Πυροσβεστική παρέμβαση Ρόμπεϊ

Τρίτη, 16 Νοεμβρίου 2010 15:32

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής στις Βρυξέλλες, με θέμα «Οράματα για την Ευρώπη», ο κ. Ρόμπαϊ εξήρε το θετικό -όπως είπε- ρόλο που διαδραμάτισαν ο Γιώργος Παπανδρέου και η Αγγελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια της κρίσης της ευρωζώνης.

A- A A+

Να χαμηλώσει τους τόνους στην αντιπαράθεση Αθήνας - Βερολίνου επιχείρησε ο πρόεδρος της Ε.Ε. Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ λίγες ώρες μετά την κριτική του Ελληνα Πρωθυπουργού στη στάση της Γερμανίας και την απάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1897883 .

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής (EPC) στις Βρυξέλλες, με θέμα "Οράματα για την Ευρώπη", ο κ. Ρόμπαϊ εξήρε το θετικό -όπως είπε- ρόλο που διαδραμάτισαν ο Γιώργος Παπανδρέου και η Αγγελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια της κρίσης της ευρωζώνης.

«Ποιος άλλος εκτός από τον πρωθυπουργό Παπανδρέου θα μπορούσε να υπερασπιστεί τα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα; Και ποιος άλλος εκτός από την καγκελάριο Μέρκελ θα μπορούσε να πείσει την κοινή γνώμη, η οποία ήταν εν μέρει εχθρική, για την αναγκαιότητα ενός μηχανισμού βοήθειας της Ελλάδας;», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ε.Ε.

Ο κ. Ρόμπαϊ σχολίασε επίσης και την άποψη που εκφράζεται εσχάτως περί μετατόπισης των εξουσιών προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, εξηγώντας ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες η κύρια ενασχόληση της ΕΕ είχε να κάνει με τη μακροοικονομική διακυβέρνηση, η οποία είναι αναπόφευκτα ζήτημα συντονισμού των εθνικών πολιτικών. «Είναι φυσικό να διαδραματίζει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ένα σημαντικό ρόλο», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος, εξάλλου, στα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής του Οκτωβρίου, ο Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ τόνισε ότι ελήφθησαν τρεις σημαντικές αποφάσεις που ισχυροποιούν το ευρώ. Πρώτον, η δυνατότητα για καλύτερη εποπτεία και παρακολούθηση των οικονομικών της ΕΕ, της ανταγωνιστικότητάς τους, αλλά και των τρωτών σημείων και προβλημάτων τους. Δεύτερον, η ενίσχυση του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης, ώστε να υπάρχει αυξημένη δημοσιονομική ευθύνη και οι κυρώσεις να επιβάλλονται νωρίτερα και πιο εύκολα. Τρίτον, η θεσμοθέτηση ενός μόνιμου μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων για την οικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης στο σύνολό της.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή