Γ. Παπανδρέου: Αναδιάρθρωση θα ήταν καταστροφή

«Εκτός συζήτησης ένα τέτοιο σενάριο»
Τρίτη, 16 Νοεμβρίου 2010 09:53
UPD:15:18

«Αυτό το σενάριο δεν συζητείται κάν. Θα είναι καταστροφή για τους Έλληνες πολίτες, δεδομένων των θυσιών στις οποίες συναίνεσαν», τονίζει μεταξύ άλλων στη συνέντευξή του ο κ. Παπανδρέου.

A- A A+

Τέλος στα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του χρέους της χώρας έδωσε σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφή για τους Έλληνες πολίτες.

«Αυτό το σενάριο δεν συζητείται κάν. Θα είναι καταστροφή για τους Έλληνες πολίτες, δεδομένων των θυσιών στις οποίες συναίνεσαν», τονίζει μεταξύ άλλων στη συνέντευξή του ο κ. Παπανδρέου και προσθέτει ότι ένα τέτοιο σενάριο θα είναι και «καταστροφή για την εμπιστοσύνη προς την Ευρώπη και το ευρώ».

«Συνεχίζουμε στην ίδια κατεύθυνση. Διαψεύσαμε, ήδη, όσους υποστήριξαν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να τακτοποιήσει τους λογαριασμούς της. Συνεχίζεται η προσπάθειά μας», διεμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση ο κ. Παπανδρέου.

«Η στάση του Βερολίνου μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στη χρεοκοπία»

Τη Δευτέρα ο Πρωθυπουργός καυτηρίασε τη στάση του Βερολίνου και την πρόταση για συμμετοχή τραπεζών και επενδυτών στο μηχανισμό στήριξης κρατών - μελών της Ευρωζώνης, προειδοποιώντας ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και στη χρεοκοπία μίας χώρας-μέλους.

«Η γερμανική κυβέρνηση έχει υποστηρίξει ότι οι τράπεζες, που χρηματοδοτούν χώρες με υψηλά επίπεδα χρέους, θα πρέπει να είναι έτοιμες να αναλάβουν το κόστος μιας πιθανής στάσης πληρωμών... Η θέση αυτή δημιούργησε έναν κύκλο υψηλότερων επιτοκίων για χώρες που φάνηκε ότι ήσαν σε δυσχερή θέση, όπως η Ιρλανδία ή η Πορτογαλία», παρατήρησε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε στον ίδιο τόνο: «Θα μπορούσε να δημιουργήσει μία αυτοεκπληρούμενη προφητεία.... Είναι σαν να λες σε κάποιον, που βρίσκεται σε δεινή θέση, ότι του αυξάνεις το φορτίο, που έχει να σηκώσει».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης ότι οι κυβερνήσεις θα έπρεπε να καταπολεμήσουν και την απουσία δημοκρατικού ελέγχου στις χρηματοοικονομικές αγορές. «Είναι μια μάχη πολιτισμών», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Κληθείς να σχολιάσει την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα αλλά και το κλίμα που διαμορφώνεται μετά τις δηλώσεις του Ελληνα Πρωθυπουργού, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ράινερ Μπρούντερλε δήλωσε:

WWW.PRIMEMINISTER.GR
Ομιλία Γ. Παπανδρέου στο συμβούλιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς

Ομιλία Γ. Παπανδρέου στο συμβούλιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς

«Εκτιμώ βαθύτατα και σέβομαι τις προσπάθειες της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου. Ελπίζω να συνεχίσει να ακολουθεί απαρέγκλιτα το δρόμο του και να πετύχει τους στόχους που έχει θέσει». «Το ότι μπορεί να υπάρχουν κάποιοι εκνευρισμοί μεταξύ Ευρωπαίων εταίρων είναι φυσικό. Αυτό συμβαίνει άλλωστε πολύ συχνά και στους γάμους και στις διαπροσωπικές σχέσεις», παρατήρησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας στις δηλώσεις του από την Ιταλία όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

Επιμένει η Μέρκελ - Επίθεση σε Σρέντερ

Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ επιτέθηκε τον προκάτοχό της Γκέρχαρντ Σρέντερ, και στον υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησής του, Χανς Αϊχελ, για την απόφασή τους να επιτρέψουν την ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Από το συνέδριο του συντηρητικού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών στην Καρλσρούη, η Αγγελα Μέρκελ κατηγόρησε το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών που βρίσκεται σήμερα στην αντιπολίτευση, ότι ενήργησε τότε ανεύθυνα.

WWW.PRIMEMINISTER.GR
Δήλωση Γ. Παπανδρέου μετά τη συνάντησή του με τον Ν. Σαρκοζί

Δήλωση Γ. Παπανδρέου μετά τη συνάντησή του με τον Ν. Σαρκοζί.

«Το 2000 ο Σρέντερ και ο Αϊχελ δεν έπρεπε να επιτρέψουν στην Ελλάδα να ενταχθεί στο ευρώ αρκετά γρήγορα και αγνόησαν όλες τις προειδοποιήσεις. Ήταν μία πολιτική απόφαση... και οι πολιτικές αποφάσεις είναι σημαντικές, όμως αυτές που αγνοούν τα γεγονότα είναι ανεύθυνες», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, η Γερμανίδα καγκελάριος κάλεσε την Ευρώπη να απομακρύνει τους κινδύνους για το ευρώ και να δημιουργήσει μία νέα «άγκυρα» χρηματοοικονομικής και οικονομικής σταθερότητας στην Ευρωζώνη, κρίνοντας απαραίτητο για την Ε.Ε. να συνεργαστεί, προκειμένου να αποφύγει νέα κρίση εμπιστοσύνης, αντίστοιχη με αυτή που βίωσε η Ελλάδα.

Υπέρ της επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής ο Σαρκοζί

Αντίθετα υπέρ της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που έλαβε η Ελλάδα στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης, τάχθηκε το Παρίσι.

Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με το Γάλλο πρόεδρο, ο Γιώργος Παπανδρέου εξήρε τη στάση της γαλλικής ηγεσίας, «μια στάση που δεν την βρίσκεις σε άλλες ηγεσίες», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, η συζήτηση για την παράταση της αποπληρωμής θα μπορούσε να γίνει σύντομα, με την ευκαιρία της συζήτησης για τη θεσμοθέτηση του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης. Στο σημείο αυτό επεσήμανε ότι μια πιθανή ένταξη και της Ιρλανδίας στο μηχανισμό αυτό, θα μπορούσε να δώσει «μια νέα διάσταση που για την ώρα δεν ξέρουμε για το εάν θα επηρεάσει ή όχι την Ελλάδα».

Σχετικά με τις πολιτικές που θα πρέπει να ακολουθήσει η Ευρώπη, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι πέρα από τη δημοσιονομική σταθερότητα, θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη.

«Τονίσαμε και συμφωνούμε και σε αυτό το θέμα ότι, πέραν της δημοσιονομικής σταθερότητας, η Ευρώπη χρειάζεται να πάρει πολιτικές αποφάσεις που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη. Ανάπτυξη που θα φέρει δουλειές και θα βοηθήσει στην μεταμόρφωση της ευρωπαϊκής οικονομίας, σε μια πράσινη και ανταγωνιστική οικονομία», τόνισε ο Πρωθυπουργός και ευχαρίστησε τον κ. Σαρκοζί και το γαλλικό λαό, για την ισχυρή και συγκινητική υποστήριξη που παρείχε στην Ελλάδα, «όλον αυτό τον χρόνο της κρίσης».

Πρόταση Παπανδρέου για φόρο επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης και στο θέμα της θεσμοθέτησης του Μηχανισμού Στήριξης, μέσα από τη Συνθήκη. Οπως εκτιμάται, ο μηχανισμός αυτός θα βοηθήσει στην ολοκλήρωση της οικονομικής διακυβέρνησης, η έλλειψη της οποίας δημιουργεί ανισορροπίες, δυσκολίες και θύματα όπως η Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες, που πλήττονται από τις διαθέσεις και την ανασφάλεια. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην πρότασή του για τη θέσπιση ενός νέου φόρου επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών ώστε να υπάρξουν έσοδα τόσο για τις χώρες-μέλη όσο και για την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Όπως είπε, και ο κ. Σαρκοζί συμφωνεί και με τη θεσμοθέτηση φορολογίας στις διεθνείς χρηματιστηριακές συναλλαγές, καθώς «μέσω μιας τέτοιας φορολογίας της τάξης του 0,05% θα εξοικονομήσουμε παγκοσμίως γύρω στα 400 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 200 δισ. στην Ευρώπη».

«Τα χρήματα αυτά», εξήγησε, «σε συνδυασμό και με ένα φόρο στο διοξείδιο του άνθρακα θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον μηχανισμό στήριξης ως παρακαταθήκη για την αντιμετώπιση της όποιας νέας κρίσης αλλά και της ανάπτυξης στην Ε.Ε.».

Σε ό,τι αφορά τέλος τα ευρωομόλογα, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι η Γαλλία συμφωνεί με την έκδοσή τους, αλλά διαφωνεί η Γερμανία, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Παρίσι δεν επιμένει ιδιαίτερα.

Ρόμπεϊ: Αντιμέτωποι με μία κρίση επιβίωσης

Για κρίση επιβίωσης έκανε λόγο από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ. Όπως εκτίμησε, η ζώνη του ευρώ και ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν θα καταφέρουν να επιβιώσουν αν δεν επιλυθούν τα σημερινά δημοσιονομικά προβλήματα ορισμένων χωρών.

«Αντιμετωπίζουμε μία κρίση επιβίωσης. Οφείλουμε να εργαστούμε συντονισμένα για να επιτρέψουμε στην ευρωζώνη να επιβιώσει. Διότι, εάν δεν επιβιώσει η ευρωζώνη, δεν θα επιβιώσει ούτε η Ευρωπαϊκή Ενωση. Πιστεύω όμως ότι θα την ξεπεράσουμε», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΕ ενώπιον του European Policy Center των Βρυξελλών.

Ακολουθεί μεταφρασμένο το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Πρωθυπουργού στη γαλλική εφημερίδα:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα νέα στοιχεία σε σχέση με το έλλειμμα πρόκειται να οδηγήσουν σε καινούργιες δημοσιονομικές περικοπές, στους τομείς της υγείας ή της εκπαίδευσης;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Εντός του 2010, η χώρα πραγματοποιεί μία από τις σημαντικότερες περικοπές ελλείμματος, που έχει έως τώρα επιτευχθεί από ένα κράτος, στη διάρκεια μόλις ενός έτους: μείωση σε ποσοστό 6% του ΑΕΠ.

Τα μέτρα που ελήφθησαν το 2010 πρόκειται να αποφέρουν καρπούς, με μια μείωση του ελλείμματος το 2011, όπως και έχουμε δεσμευτεί. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η χώρα βρέθηκε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Εξαιτίας της καταστροφικής διαχείρισης ολόκληρου του δημοσίου τομέα - του κρατικού μηχανισμού, των Υπουργείων, των δημοσίων επιχειρήσεων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του συστήματος υγείας.

Πληρώσαμε το τίμημα της διαφθοράς, της σπατάλης, της φοροδιαφυγής, των πελατειακών σχέσεων. Καταπολεμούμε αυτά τα προβλήματα σε βάθος. Κάτι τέτοιο, όμως, χρειάζεται χρόνο. Και είναι ακριβώς ο χρόνος που μας λείπει. Είχαμε την υποχρέωση να λάβουμε μέτρα, που θα απέφεραν αποτελέσματα άμεσα, όπως είναι οι περικοπές μισθών και συντάξεων και η αύξηση των φόρων. Το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής αποτελεί μια σαφή ένδειξη ότι, παρά τις θυσίες και τις στερήσεις που απαιτούνται, οι Έλληνες στηρίζουν την προσπάθεια που καταβάλλει η Κυβέρνηση. Κατανοούν ότι είναι απαραίτητη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η αναδιάρθρωση του χρέους, η οποία θεωρείται αναπόφευκτη από ορισμένους, δεν θα μπορούσε να είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Το σενάριο αυτό αποκλείεται. Θα ήταν μια καταστροφή για τους Έλληνες πολίτες, με δεδομένες τις θυσίες που έχουν αποδεχτεί, θα ήταν μια καταστροφή για την εμπιστοσύνη τους έναντι της Ευρώπης και του ευρώ. Συνεχίζουμε προς την ίδια κατεύθυνση. Έχουμε ήδη διαψεύσει όσους υποστήριζαν ότι η Ελλάδα δεν ήταν σε θέση να βάλει τάξη στα δημόσια οικονομικά της. Η προσπάθεια αυτή συνεχίζεται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το κοινό σχέδιο διάσωσης της Ε.Ε. και του ΔΝΤ ήταν η μόνη λύση για την Ελλάδα;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Εάν δεν είχαμε κληρονομήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση μια Ελλάδα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, εάν υπήρχε μια αυστηρότερη ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση και εάν υπήρχε ένας μηχανισμός στήριξης, αντίστοιχος με αυτόν που δημιουργήθηκε αργότερα, θα είχαμε αποφύγει τις απώλειες που προκάλεσαν οι αγορές. Στα τέλη όμως του 2009, η χώρα μας είχε χάσει την αξιοπιστία της. Ελλείψει χρόνου, που ήταν απαραίτητος για να προχωρήσουμε στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, ώστε να μεταστρέψουμε τις τάσεις που επικρατούσαν στις αγορές, αλλά και δεδομένης της κερδοσκοπικής δραστηριότητας που είχε αναπτυχθεί, με στόχο το ελληνικό χρέος και το ευρώ, αυτός ο μηχανισμός στήριξης αποδείχτηκε ότι ήταν η μόνη λύση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είστε ικανοποιημένος από τις προσπάθειες που καταβάλλετε για την εξυγίανση των δημοσιονομικών μεγεθών; Πρόκειται να λάβετε νέα μέτρα για την ανάκαμψη της οικονομίας;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε, η χώρα όμως έχει αλλάξει ταχύτητα. Εφαρμόζουμε μεγάλες αλλαγές, που θα έπρεπε να είχαν πραγματοποιηθεί πολύ καιρό πριν. Έχουμε εγκαινιάσει μια σημαντική μεταρρύθμιση του δημοσίου τομέα. Βάζουμε ένα τέλος στις πελατειακές πρακτικές και στην κατασπατάληση δημοσίου χρήματος. Και αλλάζουμε το φορολογικό σύστημα, προκειμένου να εξασφαλιστεί διαφάνεια, αποτελεσματικότητα και ισότητα. Επιτύχαμε να μεταρρυθμίσουμε το συνταξιοδοτικό σύστημα, για να το καταστήσουμε βιώσιμο. Ανοίγουμε στον ανταγωνισμό τα κλειστά επαγγέλματα και αλλάζουμε, βήμα-βήμα, το αναπτυξιακό μας μοντέλο, στη βάση της πράσινης οικονομίας. Το σύνολο των μεταρρυθμίσεων αυτών πρόκειται να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά μας και να εξασφαλίσει καλύτερους όρους για την προσέλκυση κεφαλαίων και επενδύσεων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς θα χαρακτηρίζατε το ρόλο που διαδραμάτισε η Γαλλία, εν μέσω της ελληνικής κρίσης;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Παραδοσιακά, οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας υπήρξαν θερμές και στενές. Στις δύσκολες στιγμές, όμως, φαίνονται οι πραγματικοί φίλοι. Είναι αλήθεια ότι, καθ’ όλη τη διάρκεια της δοκιμασίας που πέρασε η Ελλάδα και οι Έλληνες, η Γαλλία και ο ίδιος ο Πρόεδρος Sarkozy, συνέχισαν να βρίσκονται δίπλα μας και να στηρίζουν τις προσπάθειές μας. Επιτρέψτε μου να πω ότι, προσωπικά, αισθάνομαι συγκινημένος από τη στάση της Γαλλίας. Δεν μας εγκατέλειψε ποτέ, ακόμη και όταν όλες οι πόρτες για εμάς έκλειναν, αποδεικνύοντας έτσι, για μια ακόμη φορά, τη φιλία της προς την Ελλάδα και την προσήλωσή της στην ευρωπαϊκή ιδέα, θέτοντας την αλληλεγγύη, ως το θεμέλιο για μια ενωμένη Ευρώπη.

Προτεινόμενα για εσάς