Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 05 Μαρτίου 2009 16:26

«Παράθυρο» Τρισέ για νέα μείωση επιτοκίων

«Παράθυρο» για νέα μείωση των επιτοκίων άφησε ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ζαν Κλοντ Τρισέ, κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου, στη Φρανκφούρτη. Εκτίμησε, επίσης, ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα παραμείνει «πολύ πιο κάτω» από τον επίσημο στόχο του 2% φέτος και το 2010.

«Παράθυρο» για νέα μείωση των επιτοκίων άφησε ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ζαν Κλοντ Τρισέ, υπογραμμίζοντας ότι η σημερινή περικοπή στο 1,5% δεν είναι απαραίτητα το χαμηλότερο επίπεδο στο οποίο μπορούν να φτάσουν τα επιτόκια.

Εκτίμησε, επίσης, ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα παραμείνει «πολύ πιο κάτω» από τον επίσημο στόχο του 2% φέτος και το 2010. «Γενικά, τα ποσοστά του πληθωρισμού έχουν υποχωρήσει σημαντικά και αναμένεται να παραμείνουν πολύ πιο κάτω από το 2% το 2009 και το 2010», δήλωσε ο Τρισέ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ.

Αιτία είναι η μείωση των τιμών εμπορευμάτων και οι περιορισμένες πιέσεις στα κόστη, οι οποίες φανερώνουν τη σημαντική επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας, εξήγησε.

Η ευρωπαϊκή νομισματική αρχή αποφάσισε να μειώσει σήμερα το βασικό της επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης, στα ιστορικά χαμηλά του 1,5%, υπό το βάρος της επιβράδυνσης στην οικονομία της Ευρωζώνης.

Όπως αποκάλυψε ο Τρισέ, παρόντες στη συνεδρίαση ήταν ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, και ο αρμόδιος Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χοακίν Αλμούνια.

Η ΕΚΤ παρουσίασε σήμερα και τις προβλέψεις του προσωπικού της για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη. Συγκεκριμένα, εκτιμά ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 2,2% με 3,2% το 2009, έναντι 0-1% που προέβλεπε προηγουμένως. Για την επόμενη χρονιά, αναμένει μείωση του ΑΕΠ κατά 0,7% έως αύξησή του κατά 0,7%.

Όσον αφορά στον πληθωρισμό το 2009, οι προβλέψεις της κάνουν λόγο για 0,1% με 0,7%, έναντι 1,1% με 1,7% προηγουμένως. Το 2010, ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί μεταξύ 0,6% και 1,4%.

«Η ζήτηση τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και σε επίπεδο Ευρωζώνης αναμένεται να παραμείνει αδύναμη το 2009», δήλωσε ο Τρισέ, εκτιμώντας ότι η ανάκαμψη θα έρθει σταδιακά εντός του 2010.