Να ρίξει τους τόνους σε σχέση με το ενδεχόμενο μη καταβολής του μεριδίου της χώρας του στην τρίτη δόση του δανείου προς την Ελλάδα επιχείρησε ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, χωρίς ωστόσο να αίρει την προειδοποίησή του. Την ίδια ώρα, και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επέκρινε τον Πρωθυπουργό, απαντώντας στις χθεσινές επικρίσεις του κ. Γιώργου Παπανδρέου κατά του Βερολίνου. Όπως ανέφερε, η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος.
Πιο αναλυτικά, προσερχόμενος στο Eurogroup στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Γιόζεφ Περλ δήλωσε ότι η χώρα του θα καταβάλει στην Ελλάδα το μερίδιο της οικονομικής βοήθειας που της αναλογεί, εφόσον η Αθήνα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το μνημόνιο με την ΕΕ και το ΔΝΤ: «Αν η Ελλάδα δεν εκπληρώσει συγκεκριμένους όρους, θα πρέπει να το συζητήσουμε, αλλά είμαι έτοιμος να καταβάλω τη δόση μας, αν τα νούμερα είναι σωστά». «Δεν είμαστε μόνο εμείς υποχρεωμένοι να πληρώσουμε, είναι και αυτοί υποχρεωμένοι τα νούμερά τους να είναι σωστά ... Η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο, όχι όμως 100%».
Νωρίτερα, το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (APA) μετέδωσε δήλωση του κ. Πρελ, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα δεν έχει εκπληρώσει τους όρους που προβλέπει το μνημόνιο. Η συνδρομή της Αυστρίας ύψους 190 εκατ. ευρώ στην τρίτη δόση του πακέτου δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη, μετέδωσε το APA επικαλούμενο δήλωση του αυστριακού υπουργού. Καλούμενος, ωστόσο, να σχολιάσει το δημοσίευμα του APA, ο εκπρόσωπος του αυστριακού υπουργείου Οικονομικών της χώρας υποστήριξε πως οι δηλώσεις του κ. Πρελ παρερμηνεύτηκαν και ότι η Αυστρία δεν έχει πρόθεση να μπλοκάρει την χρηματοδότηση της Ελλάδας.
Άνοδος για το spread του 10ετους ομολόγου
Στην προειδοποίηση της Βιέννης αποδίδεται η άνοδος του spread του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου, που ανήλθε στις 920 μονάδες βάσης έναντι του αντίστοιχου γερμανικού.
Λουξεμβούργο: Πλήρης εμπιστοσύνη στην Ελλάδα
Από την πλευρά του πάντως ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου δήλωσε ότι δεν βλέπει κανέναν λόγο να μην εκταμιευτεί η βοήθεια προς την Ελλάδα, εκφράζοντας παράλληλα την «πλήρη εμπιστοσύνη» του ότι η Αθήνα θα αναπροσαρμόσει το πρόγραμμά της ώστε να επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους, εφόσον χρειαστεί.
Επικριτική απάντηση Σόιμπλε στον Γ. Παπανδρέου
Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κληθείς να σχολιάζει τις χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου από το Παρίσι, απάντησε ότι ακούγοντας τις δηλώσεις του Ελληνα πρωθυπουργού σκέφθηκε ότι η Ελλάδα έχει λάβει περισσή αλληλεγγύη από την Ευρώπη και τη Γερμανία, πρόσθετοντας ότι η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος.
Ο κ. Παπανδρέου άσκησε από το Παρίσι εντονη κριτική στη στάση που τηρεί η Γερμανία αναφορικά με το χρέος στην Ευρωζώνη. Ο Έλληνας πρωθυπουργός προειδοποίησε το Βερολίνο ότι η ανυποχώρητη στάση του θέτει σε κίνδυνο χρεοκοπίας χώρες της ευρωζώνης. «Αυτό θα δημιουργήσει ανοδικό σπιράλ επιτοκίων για χώρες που φαίνονται να βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση, όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία», εκτίμησε, τονίζοντας ότι αν η Γερμανία επιμένει σε αυτή τη λογική, οι συνέπειες θα μπορούσαν να «τσακίσουν» κάποιες χώρες, ωθώντας τις οικονομίες τους στη χρεοκοπία.
ΥΠΟΙΚ: Θα σεβαστούμε τους στόχους του 2011
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Από τις Βρυξέλλες πάντως ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου διαβεβαίωσε πως «θα σεβαστούμε πλήρως τους στόχους του 2011», υπογραμμίζοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να λάβει όποια μέτρα κριθούν αναγκαία για την επίτευξη των στόχων αυτών.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε πως λαμβάνοντας υπόψη ότι το έλλειμμα θα είναι υψηλότερο το 2009, η Ελλάδα θα πετύχει το 2010 τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσπάθεια που έχει γίνει ποτέ στην ΕΕ, με μείωση του ελλείμματος κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες. Πρόκειται, όπως υπογράμμισε, για μια πρωτοφανή μείωση του ελλείμματος κατά 14 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την άρση των επιφυλάξεων εκ μέρους της Eurostat σχετικά με τα στατιστικά στοιχεία της Ελλάδας, τα οποία έχουν επικυρωθεί πλήρως.
Τέλος, ο κ. Παπακωνσταντίνου αρνήθηκε να σχολιάσει δηλώσεις του αυστριακού υπουργού οικονομικών σε σχέση με τη συμμετοχή της Αυστρίας στην εκταμίευση της τρίτης δόσης των δανείων των χωρών μελών του ευρώ προς τη χώρα μας, επισημαίνοντας ότι υπήρξαν νεότερες διευκρινίσεις από την πλευρά της Βιέννης.