«Σπάει» στα δύο η Citigroup

Ζημιές 8,29 δισ. δολ. στο τέταρτο τρίμηνο
Παρασκευή, 16 Ιανουαρίου 2009 13:19
UPD:14:11
EPA/ΑΡΧΕΙΟ/

Καθαρές ζημιές 8,29 δισ. δολαρίων ή 1,72 δολαρίων ανά μετοχή – υψηλότερες απ’ όσο προέβλεπαν οι αναλυτές – ανακοίνωσε η Citigroup για το τέταρτο τρίμηνο, ολοκληρώνοντας έτσι τη χειρότερη χρονιά στην ιστορία της.

Ένα χρόνο νωρίτερα η αμερικανική τράπεζα είχε εμφανίσει ζημιές 9,8 δισ. δολαρίων ή 1,99 δολαρίων ανά μετοχή. Στα αποτελέσματα που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα συμπεριλαμβάνοντα κέρδη 3,9 δισ. δολαρίων από την πώληση γερμανικής τράπεζας.

Οι αναλυτές προέβλεπαν κατά μέσο όρο ζημιές ύψους 1,08 δολαρίων ανά μετοχή.

Στο πλαίσιο ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της, η εταιρεία ανακοίνωσε και ένα ευρύ σχέδιο αναδιάρθρωσης, το οποίο προβλέπει το διαχωρισμό της σε δύο λειτουργικές μονάδες. Η μία θα επικεντρώνεται στη διεθνή τραπεζική, ενώ η άλλη θα ασχολείται με τις χρηματιστηριακές συναλλαγές, τη διαχείριση παγίων λιανικής, το εγχώριο τμήμα consumer finance καθώς και μια σειρά στοιχείων που απαιτούν ειδική διαχείριση.

Με τη μετοχή της να «βυθίζεται» πέρυσι κατά 77%, η Citigroup αναγκάστηκε να δεχθεί κυβερνητικό δάνειο 45 δισ. δολαρίων. Ο διευθύνων σύμβουλός της, Βίκραμ Πάντιτ, συμφώνησε αυτή την εβδομάδα να παραχωρήσει τον έλεγχο της μονάδας Smith Barney στη Morgan Stanley.

Όπως αποκάλυψε σήμερα, στα σχέδια της διοίκησης περιλαμβάνονται επίσης η πώληση της μονάδας καταναλωτικών δανείων CitiFinancial και της Nikko Asset Management.

Οι μετοχές της εταιρείας υποχώρησαν χθες στη Νέα Υόρκη κατά 15% στα 3,83 δολάρια, εν μέρει λόγω των εικασιών ότι οι μέτοχοι θα δεχθούν πλήγμα σε περίπτωση η Citi αναγκαστεί να ζητήσει νέα κρατικά κεφάλαια.

Ο εκπρόσωπος της τράπεζας αρνήθηκε να σχολιάσει το αν διεξάγονται συζητήσεις για μια νέα «ένεση» ρευστότητας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα