθεσε πως οι επαφές της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές της που έλαβαν χώρα πρόσφατα σε συναντήσεις στις οποίες συμμετείχε και υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΝΤ (σ.σ. το road show του κ. Παπακωνσταντίνου σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες) πήγαν καλά.

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου εκτίμησε πως η συρρίκνωση της οικονομίας φέτος είναι πιθανόν να είναι μικρότερη της αναμενόμενης.

«Βλέπουμε κάποια ενδιαφέροντα και ενθαρρυντικά σημάδια στους σημαντικούς οικονομικούς δείκτες που μας κάνουν να πιστεύουμε ότι ίσως είναι πιθανόν να έχουμε ελαφρά καλύτερα αποτελέσματα από ό,τι είχαμε προβλέψει», ανέφερε μιλώντας σε συνέδριο στο Βερολίνο.

Η κυβέρνηση έχει προβλέψει ύφεση 4% για φέτος.

Ο υπουργός χαρακτήρισε υπερβολικές τις ανησυχίες για την υστέρηση των κρατικών εσόδων και επανέλαβε ότι η Ελλάδα σχεδιάζει να επιστρέψει στις αγορές για δανεισμό με μακροπρόθεσμες λήξεις «κάποια στιγμή του χρόνου». Ο ακριβής χρόνος και η διάρκεια θα εξαρτηθούν από τις συνθήκες στις αγορές, πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, μεταξύ άλλων σημείωσε πως υπάρχει «μία τρομακτική αλλαγή στον τρόπο που αντιμετωπίζεται η Ελλάδα, σε σχέση με τον τρόπο που την αντιμετώπιζαν πριν από έξι μήνες». «Είναι σαφέστατο ότι όλοι αναγνωρίζουν την προσπάθεια που γίνεται, που είναι πάνω από όλα προσπάθεια των Ελλήνων πολιτών» πρόσθεσε.

Όσον αφορά στα έσοδα πάντως, το οικονομικό επιτελείο δίνει «μάχη» με το χρόνο για να ανατρέψει την αρνητική πορεία τους και να πετύχει τους στόχους που θα ανάψουν το «πράσινο» φως για την εκταμίευση της τρίτης δόσης του δανείου.

Στο πλαίσιο αυτό, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ζητεί με κατεπείγουσα εγκύκλιο προς όλες τις ΔΟΥ όπως, έως την Παρασκευή 24 του μηνός, αποστείλουν στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων όλες τις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (έντυπο Ε9), οι οποίες υποβλήθηκαν φέτος.

Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο δίνει προθεσμία, έως και τις 17 Νοεμβρίου, σε όλο τον ελεγκτικό μηχανισμό των ΔΟΥ και των Ελεγκτικών Κέντρων (ΔΕΚ και ΠΕΚ) να ολοκληρώσει τη διενέργεια προσωρινών ελέγχων ΦΠΑ που αφορούν τις φορολογικές περιόδους από 1η Ιανουαρίου 2010 και μετά.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα