Περισσότερες εξουσίες επί χρηματοοικονομικών εταιρειών ζητεί ο Γκάιτνερ

Τρίτη, 24 Μαρτίου 2009 19:41
UPD:21:33

Την ανάγκη «πλήρους μεταρρύθμισης» του κανονιστικού πλαισίου στο χρηματοπιστωτικό σύστημα υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάϊτνερ, ζητώντας τη θεσμοθέτηση νέας εποπτικής αρχής που θα διαθέτει και την εξουσία της διάλυσης προβληματικών εταιρειών.

Συγκεκριμένα, καταθέτοντας στην Επιτροπή οικονομικών υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων, ζήτησε να δοθούν περισσότερες εξουσίες στην κυβέρνηση επί προβληματικών χρηματοοικονομικών εταιρειών (εκτός του τραπεζικού κλάδου). Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η δυνατότητα ανάληψης ελέγχου των εταιρειών.

Σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία, οι ομοσπονδιακές αρχές έχουν τη δυνανότητα να αναλάβουν τον έλεγχο μόνο προβλματικών τραπεζών.

«Κυβέρνηση και Κογκρέσο θα πρέπει να συνεργαστούν, για να εγκαθιδρυθεί πλήρης μεταρρύθμιση του κανονιστικού πλαισίου, να συμπληρωθούν υφιστάμενα κενά, ιδίως στην περιοχή του ελέγχου» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην εμπειρία από τον ασφαλιστικό οργανισμό AIG, που χρειάστηκαν τέσσερα «κύματα» κρατικής βοήθειας, συνολικά 170 δισ. δολ., για να παραμείνει σε λειτουργία και μετά τον περυσινό Σεπτέμβριο, σημείωσε: «Ποτέ δεν πρέπει να ξαναβρεθούμε μπροστά σε μία τέτοια κατάσταση, ας το φροντίσουμε αυτό» τόνισε. «¶ρα, πρέπει να θεσμοθετήσουμε μία νέα εποπτική Αρχή η οποία, εκτός της συνεχούς πλήρους εποπτείας πάνω σε όλο το σύστημα, θα διαθέτει και την εξουσία της διάλυσης εταιρείας--έτσι ώστε εν ανάγκη να διαλύεται και επιχείρηση του μεγέθους της ασφαλιστικής AIG» εφόσον κατά τον τρόπο αυτόν αποσοβείται κίνδυνος για το όλο σύστημα, συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Fed Μπεν Μπερνάνκι σημείωσε πως «με την εμπειρία της ασφαλιστικής AIG, αναδύθηκε στο φως η ανάγκη υιοθέτησης νέων διαδικασιών διάλυσης εταιρικών σχημάτων -ανεξαρτήτως του μεγέθους τους- όταν, όμως, από τη δράση τους προκαλείται κίνδυνος ομαλής λειτουργίας για όλο το χρηματο-πιστωτικό σύστημα».

Αναφερόμενος στα μπόνους που δόθηκαν σημείωσε πως «είναι άτοπο, να καταβάλλονται τόσο υψηλά μπόνους σε εργαζόμενους, στους οποίους στρέφονται πολλές υποψίες ότι από ενέργειές τους ο όμιλός τους κινδύνευε να καταρρεύσει».

«Ελπίζω, να μην χρειαστεί πάρα πολύς καιρός για να πειστεί το Κογκρέσο ως προς την αναγκαιότητα ύπαρξης αυτής της νέας Αρχής» δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα μετά από συνομιλίες του στο Λευκό Οίκο με τον Αυστραλό πρωθυπουργό Κέβιν Ρουντ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα