Συνομιλίες για τις ιρλανδικές τράπεζες

Nέο ρεκόρ για τα spread της Ιρλανδίας
Τρίτη, 16 Νοεμβρίου 2010 17:43
UPD:21:14
REUTERS

Συνομιλίες μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, για «την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο ιρλανδικός τραπεζικός τομέας» επιβεβαίωσε ο αρμόδιος για οικονομικά ζητήματα επίτροπος Όλι Ρέν.

«Η Επιτροπή εργάζεται από κοινού με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ και βεβαίως τις ιρλανδικές Αρχές με στόχο την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο ιρλανδικός τραπεζικός τομέας» δήλωσε απευθυνόμενος προς εκπροσώπους του Τύπου, κατά την άφιξή του στη Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στις Βρυξέλες.

«Αναμένω ότι το Eurogroup θα υποστηρίζει το εγχείρημα» πρόσθεσε.

Οι συνομιλίες έχουν ως στόχο την «εξεύρεση λύσεων» για τις τράπεζες, σημείωσε.

Ανέφερε ακόμη πως «η Ιρλανδία αποτελεί μια πολύ διαφορετική περίπτωση (από την Ελλάδα)». «Δεν τίθεται ζήτημα σωτηρίας του ευρώ. Αφορά ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα του τραπεζικού κλάδου».

Λίγο αργότερα πηγή της Κομισιόν ανέφερε πως ΔΝΤ και ΕΚΤ συμμετέχουν σε διαβουλεύσεις για τη διάσωση ιρλανδικών τραπεζών, που πλήττονται από τη 'φούσκα' της αγοράς των ακινήτων. Η ίδια πηγή ανέφερε πως «δεν υφίσταται δανειακή κρίση προς το παρόν για το Δουβλίνο».

Στο μεταξύ, τα spreads των 10ετών κρατικών ομολόγων της Ιρλανδίας διαμορφώθηκαν σε νέο ιστορικό ρεκόρ για την ιστορία της ευρωζώνης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επανέλαβε πως εναπόκειται στις ιρλανδικές αρχές να καταθέσουν αίτημα (βοήθειας) προς ΕΕ και Eurogroup. «Αν το κάνουν θα είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε την Ιρλανδία, αν χρειαστεί» σημείωσε, επισημαίνοντας πάντως πως «η Ιρλανδία είναι μια χώρα που κάνει τα πάντα για να θέσει υπό έλεγχο την κατάσταση» και πως «η δημοσιονομική εξυγίανση βρίσκεται σε καλό δρόμο».

Ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου αναφέρθηκε τόσο στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία όσο και στην Ελλάδα: «Πρώτα να ακούσουμε τους συναδέλφους μας από την Ιρλανδία, όπως (κάναμε με

αυτούς) από την Ελλάδα και την Πορτογαλία, για να ξέρουμε την ακριβή κατάσταση, και μετά θα δούμε αν είναι απαραίτητο να κάνουμε κάτι». Πρόσθεσε πάντως πως «υπάρχει κάποια ανησυχία για την κατάσταση» των ιρλανδικών τραπεζών.

Σήμερα η εφημερίδα The Irish Independent, επικαλούμενη καλά πληροφορημένη πηγή, ανέφερε ότι το Δουβλίνο είναι έτοιμο να δεχθεί ευρωπαϊκή βοήθεια απ' ευθείας προς τις τράπεζες της χώρας.

«Για να αποφευχθεί ο κίνδυνος να υποχρεωθεί να δεχθεί ένα σχέδιο διάσωσης για το σύνολο του κράτους, ο υπουργός Οικονομικών Μπράιαν Λένιχαν είναι έτοιμος να αποδεχθεί μια ένεση (ευρωπαϊκής βοήθειας) στις τράπεζες για να σταθεροποιηθεί το ευρώ και να ηρεμήσουν οι αγορές», σημείωνε η εφημερίδα.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, ο κ. Λένιχαν, ο οποίος συμμετέχει σήμερα στις Βρυξέλλες στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, «θα μεταβεί εκεί (...) επιθυμώντας να δεχθεί κεφάλαια (ευρωπαϊκης βοήθειας) για τις τράπεζες», ώστε να αποφευχθεί ένα σχέδιο διάσωσης των δημόσιων οικονομικών στο σύνολό τους.

«Η κυβέρνηση θα παρουσιάσει αυτή την προσφυγή σε (ευρωπαϊκά) κεφάλαια ως προσπάθεια για να σταθεροποιηθεί το ευρώ, όμως υπάρχουν ανησυχίες για τις επιπτώσεις και τους όρους που συνδέονται με την αποδοχή ενός σχεδίου διάσωσης των τραπεζών», προσέθετε η Irish Independent, επικαλούμενη την πηγή της χωρίς ωστόσο να την κατονομάζει.

Μιλώντας στη Βουλή, ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μπράιαν Κόουεν επανέλαβε ότι η χώρα του δεν έχει ζητήσει το σχέδιο σωτηρίας αλλά θα συνεργαστεί με τους ευρωπαίους εταίρους της για να καταλαγιάσει τους φόβους των χρηματοπιστωτικών αγορών, αλλά αρνήθηκε να διευκρινίσει το περιεχόμενο αυτών των συζητήσεων.

Πορτογαλία: Δεν θα χρειαστούμε βοήθεια

Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Φερνάντο Τεξέιρα ντος Σάντος, μία μέρα μετά τη δήλωσή του ότι η Λισαβόνα αντιμετωπίζει αυξημένο κίνδυνο να αναγκαστεί να ζητήσει εξωτερική οικονομική βοήθεια, διαβεβαίωσε πως η Πορτογαλία δεν θα χρειαστεί να προσφύγει σε μηχανισμό στήριξης για τη διάσωση της οικονομίας της.

Σε δηλώσεις του που περιλαμβάνονται σε δημοσίευμα των Financial Times, ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών σημείωνε πως η χώρα του αντιμετωπίζει αυξημένο κίνδυνο να αναγκαστεί να ζητήσει εξωτερική οικονομική βοήθεια, ενώ ερωτηθείς για τους κινδύνους εξάπλωσης και στην Πορτογαλία των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ιρλανδία, εκτιμά ότι η χώρα του βρίσκεται στην πρώτη γραμμή.

Ωστόσο μιλώντας αργά τη Δευτέρα σε εκπροσώπους του Τύπου, ο κ. Τεξέϊρα ντος Σάντος υποστήριξε ότι οι δηλώσεις του προς τη βρετανική εφημερίδα είχαν παρερμηνευτεί.

«Δεν υπήρξαν επαφές με τις αρχές στις Βρυξέλες, είτε επίσημες, είτε ανεπίσημες», με πρόθεση εξασφάλισης στήριξης από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό, διαβεβαίωσε ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με το πορτογαλικό πρακτορείο ειδήσεων Lusa. «Τίποτε», πρόσθεσε, «εξ'όσων ανέφερα προς τους Financial Times υποδεικνύει ότι ομολόγησα κάτι τέτοιο» και έκανε λόγο για πολλές «ανυπόστατες φήμες». Η Πορτογαλία, τόνισε, είναι οικονομικά ισχυρή ώστε να εξασφαλίσει χρηματοδότηση από τις διεθνείς αγορές.

Διαχωρίζει τη θέση της η Ισπανία

Από την πλευρά της Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών Έλενα Σαλγάδο έσπευσε να διαχωρίσει της θέση στην οποία βρίσκεται η χώρα της από της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, αποκλείοντας το ενδεχόμενο να επηρεαστεί η Μαδρίτη από την κατάσταση της Λισαβόνας και του Δουβλίνου.

Δεν υπάρχει «απολύτως κανένας λόγος» να συγκρίνουμε τις καταστάσεις αυτών των δύο χωρών με αυτή της Ισπανίας, ανέφερε μιλώντας σε δημοσιογράφους στο κοινοβούλιο, όπου σήμερα συζητείται ο προϋπολογισμός της σοσιαλιστικής κυβέρνησης για το 2011 .

«Η κατάσταση στην Ισπανία είναι και θα συνεχίσει να είναι εντελώς διαφορετική» από αυτές στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία. «Υιοθετήσαμε τα μέτρα μας (λιτότητας) το Μάιο και τα εφαρμόζουμε» συνέχισε.

Όπως διευκρίνισε, «οι αριθμοί για την εκτέλεση του προϋπολογισμού δείχνουν ότι εκπληρώνουμε τους όρους για το έλλειμμα, ο προϋπολογισμός για το 2011 θα εγκριθεί, τα εισοδήματά μας και η οικονομία μας αποκαθίστανται, μολονότι αυτό γίνεται με πιο αργό ρυθμό από αυτόν που θα επιθυμούσαμε».

Ερωτηθείσα σχετικά με πληροφορίες του ισπανικού Τύπου ότι οι Βρυξέλλες ζήτησαν από τον Ισπανό πρωθυπουργό Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο περισσότερες μεταρρυθμίσεις ώστε να διαφοροποιηθεί η Ισπανία από την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, η Σαλγάδο απάντησε λέγοντας: «Δεν έχω αυτήν την πληροφορία».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα