Πακέτο μέτρων με εισφορά και πάγωμα στα μισθολόγια

Ο υπ. Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου δεν απέκλεισε και «δεύτερη δόση»
Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2009 07:00
UPD:18:21

Η αίσθηση που άφησε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννης Παπαθανασίου, είναι ότι πρόκειται για την πρώτη δόση των μέτρων.

Επιβαρυντικά μέτρα για εργαζόμενους στο Δημόσιο και τους συνταξιούχους, αλλά και κεφαλικό φόρο έως 5.000 ευρώ, σε εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ, προβλέπουν τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση, για την αναχαίτιση του ελλείμματος, και υπό το βάρος των αποκλίσεων που εμφανίζουν τα έσοδα ήδη από το πρώτο δίμηνο.

Η αίσθηση που άφησε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννης Παπαθανασίου, είναι ότι πρόκειται για την πρώτη δόση των μέτρων. Ερωτώμενος αν θα ληφθούν και άλλα μέτρα εντός του έτους, πέραν εκείνων που ανακοινώθηκαν χθες, απάντησε: «Εκτιμούμε ότι δεν θα χρειαστούν άλλα μέτρα, αλλά δεν μπορώ να το εγγυηθώ».

Επίσης παρά τα πρόσθετα μέτρα, ανέφερε ότι παραμένει ο στόχος για τη συγκράτηση του ελλείμματος του φετινού προϋπολογισμού στο 3,7% του ΑΕΠ, που σημαίνει ότι τα έσοδα που θα εισπραχθούν επιπλέον απλά θα καλύψουν τις αποκλίσεις έναντι των στόχων.

Ο κ. Παπαθανασίου στις δηλώσεις του ανέφερε ότι «οι αποφάσεις που ανακοινώνουμε σήμερα είναι ασφαλώς δύσκολες. Πιστεύω πως όλοι κατανοούν ότι βιώνουμε μια πρωτόγνωρη κρίση. Και απέναντι στην κρίση αυτή, υπάρχει μια μόνο υπεύθυνη και ρεαλιστική πολιτική. Να μειώσουμε δραστικά τις δαπάνες του Δημοσίου. ¶λλη μόνιμη λύση δεν υπάρχει».

Ανέφερε επίσης ότι «με τα μέτρα που έχουμε ήδη ανακοινώσει και με τα μέτρα που ανακοινώνουμε σήμερα, δημιουργούμε ένα δίχτυ ασφαλείας για την ελληνική οικονομία και για τους πολίτες της χώρας, απέναντι στην κρίση. Και πιστεύουμε πραγματικά, ότι με τις πολιτικές αυτές, όχι μόνο θα καταφέρουμε να φτάσουμε τους στόχους που έχουμε θέσει, αλλά να πετύχουμε και καλύτερα ακόμη αποτελέσματα».

Νωρίτερα, μετά τη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής για την οικονομία, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς χαρακτήρισε τις αποφάσεις «σαφώς δυσάρεστες», πρόσθεσε όμως ότι «η προσπάθεια είναι να έχουν το στοιχείο του δικαίου, να είναι δηλαδή κοινωνικά δίκαιες».

«Με εισήγηση του υπουργού Οικονομίας πήραμε αποφάσεις για την εισοδηματική πολιτική στο δημόσιο τομέα. Οι αποφάσεις αυτές είναι αντίστοιχες, ανάλογες με την οικονομική συγκυρία» είπε ο κ. Σουφλιάς.

«Είναι δυσάρεστες, αλλά όμως η προσπάθεια ήταν να έχουν το στοιχείο του δικαίου, να είναι δηλαδή κοινωνικά δίκαιες, να συμμετέχουν όλοι σε αυτήν την προσπάθεια αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης ανάλογα με το εισόδημά τους», πρόσθεσε.

Eκτακτη εισφορά και ληξιπρόθεσμα

Επώδυνα φοροεισπρακτικά μέτρα για τα φυσικά πρόσωπα, αλλά όχι και για τα νομικά, αποφάσισε η κυβέρνηση στο πλαίσιο των κινήσεων που έχουν δρομολογηθεί για τη «δημοσιονομική εξυγίανση».

Εκτακτη εισφορά σε 128.000 φορολογούμενους με εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ που θα αποφέρει 274 εκατ. ευρώ, αλλά και «κυνήγι» των ληξιπροθέσμων με νέα συστήματα ούτως ώστε εντός του έτους να εισπραχθεί ποσό ύψους 1,8 δισ. ευρώ, αποτελούν το πρώτο «κύμα» από τα μέτρα που έχουν σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση της κρίσης, καθώς τα χειρότερα έπονται με δεδομένο όπως υποστηρίζουν όλοι οι αναλυτές ότι τα δύσκολα είναι μπροστά.

Οι χθεσινές πάντως αποφάσεις φανερώνουν αφενός ότι το πρόβλημα είναι οξύτερο απ' ό,τι αρχικά το είχε παρουσιάσει η κυβέρνηση, αφετέρου ότι δεν αρκεί μόνο το Πρόγραμμα Σταθερότητας όπως μέχρι προχθές ισχυριζόταν το οικονομικό επιτελείο για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της κρίσης.

Τα προβλήματα μάλιστα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία είναι τόσο σοβαρά που ακόμη και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννης Παπαθανασίου δεν μπόρεσε χθες, κατά τη διάρκεια συνεντεύξεως Τύπου, να αποκλείσει το ενδεχόμενο νέων μέτρων αφού, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε ότι: «εκτιμώ ότι δεν θα χρειαστούν άλλα μέτρα, αλλά δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι δεν θα ληφθούν άλλα».

Με το «σκληρό» αυτό πακέτο μέτρων, που περιλαμβάνει και τις μηδενικές αυξήσεις σε 478.000 μισθωτούς και 188.000 συνταξιούχους, επιχειρεί ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννης Παπαθανασίου να προλάβει τη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την προσεχή Τρίτη και να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ώστε η ελληνική οικονομία που θα μπει σε επιτήρηση να πάρει διετή διορία για τη διόρθωση του ελλείμματος στα επίπεδα του Συμφώνου Σταθερότητας (κάτω από το 3% του ΑΕΠ).

Φόρο που θα κυμαίνεται από 1.000 ευρώ μέχρι και 5.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν 128.000 φορολογούμενοι, των οποίων το 2008 (χρήση 2007) τα ατομικά δηλωθέντα εισοδήματα ήταν άνω των 60.000 ευρώ.

Τα σχετικά ειδοποιητήρια θα αρχίσουν να αποστέλλονται από τις Εφορίες αμέσως μετά την ψήφιση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης η οποία, όπως άφησε να εννοηθεί ο κ. Παπαθανασίου, θα δίνει εκτός απροόπτου τη δυνατότητα εξόφλησης του ποσού και σε δόσεις.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας, η έκτακτη οικονομική εισφορά επιβάλλεται ως εξής:

*60.000 φορολογούμενοι, των οποίων τα εισοδήματα το 2007 ήταν από 60.000 ευρώ μέχρι και 80.000 ευρώ, καλούνται να πληρώσουν φόρο 1.000 ευρώ (προβλεπόμενα έσοδα 60 εκατ. ευρώ)

*26.000 φορολογούμενοι, με εισοδήματα από 80.001 ευρώ μέχρι και 100.000 ευρώ, θα πρέπει να πληρώσουν 2.000 ευρώ (έσοδα 52 εκατ. ευρώ)

*24.000 φορολογούμενοι, με εισοδήματα από 100.001 ευρώ μέχρι και 150.000 ευρώ, θα καταβάλλουν 3.000 ευρώ (έσοδα 72 εκατ. ευρώ)

*18.000 φορολογούμενοι, με εισοδήματα από 150.001 ευρώ και άνω, καλούνται να πληρώσουν φόρο 5.000 ευρώ (έσοδα 90 εκατ. ευρώ).

Με τον τρόπο αυτό, τόνισε ο κ. Παπαθανασίου, όσοι έχουν υψηλότερα εισοδήματα θα συνεισφέρουν στην έκτακτη προσπάθεια για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης. Χωρίς παράλληλα, συνέχισε, να ακυρώνεται η πολιτική της σταδιακής μείωσης της άμεσης φορολογίας, από την οποία όλοι έχουν ήδη σημαντικό όφελος και θα συνεχίσουν να έχουν και στα επόμενα έτη.

Θα πρέπει ωστόσο να αναφερθεί ότι η έκτακτη εισφορά δεν αφορά τις επιχειρήσεις καθώς, όπως δήλωσε ο κ. Παπαθανασίου απαντώντας σε σχετική ερώτηση, στην πραγματική οικονομία οι επιχειρήσεις πρέπει να στηριχθούν όπως άλλωστε κάνουν και όλες οι κυβερνήσεις, για να συνεχίσουν να υπάρχουν και να δίνουν θέσεις εργασίας.

Εξάλλου, ο κ. Παπαθανασίου τόνισε ότι «είναι αντιπαραγωγικό να επιβαρύνονται οι επιχειρήσεις για περασμένα κέρδη».

Μετά τις προσπάθειες που κατέβαλε το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών για την είσπραξη των ληξιπροθέσμων χρεών, με την πρόσφατη ρύθμιση που δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, το οικονομικό επιτελείο προχωρά όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν» (φ. 9.3.2009) σε διαρθρωτικές αλλαγές όσον αφορά στο σύστημα είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο.

Επισημαίνεται ότι το σύνολο των εν λόγω οφειλών εκτιμάται σήμερα σε περίπου 20 δισ. ευρώ, ποσό που όπως ανέφερε ο κ. Παπαθανασίου αποτελεί μια πηγή που μπορεί να ενισχύσει σημαντικά τα έσοδα του δημοσίου, τόσο φέτος όσο και τα επόμενα χρόνια, συμβάλλοντας στο στόχο για τη μη αύξηση των φόρων.

Ωστόσο θα πρέπει να αναφερθεί ότι με βάση τις μελέτες των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου, από το ανωτέρω ποσό μόνο τα 7 δισ. ευρώ μπορούν να αναζητηθούν καθώς τα υπόλοιπα αφορούν χρέη πτωχών, οφειλές δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών κ.λπ..

Στο πλαίσιο πάντως αυτό οι υπηρεσίες σχεδιάζουν ένα νέο σύστημα, το οποίο θα εφαρμοστεί από φέτος και θα έχει διπλό στόχο:

*να μεγιστοποιηθεί για το 2009 η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ο ποσοτικός μάλιστα στόχος που έχει τεθεί είναι η εισροή τουλάχιστον 1,8 δισ. ευρώ.

*να αναβαθμιστεί ευρύτερα το σύστημα παρακολούθησης και είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ώστε να επιτευχθούν μόνιμα και καλύτερα αποτελέσματα.

Προς αυτή την κατεύθυνση, ο κ. Παπαθανασίου ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει υποστήριξη των Εφοριών με εξειδικευμένους συμβούλους για την πλήρη αναβάθμιση του συστήματος, δηλαδή τη βελτίωση των μεθόδων παρακολούθησης, ειδοποίησης και είσπραξης των ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών.

Περαίωση

Ανοιχτό άφησε, για μια ακόμη φορά χθες, ο υπουργός Οικονομίας το ενδεχόμενο να δοθεί και νέα παράταση για τη ρύθμιση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων των χρήσεων 2000 - 2006, αφού όμως προηγουμένως εκτιμηθούν και τα αποτελέσματα της παράτασης που έληξε στις 27 Φεβρουαρίου.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΟΣ

Βοήθημα σε χαμηλόμισθους

Στην αντικατάσταση της εισοδηματικής πολιτικής στο δημόσιο τομέα με έκτακτο οικονομικό βοήθημα για μισθούς έως 1.700 ευρώ και συντάξεις έως 1.100 ευρώ, προχώρησε η κυβέρνηση, με στόχο να εξοικονομήσει ποσό ύψους 300-400 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο της εισοδηματικής πολιτικής του 2009, δεν χορηγείται καμία αύξηση σε μισθούς άνω των 1.700 ευρώ και σε συντάξεις άνω των 1.100 ευρώ, ενώ καταργείται η ενσωμάτωση του κινήτρου απόδοσης στους μισθούς δημοσίων υπαλλήλων, που είχε ξεκινήσει από την 1-1-2008 και θα ολοκληρωνόταν το 2010. Στο πλαίσιο αυτό, δεν θα προστεθεί αναδρομικά από την 1-1-2009 η δεύτερη δόση του κινήτρου απόδοσης, παρότι προβλέπεται σε νόμο.

Παράλληλα ανακοινώθηκε επιπλέον κράτηση 5% επί των μισθών του βουλευτών, αλλά και καθιέρωση νέου μισθολογίου με ενιαίες αποδοχές, για όσους προσλαμβάνονται από το 2010 στο Δημόσιο.

Ανακοινώνοντας τις εισοδηματικές αυξήσεις για τους δημοσίους υπαλλήλους, ο κ. Παπαθανασίου υπενθύμισε ότι «απολαμβάνουν το προνόμιο της μονιμότητας και της ασφάλειας, ειδικά σε αυτή την περίοδο της ανασφάλειας για όλους τους υπόλοιπους».

Αναλυτικότερα, στο πλαίσιο αυτό, οι κυβερνητικές αποφάσεις για τους μισθούς και τις συντάξεις προβλέπουν:

* Στους μισθωτούς του Δημοσίου, των οποίων οι μεικτές αποδοχές στις 31-12-2008 ήταν μέχρι και τα 1.500 ευρώ μηνιαίως (χωρίς την οικογενειακή παροχή), θα δοθεί εφάπαξ έκτακτο οικονομικό βοήθημα 500 ευρώ. Το ποσό αυτό θα είναι αφορολόγητο και δεν θα επιβαρυνθεί με εισφορές και άλλες κρατήσεις. Ο αριθμός των υπαλλήλων με εισόδημα έως 1.500 ευρώ το μήνα είναι 135.000 άτομα.

* Στους μισθωτούς του Δημοσίου με μεικτές αποδοχές ως και 1.700 ευρώ μηνιαίως, θα δοθεί εφάπαξ έκτακτο επίδομα 300 ευρώ. Ο αριθμός των υπαλλήλων με εισόδημα από 1.500-1.700 ευρώ είναι 78.000 άτομα.

* Δεν θα δοθούν αυξήσεις για το 2009 στους μισθωτούς του Δημοσίου, οι οποίοι έχουν μεγαλύτερες αποδοχές των 1.700 ευρώ, οι οποίοι είναι 438.000 άτομα.

* Δεν θα χορηγηθούν επίσης αυξήσεις στους δημόσιους λειτουργούς με ειδικά μισθολόγια, όπως οι δικαστικοί και οι γιατροί για τους οποίους θεσπίστηκε ήδη νέο μισθολόγιο, καθώς και για τους βουλευτές. Δεν χορηγούνται αυξήσεις και στα πάσης φύσεως επιδόματα για το 2009 που λαμβάνουν οι συγκεκριμένες κατηγορίες υπαλλήλων.

Παράλληλα επιβάλλεται κάθε μήνα για το 2009 συμβολική κράτηση 5% στο βασικό μισθό των βουλευτών. Το ποσό αυτό θα αποδοθεί για την ενίσχυση των πόρων του Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής, είπε ο κ. Παπαθανασίου.

Για τους συνταξιούχους του Δημοσίου ισχύει ανάλογη ρύθμιση, αλλά δεν προβλέπονται αυξήσεις για συντάξεις άνω των 1.100 ευρώ. Συγκεκριμένα:

* Σε όσους συνταξιούχους λαμβάνουν βασική σύνταξη έως και 800 ευρώ, θα δοθεί έκτατο οικονομικό βοήθημα 500 ευρώ.

* Στους συνταξιούχους που λαμβάνουν έως και 1.100 ευρώ μηνιαίως ως βασική σύνταξη, θα δοθεί βοήθημα 300 ευρώ.

* Δεν χορηγείται επίδομα ούτε άλλη αύξηση σε συντάξεις άνω των 1.100 ευρώ.

Παράλληλα ο κ. Παπαθανασίου ανακοίνωσε τη διεύρυνση των εισοδηματικών κλιμακίων που αφορούν στο ΕΚΑΣ. Δηλαδή, ατομικά εισοδήματα από συντάξεις, βοηθήματα, μισθούς, ημερομίσθια, επιδόματα, οικογενειακό εισόδημα.

Ταυτόχρονα, καθιερώνονται επιπλέον κλιμάκια εξομάλυνσης, που προστίθενται στα ήδη υφιστάμενα. Έτσι, όταν αυξάνονται οριακά τα εισοδήματα, το ΕΚΑΣ δεν θα διακόπτεται, όπως γινόταν έως σήμερα. Από τις παραπάνω ρυθμίσεις ωφελούνται περίπου 60.000 χαμηλοσυνταξιούχοι, είπε ο κ. Παπαθανασίου, αλλά δεν δημοσιοποιήθηκαν τα νέα κλιμάκια.

Νέο μισθολόγιο από 2010

Διάλογο με την ΑΔΕΔΥ για τη διαμόρφωση νέου μισθολογίου, που θα εφαρμόζεται σε όσους προσλαμβάνονται από την 1-1-2010 ανακοίνωσε ο κ. Παπαθανασίου.

Το νέο μισθολόγιο θα ισχύσει μόνο για τους νεοπροσλαμβανόμενους στο δημόσιο τομέα, ώστε εργαζόμενοι που έχουν τα ίδια προσόντα και την ίδια προϋπηρεσία, να έχουν ίδιες αμοιβές ανεξάρτητα από τη δημόσια υπηρεσία που εργάζονται.

Σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις φέτος, θα γίνουν μόνο 12.000 προσλήψεις μονίμων υπαλλήλων, είπε ο κ. Παπαθανασίου, με δεδομένο ότι το 2008 αποχώρησαν από το Δημόσιο 21.925 δημόσιοι υπάλληλοι.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ

* Γ. Κουτρουμάνης

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία, Γιώργο Κουτρουμάνη, το «πάγωμα» που ανακοινώθηκε απο την κυβέρνηση αφορά όλα τα ταμεία και όχι μόνο τους δημόσιους υπαλλήλους.

Διευκρίνισε μάλιστα επ' αυτού ότι 1.180.000 συνταξιούχοι παίρνουν 500 ευρώ, 290.000 συνταξιούχοι 300 ευρώ και 340.000 συνταξιούχοι δεν θα πάρουν τίποτα.

Αντιδράσεις

Οξύτατες ήταν οι αντιδράσεις κομμάτων και φορέων στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για την εισοδηματική και φορολογική πολιτική.

*ΠΑΣΟΚ: «Με τις σημερινές της εξαγγελίες η κυβέρνηση το μόνο που κάνει για άλλη μια φορά είναι να προσπαθεί να καλύψει με αποσπασματικό, πρόχειρο και άδικο τρόπο τις τρύπες που η ίδια δημιούργησε», υπογραμμίζει μεταξύ των άλλων η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και υπεύθυνη του τομέα Οικονομικών, Λούκα Κατσέλη. Μεταξύ άλλων τονίζει: «Δημοσιονομική εξυγίανση δεν γίνεται με έκτακτα φορολογικά μέτρα και μάλιστα σε περίοδο κρίσης».

*ΚΚΕ: «Το πάγωμα των μισθών και των συντάξεων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να γίνει αποδεκτό από τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και τους συνταξιούχους και πρώτα απ' όλα τους χαμηλόμισθους και τους συμβασιούχους», ανακοίνωσε το ΚΚΕ.

*ΣΥΝ: Από το ΣΥΝ, ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης, υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του κόμματος, σημείωσε ότι «η κυβέρνηση επιχειρεί, με μια σκληρή έως άγρια λιτότητα για τα μικρομεσαία και μεσαία εισοδήματα και με μια επικοινωνιακή πομφόλυγα δήθεν αναδιανομής του πλούτου, να απαντήσει σε μια κρίση που γίνεται όλο και βαθύτερη».

*ΓΣΕΕ: Πρωτοφανή φοροεπιδρομή χαρακτηρίζει η ΓΣΕΕ την εισοδηματική πολιτική που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

*ΑΔΕΔΥ: «Οι ανακοινώσεις της εισοδηματικής πολιτικής "πάγωσαν" το σύνολο των πολιτών της χώρας, καθώς επιβεβαιώνουν ότι η χώρα βρίσκεται σε πτώχευση κυριολεκτικά και όχι μεταφορικά» δήλωσε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα