Η ζώνη του ευρώ και ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ενωση «δεν θα επιβιώσουν» εάν δεν επιλυθούν τα σημερινά δημοσιονομικά προβλήματα ορισμένων χωρών, προειδοποίησε ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ λίγες ώρες πριν τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
«Αντιμετωπίζουμε μία κρίση επιβίωσης. Οφείλουμε να εργασθούμε συντονισμένα για να επιτρέψουμε στην ευρωζώνη να επιβιώσει. Διότι, εάν δεν επιβιώσει η ευρωζώνη, δεν θα επιβιώσει ούτε η Ευρωπαϊκή Ενωση. Πιστεύω όμως ότι θα την ξεπεράσουμε», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΕ ενώπιον του European Policy Center των Βρυξελλών.
«Ο πρώτος χρόνος της συνθήκης της Λισαβόνας», η οποία ετέθη σε ισχύ τον Δεκέμβριο του 2009, «σημαδεύθηκε από την κρίση της ζώνης του ευρώ, ήταν μία περίοδος επιβίωσης και δεν έχει ακόμη τελειώσει», δήλωσε ο Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ.
Οι υπουργοί Οικονομικών των δεκαέξι χωρών της ευρωζώνης συναντώνται το απόγευμα στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί εξαιτίας των ανησυχιών που προκαλούν τα δημοσιονομικά ελλείμματα της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, της Ελλάδας και της Ισπανίας.
Ειδικά το Δουβλίνο τελεί υπό την πίεση ορισμένων από τους εταίρους του, και κυρίως από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, να δεχθεί εξωτερική οικονομική βοήθεια για τη χρηματοδότηση των τραπεζών του, να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των αγορών ώστε να αποφευχθεί ένα φαινόμενο επέκτασης της κρίσης σε άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ.
Από την πλευρά της, η Ιρλανδία επιμένει ότι δεν έχει ανάγκη από βοήθεια.
Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μπράιαν Κόουεν επανέλαβε χθες το βράδυ ότι η Ιρλανδία δεν θα ζητήσει καμία οικονομική βοήθεια, διότι έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους.
Ωστόσο, παραμένει έντονη η φημολογία για επικείμενο διάσωση της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.
Ο πρόεδρος της ΕΕ υπενθύμισε ότι η ευρωζώνη έχει ήδη περάσει μία πολύ δύσκολη περίοδο την περασμένη άνοιξη εξαιτίας της κρίσης της Ελλάδας και των συνεπειών της για το σύνολο της ζώνης.
Κατά τη διάρκεια της κρίσης του ευρώ, η ΕΕ «έδειξε την αποφασιστικότητά της» και «μπορεί να πρέπει να την δείξει και πάλι», είπε ο Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ.
«Η γερμανική πρόταση θα εκτινάξει στα ύψη τα επιτόκια»
Από την πλευρά του, ο Ούλριχ Κάτερ, διευθύνων οικονομολόγος της γερμανικής τράπεζας DekaBank προειδοποιεί για τις «βαριές συνέπειες» που θα έχει ενδεχόμενη συμμετοχή των ιδιωτικών τραπεζών σε ενδεχόμενη αναδιάρθρωση χρέους χωρών της περιφέρειας της Ευρωζώνης.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Frankfurter Rundschau ο κ. Κάτερ λέει ότι «θεωτηρικά είναι πολύ καλή και σημαντική» η πρόταση της Γερμανίας να συμπεριληφθούν και ιδιώτες στο πλαίσιο μιας πτώχευσης χώρας μέλους της ΕΕ.
Ωστόσο τα προβλήματα στην πρακτική υλοποίηση των μέτρων αυτών είναι μεγάλα και οι συνέπειες θα ήταν βαριές, «κυρίως οι χώρες της περιφέρειας του ευρώ θα έπρεπε να πληρώνουν συνεχώς εξαιρετικά υψηλά επιτόκια για το δανεισμό τους από τις αγορές και να υπόκεινται σε αυστηρότερα κριτήρια απ΄ότι άλλες χώρες», σημειώνει ο Γερμανός οικονομολόγος.