Handelsblatt: «Αθήνα: Παζάρι για συγχωροχάρτια»

Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου 2010 21:16

«Αθήνα: Παζάρι για συγχωροχάρτια» είναι ο τίτλος ρεπορτάζ του Γκερντ Χέλερ στην γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt που αναφέρεται στην περαίωση φορολογικών οφειλών στην Ελλάδα.

«Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου σε μια προσπάθεια να αλλάξει το φορολογικό ήθος των συμπολιτών του κλείνει τα μάτια σε παλιά χρέη. Με ένα σύστημα εκπτώσεων και δόσεων προσπαθεί να διασφαλίσει έστω ένα μικρό μέρος παλαιών φορολογικών οφειλών και να βελτιώσει άμεσα τα φορολογικά έσοδα του υπουργείου του», σημειώνεται στο ρεπορτάζ.

Ο αρθρογράφος εξηγεί ποιους αφορά η περαίωση, επαναλαμβάνει τα στοιχεία για την φοροδιαφυγή στην Ελλάδα και σημειώνει: «Το ύψος των κατ’ αποκοπήν φόρων προσδιορίζεται από το ακαθάριστο εισόδημα που δηλώνει ο κάθε ελεύθερος επαγγελματίας, επιχειρηματίας ή νομικό πρόσωπο. Π.χ. για τις 100.000 ετήσιο εισόδημα ή τζίρο καθορίζονται 700 ευρώ ως ετήσιος κατ’ αποκοπήν φόρος, ο οποίος πληρώνεται αμέσως κατά 25% και το υπόλοιπο ποσόν σε 12 μηνιαίες δόσεις».

Προσθέτει πως «πολιτικοί παρατηρητές αμφισβητούν ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου θα καταφέρει με την εκστρατεία της περαίωσης να αλλάξει το φορολογικό ήθος των Ελλήνων. Και αυτό διότι όλοι σχεδόν οι προκάτοχοί του στο υπ. Οικονομικών είχαν χρησιμοποιήσει κατ’ επανάληψη το σύστημα της περαίωσης για τις παλαιές φορολογικές οφειλές χωρίς να συντελεστεί καμία αλλαγή στο φορολογικό ήθος των Ελλήνων. Αντίθετα αρκετοί επιχειρηματίες, επειδή ήταν σίγουροι ότι θα προχωρήσει η όποια ελληνική κυβέρνηση σε περαίωση, έχουν κάνει πια σύστημα τη φοροδιαφυγή αυξάνοντας μάλιστα προς τα πάνω τις απλήρωτες φορολογικές τους οφειλές».

Πηγή: Deutsche Welle



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα