Υπ. Εργασίας: Δεσμεύσεις για ενίσχυση της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος

Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου 2010 20:51

Να συμβάλλει με πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση των υποδομών που θα τονώσουν τις δραστηριότητες της Ζώνης και την απασχόληση δεσμεύθηκε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λούκα Τ. Κατσέλη, κατά τις συναντήστις μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου και εκπροσώπων των Σωματείων των εργαζομένων στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος.

Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα ευπαθών ομάδων που πλήττονται από την κρίση, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται δέσμη μέτρων για τη στήριξή τους.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης αναπτύσσει ένα δίκτυο κοινωνικής προστασίας για την κάλυψη βασικών αγαθών των ευπαθών αυτών ομάδων.

Στο πλαίσιο αυτό, στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος δημιουργείται «Γραφείο Ενημέρωσης και Συνδρομής Πολιτών» για την αντιμετώπιση προβλημάτων υπερχρέωσης (π.χ. σε Τράπεζες, Οργανισμούς Κοινής Ωφέλειας).

Παράλληλα, το Υπουργείο, όπως εξήγησε, προχωρά στην άμεση χορήγηση ασφάλισης υγείας σε όλους τους εργαζόμενους της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος που έχουν καταστεί άνεργοι, χωρίς όριο ενσήμων, ως ένα έκτακτο μέτρο λόγω των ιδιαιτεροτήτων και των ιδιαζόντων προβλημάτων της Ζώνης, μέχρι την υλοποίηση της εξαγγελίας του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ο οποίος είπε «κανένας άνεργος χωρίς πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας».

Επίσης, ζήτησε από τη Διοίκηση του ΟΑΕΔ να διερευνήσει τη δυνατότητα δημιουργίας ενός ειδικού προγράμματος επιμόρφωσης και κατάρτισης του εργατικού δυναμικού του κλάδου, ώστε να μην χαθεί η σωρευμένη επί δεκαετίες τεχνογνωσία.

Δεσμεύτηκε, επιπλέον, για τη διερεύνηση της δυνατότητας μείωσης των προϋποθέσεων χορήγησης του θεσμοθετημένου εποχικού επιδόματος των εργαζομένων της Ζώνης, καθώς και την άμεση εισοδηματική τους στήριξη, στο πλαίσιο πάντα των δημοσιονομικών περιορισμών.

Η κ. Κατσέλη, σε συνεννόηση με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΛΠ, κ. Γ. Ανωμερίτη, διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους των εργαζομένων για την πρόθεση της ΟΛΠ Α.Ε. να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια, ώστε η κατασκευή της νέας πλωτής δεξαμενής τύπου PANAMAX να γίνει στην ευρύτερη περιοχή της Ζώνης.

Τέλος, δεσμεύτηκε για τη διατήρηση των Μεικτών Επιτροπών Ελέγχου στους εργασιακούς χώρους της ζώνης, για την αναβάθμιση της λειτουργίας και της αποτελεσματικότητάς τους, με γνώμονα την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα