Γ.Παπανδρέου στο Reuters: Δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ

Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου 2010 15:14
UPD:15:18
EPA/JUSTIN LANE

Σε συνέντευξή του στο Reuters Ιnsider ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας νέας αύξησης του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση αναζητεί άλλους τρόπους αύξησης των εσόδων.

«Εγιναν πολλές συζητήσεις σχετικά με το ενδεχόμενο αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ σε κάποια καταναλωτικά αγαθά, αλλά αναζητούμε άλλους τρόπους εισροής εσόδων, αντί της αύξησης του ΦΠΑ», δήλωσε ο Πρωθυπουργός και επανέλαβε ότι ο ΦΠΑ δεν θα αυξηθεί.

Την ικανοποίησή του για την αναφορά του Πρωθυπουργού εξέφρασε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η μείωση των τουριστικών εισπράξεων κατά 9% στο διάστημα Ιανουάριος – Ιούλιος 2010 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2009 είναι χαρακτηριστική της μειωμένης τιμολογιακής ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος για την παρούσα χρονική περίοδο. Κατά συνέπεια, σημειώνει ο ΣΕΤΕ, η οποιαδήποτε αύξηση θα ήταν καταστροφική για την τουριστική οικονομία με άμεσες συνέπειες την περαιτέρω μείωση των εσόδων και αύξηση της ανεργίας.

Σύμφωνα με το Σύνδεσμο, η επιδίωξη της κυβέρνησης για διεύρυνση της φορολογικής βάσης παράλληλα με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι σαφέστατα προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ παράλληλα, το ενδεχόμενο της μείωσης φόρων σε ορισμένους κλάδους με σκοπό την προσέλκυση επενδύσεων είναι η απόλυτα σωστή κατεύθυνση και ο τουρισμός πρέπει να είναι η πρώτη επιλογή.

Σημειώνοντας ότι οι ανταγωνιστές του ελληνικού τουρισμού είχαν και έχουν πολύ χαμηλότερους συντελεστές ΦΠΑ (Ισπανία 8%, Πορτογαλία 5%, Κύπρος 5%, Μάλτα 5%, Γαλλία 5,5%), ο ΣΕΤΕ θεωρεί ότι στο πλαίσιο της αναπτυξιακής πολιτικής, η μείωση των φόρων στον τουριστικό τομέα (ως τομέα μεταξύ άλλων και άμεσης ανταποδοτικότητας) πρέπει να έχει προτεραιότητα.

Δύο - τρεις ιδιωτικές τράπεζες

Όσον αφορά εξάλλου τις συγχωνεύσεις στον τραπεζικό τομέα, ο κ. Παπανδρέου, αφού ανέφερε πως η ύπαρξη ισχυρών και μεγαλύτερων τραπεζών θα αποδεικνυόταν πολύτιμη για την Ελλάδα, δήλωσε ότι προσδοκά να υπάρχει μια ισχυρή κρατική τράπεζα και δύο ή τρεις ιδιωτικές.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Πρωθυπουργού στο Reuters Insider και τη δημοσιογράφο J. Rogers:

J. ROGERS: Έχουμε μαζί μας τον Έλληνα Πρωθυπουργό, κ. Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος προ ολίγου εκφώνησε ομιλία στο Economic Club της Νέας Υόρκης.

Στην ομιλία σας, αναφερθήκατε στο ζήτημα της φορολογίας και στην προσπάθειά σας για εξορθολογισμό. Αναφερθήκατε επίσης σε μείωση της φορολογίας κάποιων επιχειρήσεων, ώστε να υπάρξει ανάπτυξη. Μήπως αυτό συνεπάγεται περαιτέρω αύξηση άλλων φόρων σε άλλους τομείς;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ένα από τα προβλήματα που αντιμετώπισε η Ελλάδα είναι η φοροδιαφυγή και, για το λόγο αυτό, επιδιώκουμε τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, που θα επιφέρει νέα έσοδα. Επιδιώκουμε επίσης τη μείωση της φορολογίας σε ορισμένους τομείς, ώστε να προσελκύσουμε επενδύσεις. Μας απασχολεί ταυτοχρόνως και το ζήτημα αυτό. Θεωρώ μάλιστα ότι έτσι πρόκειται να προσελκύσουμε επενδυτές στην Ελλάδα.

J. ROGERS: Εξετάζετε το ενδεχόμενο μιας νέας αύξησης του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Όχι, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Έγιναν βεβαίως πολλές συζητήσεις σχετικά με το ενδεχόμενο αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ σε κάποια καταναλωτικά αγαθά, αλλά αναζητούμε άλλους τρόπους εισροής εσόδων, αντί της αύξησης του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας.

J. ROGERS: ¶ρα, επί του παρόντος, αποκλείετε το ενδεχόμενο νέας αύξησης του ΦΠΑ;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ναι. Μπορούμε να πούμε ότι δεν θα αυξήσουμε το ΦΠΑ και ότι αναζητούμε άλλους τρόπους αύξησης των εσόδων.

J. ROGERS: Δεχτήκατε και κάποιες ερωτήσεις σχετικά με το τραπεζικό σύστημα και δηλώσατε ότι το σύστημα είναι υγιές, αλλά προσθέσατε ότι ενθαρρύνετε την εξυγίανσή του. Στο πλαίσιο αυτό, σε τι είδους συγχωνεύσεις προσβλέπετε φέτος;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Καταρχήν, διαθέτουμε ένα τραπεζικό σύστημα, το οποίο είναι εγγενώς υγιές. Δεν υπάρχουν τοξικά προϊόντα και στοιχεία στο ενεργητικό των ελληνικών τραπεζών. Ασφαλώς και υπέστησαν πλήγμα, εξαιτίας του κρατικού χρέους της Ελλάδας, αλλά καθώς η χώρα εξέρχεται από την κρίση, αυτό θα έχει θετικό αντίκτυπο και στις τράπεζες.

Οι ελληνικές τράπεζες συμμετείχαν στο τεστ κοπώσεως - «stress test» - που πραγματοποιήθηκε πανευρωπαϊκά, και οι επιδόσεις τους, με εξαίρεση μόνο μία τράπεζα, υπήρξαν καλές. Αυτή την περίοδο, πραγματοποιούνται επαφές και συζητήσεις μεταξύ τραπεζών, ενώ πολλοί είναι οι διεθνείς σύμβουλοι που παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες για το είδος των συγχωνεύσεων, που οφείλουμε να ενθαρρύνουμε.

Αυτό που επιθυμούμε είναι να υπάρχουν εύρωστες και ισχυρές τράπεζες, με έντονη παρουσία και δραστηριότητες στην περιοχή. Οι ελληνικές τράπεζες, που διαθέτουν καταστήματα στην ευρύτερη περιοχή, στην Τουρκία, στα Βαλκάνια και σε όλη τη ΝΑ Ευρώπη, πηγαίνουν πολύ καλά. Διαβλέπουμε, επομένως, και ένα ισχυρότερο τραπεζικό τομέα.

J. ROGERS: ¶ρα, διαβλέπετε συγχωνεύσεις στον ορίζοντα;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ασφαλώς και ναι.

J. ROGERS: Τότε επιτρέψτε μου να ρωτήσω, πόσες τράπεζες θα θέλατε ιδανικά να υπάρχουν με το πέρας της διαδικασίας;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Δεν θα ήθελα να περιοριστώ σε ένα δεδομένο αριθμό, αλλά αναμφίβολα η ύπαρξη ισχυρών και μεγαλύτερων τραπεζών θα αποδεικνυόταν πολύτιμη για την Ελλάδα. Προσδοκώ ότι θα υπάρχει μια ισχυρή κρατική τράπεζα και δύο ή τρεις ιδιωτικές.

J. ROGERS: Μας λέτε, λοιπόν, ότι θα δραστηριοποιούνται δύο ή τρεις ιδιωτικές τράπεζες;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Κατά προσέγγιση, ναι.

J. ROGERS: Πότε σχεδιάζετε να επιστρέψετε στις κεφαλαιαγορές; Όποτε σας κάνουν αυτή την ερώτηση, η απάντηση σας είναι, «σύντομα». Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει και το τρέχον έτος, δηλαδή φέτος, για την αγορά ομολόγων;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πρόκειται για ένα ζήτημα, που ανακύπτει συνεχώς. Ας μου επιτραπεί να πω ότι, αυτή τη στιγμή, διαθέτουμε εγγύηση τριετίας, χάρη στο δάνειο Ευρωπαϊκής Ένωσης - Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Στραφήκαμε στις αγορές διαθέτοντας έντοκα γραμμάτια και πήγαμε πολύ καλά. Αυτό αποτελεί και ένα είδος ψήφου εμπιστοσύνης. Το επιτόκιο ήταν χαμηλότερο από αυτό ακόμη και των δανείων που μας χορηγούν από κοινού Ε.Ε. και ΔΝΤ, και το αξιολογώ ως θετική ένδειξη.

Ωστόσο, δεν πρόκειται να προχωρήσουμε, χωρίς να προεξοφλήσουμε την θετική αντίδραση των αγορών. Για το λόγο αυτό, δεν θα ήθελα να θέσω συγκεκριμένη ημερομηνία. Καθώς εξακολουθούμε να προχωρούμε σε αλλαγές και καθώς οι αγορές θα συνειδητοποιήσουν ότι είμαστε όντως αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε τις αλλαγές αυτές, όπως και να αλλάξουμε την οικονομία, τότε θα υπάρξουν και νέες θετικές ενδείξεις και, άρα, τότε θα μπορέσουμε να ξαναβγούμε στις αγορές.

J. ROGERS: Με την θετική όμως αντίδραση…

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Θα έλεγα ότι αυτό μάλλον δεν πρόκειται να συμβεί, πριν το 2011.

J. ROGERS: Επομένως, για φέτος, δεν περιμένετε να αντλήσετε σημαντικά ποσά από τις αγορές ομολόγων. Σχεδιάζετε κάτι τέτοιο για το 2011; Ιδίως, δεδομένης της διάθεσης που παρατηρείται για αυξημένες αποδόσεις, θα προβλέπατε κάτι τέτοιο να συμβεί στις αρχές του 2011; Μπορείτε να μας δώσετε μια ένδειξη;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Θεωρώ ότι αυτό θα συμβεί, μόλις υπάρξει θετική απόκριση από τις αγορές, αλλά δεν θα ήθελα να αναφερθώ σε συγκεκριμένη ημερομηνία, διότι μπορεί και να διαψευσθώ.

J. ROGERS: Καμία αντίρρηση, αλλά αποκλείουμε αυτομάτως, εκ των πραγμάτων, το 2010;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πράγματι.

J. ROGERS: Πραγματοποιήσατε νέες επαφές και συζητήσεις με το ΔΝΤ, σχετικά με το ενδεχόμενο να χρειαστεί, παραδείγματος χάριν, παράταση στο πακέτο που σας έχει χορηγηθεί μέχρις στιγμής; Τι θα λέγατε για το ενδεχόμενο παράτασης της προθεσμίας αποπληρωμής ή την καταβολή νέων κονδυλίων; Έγιναν ίσως κάποιες συζητήσεις, πέραν των όσων ήδη ξέρουμε αναφορικά με το γνωστό μνημόνιο;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Καμία τέτοια συζήτηση δεν έχει γίνει. Συζητήσεις γίνονται, σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα διασφαλίσουμε την ορθή υλοποίηση του προγράμματος, ώστε να καταστεί δυνατό να βγούμε στις κεφαλαιαγορές το συντομότερο δυνατόν. Και αφ’ ης στιγμής βγούμε στις κεφαλαιαγορές, τότε είναι σχεδόν αυτόματη η απεξάρτηση και απομάκρυνσή μας από το πακέτο αυτό, Ε.Ε. - ΔΝΤ.

Αυτός είναι και ο στόχος μας. Αποτελεί πρωταρχικό μας σκοπό, διότι δεν δεχτήκαμε το πακέτο απλώς και μόνο για να ενταχθούμε στο μηχανισμό στήριξης. Βρισκόμαστε εδώ, για να υλοποιήσουμε μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Θέλουμε να αξιοποιήσουμε την κρίση αυτή, ως ευκαιρία για να γίνουν αλλαγές, που έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και πολλά χρόνια, εδώ και δεκαετίες για την ακρίβεια, με στόχο τη μείωση του ελλείμματος, προκειμένου να γίνει η οικονομία μας πιο ανταγωνιστική και να δραστηριοποιηθούμε σε τομείς στους οποίους διαθέτουμε το συγκριτικό πλεονέκτημα, όπως στον τουρισμό, την πράσινη ανάπτυξη, την πράσινη ενέργεια, τη ναυτιλία, τη γεωργία και τη μεσογειακή διατροφή. Πρόκειται για τομείς, στους οποίους πιστεύουμε ότι μπορούμε να είμαστε πολύ ανταγωνιστικοί.

Αυτός είναι και ο λόγος, για τον οποίο αντιμετωπίζουμε αυτή τη δύσκολη περίοδο, αυτή την επώδυνη περίοδο, και ως περίοδο ευκαιριών.

J. ROGERS: Μάλιστα. Ευχαριστούμε πολύ τον Έλληνα Πρωθυπουργό, κ. Γιώργο Παπανδρέου, που μας αφιέρωσε χρόνο και μας έδωσε την ευκαιρία να του θέσουμε ερωτήσεις. Σας ευχαριστώ, κ. Παπανδρέου.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Σας ευχαριστώ πολύ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα