«Παράθυρο» Τρισέ για νέα μείωση επιτοκίων

Υποβάθμιση προβλέψεων για ΑΕΠ, πληθωρισμό
Πέμπτη, 05 Μαρτίου 2009 16:26
UPD:16:31

«Παράθυρο» για νέα μείωση των επιτοκίων άφησε ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ζαν Κλοντ Τρισέ, υπογραμμίζοντας ότι η σημερινή περικοπή στο 1,5% δεν είναι απαραίτητα το χαμηλότερο επίπεδο στο οποίο μπορούν να φτάσουν τα επιτόκια.

Εκτίμησε, επίσης, ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα παραμείνει «πολύ πιο κάτω» από τον επίσημο στόχο του 2% φέτος και το 2010. «Γενικά, τα ποσοστά του πληθωρισμού έχουν υποχωρήσει σημαντικά και αναμένεται να παραμείνουν πολύ πιο κάτω από το 2% το 2009 και το 2010», δήλωσε ο Τρισέ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ

Δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ

Αιτία είναι η μείωση των τιμών εμπορευμάτων και οι περιορισμένες πιέσεις στα κόστη, οι οποίες φανερώνουν τη σημαντική επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας, εξήγησε.

Η ευρωπαϊκή νομισματική αρχή αποφάσισε να μειώσει σήμερα το βασικό της επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης, στα ιστορικά χαμηλά του 1,5%, υπό το βάρος της επιβράδυνσης στην οικονομία της Ευρωζώνης.

Όπως αποκάλυψε ο Τρισέ, παρόντες στη συνεδρίαση ήταν ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, και ο αρμόδιος Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χοακίν Αλμούνια.

Η ΕΚΤ παρουσίασε σήμερα και τις προβλέψεις του προσωπικού της για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη. Συγκεκριμένα, εκτιμά ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 2,2% με 3,2% το 2009, έναντι 0-1% που προέβλεπε προηγουμένως. Για την επόμενη χρονιά, αναμένει μείωση του ΑΕΠ κατά 0,7% έως αύξησή του κατά 0,7%.

Όσον αφορά στον πληθωρισμό το 2009, οι προβλέψεις της κάνουν λόγο για 0,1% με 0,7%, έναντι 1,1% με 1,7% προηγουμένως. Το 2010, ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί μεταξύ 0,6% και 1,4%.

«Η ζήτηση τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και σε επίπεδο Ευρωζώνης αναμένεται να παραμείνει αδύναμη το 2009», δήλωσε ο Τρισέ, εκτιμώντας ότι η ανάκαμψη θα έρθει σταδιακά εντός του 2010.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα