Κίνα: Μείωση των άμεσων ξένων επενδύσεων

Δευτέρα, 16 Φεβρουαρίου 2009 05:55
UPD:06:07

Μείωση για τέταρτο μήνα σημείωσαν τον Ιανουάριο οι άμεσες ξένες επενδύσεις καθώς οι εταιρείες περιόρισαν τις δαπάνες τους για να αντιμετωπίσουν την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Οι επενδύσεις μειώθηκαν 32,6% στα 7,54 δισ. δολ. σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου της χώρας.

Σε ολόκληρο τον κόσμο, εταιρείες από την Microsoft Corp., τη μεγαλύτερη εταιρεία λογισμικού, έως την εταιρεία κατασκευής τσιπ, Intel Corp., μειώνουν το κόστος τους και απολύουν προσωπικό. Οι λιγότερες επενδύσεις φέτος από τις ξένες και τις κινεζικές εταιρείες ενδέχεται να διευρύνουν τη μείωση των εξαγωγών και να πιέσουν την αγορά ακινήτων επηρεάζοντας αρνητικά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να αντιστρέψουν την οικονομική συρρίκνωση της χώρας.

Χιλιάδες εργοστάσια έκλεισαν στην Κίνα μετά τη μείωση της ζήτησης παιχνιδιών και ηλεκτρονικών. Οι εξαγωγές μειώθηκαν τα μέγιστα σε 13 χρόνια τον Ιανουάριο και οι τιμές των κατοικιών στις 70 μεγαλύτερες πόλεις της χώρας μειώθηκαν τα μέγιστα από την έναρξη υπολογισμού των στοιχείων το 2005.

Διεθνώς οι άμεσες ξένες επενδύσεις μειώθηκαν 21% πέρυσι στο 1,4 τρισ. δολ. εξ αιτίας της χρηματοπιστωτικής της κρίσης, της παγκόσμιας ύφεσης και της μείωσης των κερδών σύμφωνα με την εκτίμηση της Διαρκούς Επιτροπής Εμπορίου και Ανάπτυξης του ΟΗΕ (UNCTAD) στις 19 Ιανουαρίου. Φαίνεται ότι αυτές θα σημειώσουν περαιτέρω πτώση φέτος, σύμφωνα με τον οργανισμό.

Στις αναπτυσσόμενες οικονομίες οι επενδύσεις αυξήθηκαν 3,6% πέρυσι εκτιμά η UNCTAD. Και ενώ η Κίνα ανακοίνωσε αύξηση 23,6% των επενδύσεων από το εξωτερικό το 2008, στα επίπεδα ρεκόρ των 92,4 δισ. δολ., η εισροή κεφαλαίων μειώθηκε το κάθε ένα τρίμηνο.

Η τρίτη σε μέγεθος οικονομία του κόσμου αναπτύχθηκε με ρυθμό 6,3% αυτό το τρίμηνο, τον χαμηλότερο από το 1999, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις 14 οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg. Η κυβέρνηση της Κίνας δαπανά 4 τρισ. γιουάν (585 δισ. δολ.) για να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη.

Διεθνώς οι άμεσες ξένες επενδύσεις θα ανακάμψουν «αργά ή γρήγορα» αποτέλεσμα των προοπτικών που δημιουργήθηκαν από τις φθηνές τιμές περιουσιακών στοιχείων και την αναδιάρθρωση της βιομηχανίας, σύμφωνα με την UNCTAD.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα