Χείρα βοηθείας 20 δισ. δολ. στην Bank of America

Παρασκευή, 16 Ιανουαρίου 2009 11:14

Σανίδα σωτηρίας 20 δισ. δολαρίων προσέφερε χθες η αμερικανική κυβέρνηση στην Bank of America, καθώς και εγγυήσεις ύψους 118 δισ. δολαρίων έναντι πιθανών ζημιών από τοξικά στοιχεία ενεργητικού που απειλούν να κατακλύσουν το αμερικανικό χρηματοοικονομικό σύστημα.

Πρόκειται για το δεύτερο πακέτο διάσωσης που λαμβάνει η τράπεζα από το αμερικανικό δημόσιο, μετά τη χορήγηση 25 δισ. δολαρίων που διαδέχθηκε την εξαγορά της υπό κατάρρευσης Merrill Lynch το Σεπτέμβρη, στο πλαίσιο του αμφιλεγόμενου προγράμματος διάσωσης TARP που εγκρίθηκε από την Ουάσιγκτον στα τέλη του έτους.

Χθες το βράδυ ψηφίστηκε από τη Γερουσία η εκταμίευση των υπόλοιπων 350 δισ. δολαρίων υπό τη μορφή έκτακτης χρηματοδότησης μετά από πιέσεις που άσκησε το περιβάλλον του νεοεκλεγέντος Μπάρακ Ομπάμα.

Η συνεδρίαση που προηγήθηκε της απόφασης ήταν εφιαλτική για τους τραπεζικούς κολοσσούς της Γουόλ Στριτ, με τη μετοχή της BoA σε ελεύθερη πτώση να κλείνει με απώλειες 18%, ενώ η Citigroup να καταγράφει ζημιές 15,5% και να κλείνει στα 3,83 δολάρια.

Μετά τη χθεσινή «βουτιά», οι δύο μετοχές έχασαν όλο το έδαφος που είχαν κερδίσει μετά το διάστημα της δείλης τους ανάκαμψης που διαδέχτηκε το Νοέμβριο.

Το πακέτο διάσωσης της BoA είναι αντίστοιχο με εκείνο που χορηγήθηκε στην παραπαίουσα Citigroup, η οποία αναμένεται σήμερα να ανακοινώσει το μεγαλύτερο τριμηνιαίο έλλειμμα της ιστορίας της, μετά από τις καθαρές ζημίες που έχει καταγράψει για τέσσερα συνεχή τρίμηνα.

Μολονότι οι προτάσεις για συγκέντρωση των τοξικών στοιχείων ενεργητικού σε μία «κακή τράπεζα» δεν φαίνεται ότι θα συμπεριληφθούν προς το παρόν στην ατζέντα, είναι σαφές ότι το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ είναι διατεθειμένο να καλύψει ένα μέρος των τραπεζικών στοιχείων ενεργητικού προκειμένου να μη χρειαστούν οι τράπεζες άλλο δημόσιο χρήμα.

Το κόστος για την πολιτική εξασφάλισης θα το αναλάβουν οι τράπεζες προκειμένου να μη χρειαστεί να αυξηθεί η συμμετοχή του δημοσίου στο μετοχικό τους κεφάλαιο –που στην περίπτωση της Royal Bank ξεπερνά το 50%.

Η λύση αυτή βρίσκει σύμφωνα και την κυβέρνηση των ΗΠΑ, η οποία προσπαθεί πάσει θυσία να αποφύγει τη λύση της πλήρους εθνικοποίησης των τραπεζών, καταλήγει η βρετανική εφημερίδα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα