Δ. Δασκαλόπουλος: Εξυγίανση των ΔΕΚΟ εδώ και τώρα

Τρίτη, 16 Νοεμβρίου 2010 12:19
UPD:20:32

Επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών που προβλέπει το μνημόνιο και άμεση εξυγίανση των ΔΕΚΟ ζήτησε με σημερινές του δηλώσεις ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος.

A- A A+

Επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών που προβλέπει το μνημόνιο και άμεση εξυγίανση των ΔΕΚΟ ζήτησε με σημερινές του δηλώσεις ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος.

«Eνας τρόπος υπάρχει για να πείσουμε τους δανειστές μας ότι η κοινωνία δεν αντέχει άλλες αυξήσεις φόρων και περικοπές μισθών και συντάξεων», παρατήρησε, και αυτός είναι να εφαρμόσουμε και να επιταχύνουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές που προβλέπει το μνημόνιο, καταλύοντας το υπερτροφικό και σπάταλο κράτος.

Δ. Δασκαλόπουλος: Nα καταλύσουμε το υπερτροφικό και πελατειακό κράτος

Δ. Δασκαλόπουλος: Nα καταλύσουμε το υπερτροφικό και πελατειακό κράτος

«Τώρα πρέπει να εξυγιάνουμε τις άρρωστες ΔΕΚΟ και να καταργήσουμε τους άχρηστους φορείς, οργανισμούς και θέσεις του Δημοσίου», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως ο ιδιωτικός τομέας δεν έχει υπεράριθμους, ωστόσο έχει ήδη απολέσει 160 χιλιάδες υπαλλήλους επειδή χρεοκόπησε το Δημόσιο, και γι' αυτούς -όπως χαρακτηριστικά ανέφερε- δεν ακούγονται παρά μόνο κροκοδείλια δάκρυα από τους επαγγελματίες προστάτες του λαού μας.

Σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του ΣΕΒ επανέλαβε ότι αν δεν υπάρξει το αναγκαίο πολιτικό θάρρος ώστε να προχωρήσουμε στην κατάργηση θέσεων του δημοσίου, η προσπάθεια ανόρθωσης θα πέσει στο κενό και με μαθηματική ακρίβεια θα πτωχεύσουμε.

Παράλληλα καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι καθυστερεί την προώθηση των ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων, που προϋποθέτουν σύγκρουση με το βαθύ κομματικό κράτος και τα ποικιλώνυμα συμφέροντα που τρέφονται από αυτό. Το αποτέλεσμα είναι να βαθαίνει η ύφεση και να απομακρύνεται η προοπτική εξόδου από αυτήν. Κινδυνεύουμε, έτσι, να αυτοπαγιδευτούμε σε έναν φαύλο κύκλο, που καθιστά αδύνατη τη μείωση του χρέους, κρατά τις αγορές κεφαλαίου κλειστές και κάνει αναπότρεπτη την πτώχευση, προειδοποίησε ο πρόεδρος του ΣΕΒ και πρόσθεσε:

«Η επιμήκυνση του χρέους, και ειδικά της αποπληρωμής των €110 δισ., προβάλλεται από ορισμένους ως λύση για να πιούμε σε μικρότερες δόσεις το πικρό ποτήρι της αποθεραπείας μας. Στο θέμα αυτό δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε για κουτοπόνηρες καθυστερήσεις ούτε για εσωκομματικές παλινωδίες. Μέχρι να αποκτήσουμε ένα στοιχειώδες κεφάλαιο αξιοπιστίας υλοποιώντας με συνέπεια αυτά που έχουμε δεσμευτεί να εφαρμόσουμε έναντι των δανειστών μας και των εταίρων μας, κάθε συζήτηση για επιμήκυνση, αναδιαπραγμάτευση κ.λπ. είναι άκαιρη».

Σύμφωνα με τον κ. Δασκαλόπουλο, το ιδανικό σενάριο για το εθνικό συμφέρον είναι το πιο δύσκολο: να ξεπεράσουμε μέσα στο προσδιορισμένο χρονοδιάγραμμα την αναγκαιότητα του Μνημονίου, εφαρμόζοντας απαρέγκλιτα τους όρους του.

Κοιτάμε την πτώχευση στα μάτια, είμαστε σε οριακή καμπή της επιχείρησης διάσωσης του τόπου, χρειάζεται αναδιάταξη του Μνημονίου, τόνισε ο κ. Δασκαλόπουλος και γνωστοποίησε πως οι θέσεις του Συνδέσμου μαζί με αναλυτικό υπόμνημα για την αναδιάταξη του Μνημονίου, θα παρουσιαστούν την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, στον Επίτροπο των Οικονομικών Υποθέσεων Ολι Ρεν, μεθαύριο στην κυβέρνηση και την Πέμπτη στους εκπροσώπους της τρόικας που βρίσκονται στην Αθήνα.

Τρία είναι τα βασικά σημεία που επισημαίνει ο ΣΕΒ σχετικά με το Μνημόνιο:

Πρώτον, ότι η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το 2010 και το 2011 είναι αμφίβολη έως αδύνατη, ενώ η λήψη πρόσθετων φορολογικών ή εισοδηματικών μέτρων δεν θα έχει αποτέλεσμα και θα διαταράξει επικίνδυνα την κοινωνική σταθερότητα.

Δεύτερον, ότι απαιτείται επιτάχυνση όλων των διαρθρωτικών αλλαγών και η άμεση λήψη μέτρων προωθούν την εξωστρέφεια και την επιχειρηματικότητα.

Τρίτον, ο περιορισμός του κράτους πρέπει να αποτελεί τον σκληρό πυρήνα των μεταρρυθμίσεων και η απελευθέρωση της επιχειρηματικότητας τον σκληρό πυρήνα της επιστροφής στην ανάπτυξη.

Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΕΒ τάχθηκε κατά των κυβερνήσεων συνεργασίας, λέγοντας ότι δεν θα μας λύσουν το πρόβλημα, ωστόσο τόνισε πως ευθύνη του πολιτικού συστήματος συνολικά είναι να ανταποκριθεί στην κρισιμότητα της στιγμής και να πράξει ό,τι απαιτείται για να απαλλαγούμε από το φάσμα της χρεοκοπίας. Το μνημόνιο, κατέληξε, δεν πρέπει να μας διχάζει αλλά να μας ενώνει.

«Ο ΣΕΒ έχει τις απόψεις του»

Ο κ. Δασκαλόπουλος εκφράζει τις απόψεις του Συνδέσμου του οποίου είναι πρόεδρος, αλλά η κυβέρνηση έχει τις δικές της απόψεις και είναι αυτή που παίρνει τις αποφάσεις, σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τις δηλώσεις του κ. Δασκαλόπουλου.

Τη Δευτέρα εξάλλου, στον απόηχο των εκλογών, ο πρόεδρος του ΣΕΒ κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις να αφουγκραστούν στην πράξη τα μηνύματα του λαού, ο οποίος, όπως είπε, «με την ψήφο του και την αποχή του, προειδοποίησε το πολιτικό σύστημα ότι απαιτεί περισσότερη ευθύνη, ουσία και σοβαρότητα».

«Με τη στάση του μπροστά στις κάλπες ο λαός μας δεν χαρίστηκε σε κανέναν», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ και πρόσθεσε: «Πρωταρχικά όμως αποστασιοποιήθηκε από κάθε προσπάθεια εγκλωβισμού του σε άγονα μέτωπα και αδιέξοδη άρνηση. Είναι ανάγκη να εισακουστεί στην πράξη».

ΚΚΕ: Θράσος από τους μεγαλοεπιχειρηματίες

«Οι μεγαλοεπιχειρηματίες προκαλούν με θράσος όταν αναφέρονται στο πελατειακό κράτος του οποίου αποτελούν προνομιακούς πελάτες, με αποτέλεσμα την διόγκωση του δημόσιου χρέους», τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

«Αξιώνουν απολύσεις στο δημόσιο στο όνομα των εργαζομένων που αυτοί απέλυσαν και τους αρπάζουν ακόμα και το πενιχρό επίδομα ανεργίας», συμπληρώνει και καταλήγει: «Απαιτούν να κοπούν και οι ελάχιστες κρατικές κοινωνικές δαπάνες προκειμένου να αυξηθεί περαιτέρω η χρηματοδότησή τους από το κράτος καθώς και οι φοροαπαλλαγές τους. Να μη μείνει τίποτα όρθιο από τις εργατικές κατακτήσεις στο εργασιακό και στους μισθούς, για να γίνουν αυτοί πιο ισχυροί και ανταγωνιστικοί. Απαιτούν να κλείσουν οι πρώην ΔΕΚΟ για να διασφαλίσουν νέα πεδία για την κερδοφορία τους σε βάρος της λαϊκής οικογένειας και των εργαζόμενων των συγκεκριμένων κλάδων».

ΣΥΡΙΖΑ: Κροκοδύλεια δάκρυα από το ΣΕΒ

«Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, με ανοιγμένη την όρεξη από τα "ορεκτικά" που η κυβέρνηση προσέφερε μέχρι τώρα στους βιομήχανους ζητάει τώρα ως "κύριο πιάτο" εκτός από τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας και χιλιάδες απολύσεις στο δημόσιο», σχολιάζει εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Δ. Στρατούλης.

«Τολμάει μάλιστα να τις ζητάει ως αντιστάθμισμα στις 160.000 θέσεις εργασίας που χάθηκαν στον ιδιωτικό τομέα, χύνοντας κροκοδείλια δάκρυα για τους εργάτες/τριες που έχασαν τη δουλειά τους», συμπληρώνει.

«Αυτοί όμως, που έχασαν τις δουλειές τους στον ιδιωτικό τομέα, τις έχασαν γιατί οι βιομήχανοι που εκπροσωπεί ο κ. Δασκαλόπουλος, με πρόσχημα την οικονομική κρίση, τους απέλυσαν. Και όσους δεν απέλυσαν, τους μετέτρεψαν σε σύγχρονους σκλάβους χωρίς εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα», τονίζει ο κ. Στρατούλης.

Υποστηρίζει ακόμη ότι ο κ. Δασκαλόπουλος ζητάει απολύσεις στο δημόσιο και κατάργηση της μονιμότητας, όχι γιατί αγωνιά για το δημόσιο πλούτο που κατασπαράζουν και λεηλατούν τόσα χρόνια οι βιομήχανοι, αλλά για να τους λυθούν στα χέρια για ακόμα περισσότερες απολύσεις και εργοδοτικές αυθαιρεσίες σε βάρος των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.

Προτεινόμενα για εσάς