Ιαπωνία: Μείωση 12,7% του ΑΕΠ

Δευτέρα, 16 Φεβρουαρίου 2009 05:43
UPD:10:53
REUTERS/KIM KYUNG-HOON

Με ετήσιο ρυθμό 12,7% συρρικνώθηκε το τέταρτο τρίμηνο η οικονομία της Ιαπωνίας, ο μεγαλύτερος ρυθμός από την πετρελαϊκή κρίση του 1974, ενώ η ύφεση στις ΗΠΑ και την Ευρώπη έχει επιφέρει πρωτοφανή πτώση των εξαγωγών.

Ο ρυθμός συρρίκνωσης που προέβλεπαν 26 οικονομικοί αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg News για την ιαπωνική οικονομία ήταν μικρότερος, στο 11,6%.

Με βάση τα στοιχεία της 31ης Δεκεμβρίου, το ΑΕΠ μειώθηκε για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργικού συμβουλίου στο Τόκιο. Πρωτοφανής ήταν και η μείωση των εξαγωγών κατά 13,9% έναντι του τρίτου τριμήνου, καθώς η ζήτηση για τα αυτοκίνητα Corolla και τις τηλεοράσεις Bravia κατέρρευσαν εν μέσω της ύφεσης η οποία αναμένεται να διατηρηθεί το μεγαλύτερο μέρος του 2009, σύμφωνα με τις προβλέψεις της G7. Οι απολύσεις στις εταιρείες Toyota Motor Corp., η Sony Corp. και η Hitachi Ltd. –οι οποίες εκτιμούν ζημιογόνα χρήση- συνεχίζονται καθώς χιλιάδες θέσεις εργασίες καταργούνται επιτείνοντας τις ανησυχίες για μείωση των καταναλωτικών δαπανών με αποτέλεσμα την παράταση της ύφεσης.

Στο κλείσιμο της συνεδρίασης, ο δείκτης Nikkei 225 κατέγραφε απώλειες της τάξης του 0,4%, με τις ετήσιες απώλειες να ανέρχονται σε 13%. Το γιέν ενισχύθηκε στα 91,62 γεν ανά δολάριο έναντι των 91,76 γεν ανά δολάριο λόγω των προσδοκιών ότι η Ιαπωνία θα αποφύγει να λάβει μέτρα υποτίμησης του νομίσματος. Η ενίσχυση του γεν κατά 18% σε σύγκριση με τον περασμένο χρόνο έχει επιδεινώσει τη θέση των εξαγωγέων που βλέπουν την αξία των πωλήσεων εκτός συνόρων να μειώνεται.

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου –που βρίσκεται σε ύφεση από το Νοέμβριο του 2007 σύμφωνα με κυβερνητική επιτροπή- συρρικνώθηκε κατά 3,3% το τέταρτο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο, έναντι της συρρίκνωσης κατά 1% στις ΗΠΑ και κατά 1,5% στην ευρωζώνη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα