ΑΔΕΔΥ: Μόνιμα θύματα οι εργαζόμενοι στο δημόσιο

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τα μέτρα εισοδηματικής πολιτικής
Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2009 16:10
UPD:16:29

«Για μια ακόμη φορά οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και οι συνταξιούχοι είναι τα μόνιμα θύματα της εισοδηματικής πολιτικής της Κυβέρνησης», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ κάνοντας οξύτατη κριτική στα νέα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο ΥΠΟΙΟ.

Υποστηρίζει επίσης ότι «καλούνται να πληρώσουν την κρίση τα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα όταν οι "έξυπνοι" φοροδιαφεύγουν και εισφοροδιαφεύγουν».

Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της εκτελεστικής επιτροπής της ΑΔΕΔΥ αναφέρονται και τα ακόλουθα:

«Όταν σε όλο τον κόσμο αναζητούνται πολιτικές ενίσχυσης της αγοραστικής δύναμης, ενίσχυσης του Δημόσιου Τομέα, άρα και της ζήτησης, στην Ελλάδα δρομολογούνται πολιτικές συνολικής κατάρρευσης της οικονομίας.

Η πολιτική αυτή είναι ομολογία χρεοκοπίας και αδυναμίας άσκησης σοβαρού και υπεύθυνου κυβερνητικού έργου, είναι ισοπέδωση του συστήματος του μισθολόγιου των Δ.Υ., είναι η ταφόπλακα στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και σε ότι έχει απομείνει όρθιο».

EBEA: Aναγκαία τα μέτρα του ΥΠΟΙΟ

Αναγκαία χαρακτήρισε τα μέτρα σφιχτής δημοσιονομικής πολιτικής στο Δημόσιο ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, αν και, όπως ανέφερε, δεν είναι ευχάριστα, κυρίως για τα μεσαία εισοδήματα.

Εκτίμησε ακόμη πως η κυβέρνηση επιχειρεί τη «χρυσή τομή» για την επίτευξη του τρίπτυχου των στόχων που έχει θέσει η χώρα μας σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη, όπως τη χαρακτήρισε, συγκυρία.

Σύμφωνα με το ΕΒΕΑ, με το νέο αυτό μίγμα πολιτικής ενισχύονται τα έσοδα του δημοσίου με την επιβολή της πρόσθετης εισφοράς στα υψηλά εισοδήματα, ενώ από την άλλη, με το ειδικό επίδομα ενισχύονται τα χαμηλά εισοδήματα, περισσότερο από μια αύξηση στο ύψος του πληθωρισμού.

Αντιδράσεις και εντός ΝΔ

Για «κορόιδα και έξυπνους που φοροδιαφεύγουν», έκανε λόγο σε δηλώσεις του στον Alpha 989, ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Μανώλης, καυτηριάζοντας την αποτυχία των υπουργών Οικονομίας να διαμορφώσουν ένα δίκαιο και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα.

«Δυστυχώς -παρατήρησε- υπάρχουν τα κορόιδα που είναι μέσα στο σύστημα και υπάρχουν και οι "έξυπνοι", που και την περίοδο που δεν υπάρχει κρίση φοροδιαφεύγουν και την περίοδο που υπάρχει κρίση και πρέπει όλοι να βάλαμε το χέρι στην τσέπη, παραμένουν στο απυρόβλητο, όπως είναι οι τράπεζες και οι επιχειρηματίες».

ΠΑΣΟΚ: Πιστόλι στον κρόταφο των μισθωτών

«Είναι κλασική επιλογή της νεοφιλελεύθερης συντηρητικής κυβέρνησης της ΝΔ. Ουσιαστικά βάζει το πιστόλι στον κρόταφο στους μισθωτούς του δημοσίου και στους συνταξιούχους οι οποίοι καλούνται αυτή τη στιγμή να καλύψουν τις τρύπες που δημιούργησε η πολιτική τους. Μένουν στο απυρόβλητο όλοι οι εκλεκτοί της, τα μεγαλοστελέχη, οι τράπεζες, τα νομικά πρόσωπα, οι επιχειρήσεις», υποστήριξε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λούκα Κατσέλη.

Θ. Μπούρας: Να κρατήσουμε την αγελάδα ζωντανή

«Η κυβέρνηση εξαντλώντας κάθε περιθώριο για να ικανοποιήσει το τρίπτυχο ανάπτυξη, δημοσιονομική προσαρμογή, κοινωνική προστασία προς τις τάξεις που έχουν περισσότερη ανάγκη, χωρίς να είναι ευχάριστη, χωρίς να σημαίνει ότι δεν δημιουργείται πρόβλημα, έκανε την επιλογή προκειμένου να προστατεύσει περισσότερο αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, χωρίς να σημαίνει ότι δεν έχουν και άλλοι, χωρίς να σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξουν και κάποιες αδικίες», παραδέχθηκε από την πλευρά του ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα